Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Már tárgyalják a Duna Profit ügyét - 16 milliárdos kár

Megkezdődött csütörökön a második legnagyobb, befektetési szövetkezeti bűnper, a budapesti Duna Profit ügyének tárgyalása a Győri Ítélőtáblán. A szervezetnek több, mint 3000, más becslés szerint 4500 károsultja van. Az elsőrendű vádlottat 2007-ben 7 év, nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte a Vas Megyei Bíróság.

A Duna Profit ügy a kirobbanása után, még egyszer lepte meg a közvéleményt, amikor az öltönyben érkezett tiszségtviselőket, vezetőket bilincsben vitték el a Vas Megyei Bíróságról másfél évvel ezelőtt. Az egyik vádlott felesége sírógörcsöt kapott. Az elsőrendű vádlottat, N. Andrást 7 év, 8 hónap börtönre ítélték, társai közül volt, akire 6 és fél, másra 4 évet szabtak ki. A többség felmentésért fellebbezett, ezért az eljárás a Győri Ítélőtáblán folytatódott. A Baumag-ügy után ez valószínűleg a legnagyobb befektetési szövetkezettel kapcsolatos bűnper, s csak utána következik a Pilis Investé.

Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba


A károsultak is szép számmal képviseltették magukat, bár a megjelent 20 sértett így is csak apró töredéket jelent a több ezer károsulthoz képest. A Duna Profit szövetkezetet 2001-ben 3 millió forintos részjegy-tőkével alapították Budapesten, azzal a céllal, hogy a tagok által befizetett összegeket ingatlan-befektetésekbe fordítják, a keletkezett hasznot pedig felosztják a tagok között. Az ígért hozamok jóval a banki kamatok fölött voltak: 16-33 százalék között mozogtak, de néhány kivételezett 44 százalékos hozamra is befektethetett. Ugyanakkor a szövetkezetnek semmi egyéb vagyona nem volt a működés kezdetekor az alaptőkén kívül, így a befizetett célrészjegyeknek fedezetet sem tudott biztosítani. Beruházást eleinte nem végzett, a lejárt célrészjegyek tőkeösszegét és hozamát a további befizetésekből fedezte a főügyészség vádja és az elsőfokú ítélet megállapítása szerint.

Fotó: Krizsán Csaba
Fotó: Krizsán Csaba


Későbbi beruházásai során jelentős értékvesztést szenvedett, mindjárt az elsőnél, 2001 júliusában, amikor 224 millióért megvásárolt egy dunafalvi ingatlant, amit az eladó korábban 64 millió forintért vett meg. A legtöbb pénzt – több, mint 1 milliárd forintot – a sajóvelezdi gyár felépítésébe fektette a szervezet, az ablakgyártó üzem azonban soha nem kezdett működni, hasznot nem termelt, tehát kizárólag ráfordításai voltak a szövetkezetnek. A tisztségviselők ugyanakkor tisztában voltak azzal, hogy a követeléseket – bevétel híján – nem tudják teljesíteni, ennek ellenére téves infomációkkal ösztönözték a tagokat újabb és újabb befektetetésekre. Az országos botrány egyébként azután robbant ki, hogy 2003. szeptemberében két szombathelyi feljelentette a szövetkezetet, amiért azok nem fizették ki lejárt követelésüket és az azok után járó kamatot. Azonnal kiderült, hogy már a szövetkezet alakulását is különös ügyletek kísérték, a vezetőségi beszámolók pedig szinte kizárólag pozitív dolgokat tartalmaztak, jótékonyan megfeledkezve a problémákról. A szövetkezet által kötött előszerződések vállalásokat is tartalmaztak, ahogy annak idején a szombathelyi bíró fogalmazott: „kútfúrástól a Széchenyi tervig".

Mindebből azonban – mint már sejthetjük – semmi nem valósult meg, az ingatlanbefektetések helyett a tulajdonosok cégeket alapítottak és működtettek, 200 és 650 ezer forintos havi fizetés mellett.

Az okozott kár bizonyosan meghaladja az ötmilliárd forintot, az ügyészség szerint 8 milliárdra, de az egyik érdekvédelmi szövetség vezetője, Patyi István szerint összesen 16 milliárdra rúg és 4500 károsultja van. Több érdekvédelmi csoport is alakult egyébként, közülük a Patyi István által vezetett csoport perben áll az állami szervvel – a PSZÁF-fal – is, mert álláspontja szerint a pénzügyi felügyelet vétkes abban, hogy nem avatkozott közbe a több évig tartó tevékenységbe. Mint a vezető elmondta: első fokon a bíróság elutasította keresetüket. A károsultak egy része jelenleg a büntetőeljáráshoz kapcsolódó polgári jogi igénnyel élve bízik abban, hogy visszakapja a pénzét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A főkapitány feljelent becsmérlés miatt - győri közgyűlés

Győr - Pálinger Katalin, a világklasszis kapus licit nélkül megveheti a 20 milliós építési telket az önkormányzattól. Nyolcadával nőtt a bűncselekmények száma tavaly. A főkapitány feljelenti az eltűnt Eva Rhodes testvérét. Tovább olvasom