Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Másodszor menti meg az iskolát

Tápszentmiklós - Az „iskolamentő" Tápszentmiklós országos ismertséget szerzett azzal, hogy 44 gyermeket tudott szerezni úgy, hogy a sokgyermekes családoknak ingyenes (illetve nagyon kedvezményes) lakhatást ajánlott fel cserébe azért, hogy a kicsik a helyi intézménybe járjanak. Egy tervezett törvénymódosítás azonban a sikeres mentést lenullázta volna, de a település polgármestere ismét akcióba lépett. Hétfőn a parlament dönt: a tét az, hogy a gyerekek ugyanúgy tanulhassanak, mint most.
Tápszentmiklós a sikeres akció után úgy vágott neki az idei tanévnek, hogy a törvényi előírásokat – a kötelező osztálylétszámokat – teljesítette, az általános iskolai tanulók száma jelenleg is 208, amire példát egy ekkora település esetében közel s távol nem látni. Annyit azonban tudni kell, hogy a nyolc osztályt négy község (Tápszentmiklós, Tarjánpuszta, Győrasszonyfa és Lázi) által létrehozott iskolafenntartó társulásként működtetik, ahol Tápszentmiklós a központ és a székhely, itt az 5–8. évfolyam működik; a győrasszonyfai telephelyen az alsó tagozatosok tanulnak, Lázin szintén az 1–4. évfolyam, de ez mint tagiskola működik. Tarjánpusztán óvodát tart fenn a társulás.

Ez a tény kulcsfontosságú lett az elmúlt napokban, de csak akkor derült ki, amikor Kovács József tápszentmiklósi polgármester átolvasta a több ezer oldalas költségvetési tervezetet. Rajta kívül nem tudjuk, hányan szánták rá magukat hasonlóra, de az biztos, hogy a falu vezetője talált egy olyan mondatot a jogszabály-rengetegben, ami gyakorlatilag kétségbe vonja az iskolamentési akciójuk sikerét: „Nem vehető igénybe közoktatási feladatra támogatás, ha az általános iskolai feladatot ellátó közoktatási intézmény a székhelye szerinti településen nyolc évfolyamnál kevesebb évfolyammal működik." A törvény betűje szerint tehát hiába a plusz 44 diák és a 208-as létszám, az általános iskola nem kaphatja meg a kiegészítő normatívát, mert a tápszentmiklósi „székhely" csak négy évfolyammal működik. Az sem számít ez esetben, hogy összesen egy igazgató és ugyanaz a tanári kar végzi az oktatást a társuláson belül mindenhol.

Tápszentmiklós: A parlament hétfőn dönt arról, hogy mégis megkapja-e a támogatást a kisközség
Tápszentmiklós: A parlament hétfőn dönt arról, hogy mégis megkapja-e a támogatást a kisközség

Nem kevés, 27 millió forint volt ez esetben a tét, ezért a polgármester újra országos akcióba kezdett. Helyben mindkét politikai oldalról jött ígéret, hogy segítenek: Papp József szocialista országgyűlési képviselő a baloldalt, Kara Ákos fideszes megyei alelnök a jobboldalt mozgósította. Az ügy ezt követően egy szinttel magasabbra jutott: az Országgyűlésben költségvetési módosító javaslatokkal is próbálkoztak (külön-külön) a képviselők, ám egészen mostanáig úgy tűnt, ezúttal ez kevés lesz. A parlamenti bizottságok ugyanis megosztottan támogatták azt a javaslatot, hogy a nyolc évfolyamnak mégse kelljen egy székhelyen (egy épületben) működnie. Az pedig semmi jót nem ígért, hogy a költségvetési bizottság mindkét oldal módosító indítványát elvetette.

A hét utolsó napjaiban azonban jelentős – és kedvező – fordulat állt be: sikerült azt elérni, hogy előbb az oktatási bizottság, majd pedig a kormány is magáénak tekintse az elképzelést, miszerint ez a szigorítás csak azokra vonatkozzon, akik 2009. január 1-je után tervezték hasonló rendszerben működtetni az iskolájukat. Akik tehát korábban hoztak létre ilyen társulást, azok megkaphatják a kiegészítő normatívát a gyerekek után.

Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója úgy tudja, hasonló cipőben egyelőre a megyében más iskola nem jár – ezek után nyilván nem is érdeke senkinek lemásolni Tápszentmiklós és a környező települések példáját. Az azonban tény, hogy a híressé vált kistelepülés immár másodszor is csatát nyerhet, vagyis megmentheti az iskoláját. A végső szót azonban a parlament hétfőn mondja ki.

Olvasóink írták

  • 1. Boróka 2008. december 06. 19:01
    „Minden tiszteletem, elismerésem a Polgármester Úré!! Nagyon drukkolok, hogy ott "fent" az okosok egyhangúan megszavazzák a település számára kedvező javaslatot!! Csakúgy, mint ahogy a saját zsebüket tömő arcátlan 15 %-os adót (költségtérítésükről) !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szórakozzon Sakashita úr rendhagyó japánóráján!

Győr - Japán nyelv, origami, kalligráfia és egy kis humor vár mindenkire, aki hétfőn vagy szerdán… Tovább olvasom