Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Már biztosan nyílik a kályhamúzeum

Győr - Több mint tizenöt éves tervezés után immár biztossá vált: otthonra találnak azok a muzeális cserépkályhák, amelyeket Fruhmann Antal mester hagyott a megyei múzeumra. A míves darabok sokmilliós értéket képviselnek.

Több mint száz díszes cserépkályhát bontott le és őrzött meg Fruhmann Antal neves győri kályhásmester, többségüket a győri Xántus János Múzeum pincéjében. Halála után a gyűjtemény a múzeumra szállt, s a szakemberek azóta keresik a lehetőségét a páratlan darabok kiállításának.

A nyolcvanas években egy ideig ugyan a pincében is meg lehetett tekinteni őket, a nedves, és egyébként is nehezen megközelíthető helyiség azonban alkalmatlan a bemutatásra. Pedig a 150–200 éves, muzeális kályhák valódi remekművek; a kerámiacsempés daraboktól a hengeres, táblás kályhákon át a nagyobb fűtőfelületű, kazettás, úgynevezett svédkályhákig bemutatják a mesterség összes jelentős korszakát és stílusát.

A míves kályhák egyelőre a múzeum pincéjében várják a felújítást, melynek költsége átlagosan félmillió forint darabonként. Fotó: Bertleff András


A kályhák a belvárosi, Kiss János utcai Fruhmann-házba kerülnek, amely azonban csak komoly átalakítások után válik alkalmassá a célra, többek között megfelelő belmagasságot kell biztosítani a gyakran 3,5–4 méteres kályháknak. A lakóház mellé, a volt fészersor helyére így egy külön pavilont építettek, s helyreállították a mester eredeti műhelyét is, ahol fatüzeléses kemencében készítette a díszes csempéket.    

– Szeretnénk emléket állítani a győri kályhásmesterségnek, amely országszerte híres volt; olyannyira, hogy még az egri líceum kályháit is innen, lovas szekérrel szállították Hevesbe a XVIII. században – mondja Perger Gyula, a múzeum igazgatója.

A tervek szerint félszáz darabnak jut hely a leendő múzeumban; egy részüket eredeti, korhű enteriőrökben állítják ki – bekukkanthatunk például egy barokk vagy biedermeier szobabelsőbe –, a többi pedig stílustörténeti tárlaton lesz látható. A műhelyt szeretnék „működőképes" állapotban megőrizni, persze nem cserépkályhagyártás céljára – ez az eredeti módszerekkel nem is lenne gazdaságos, s a belváros közepén technikailag sem megoldható –, hanem a kerámiához kapcsolódó kézműves-foglalkozásokra.

Ha megnyílik a győri kályhamúzeum, országosan is egyedülálló gyűjteményt csodálhatnak meg a látogatók, sehol máshol nem maradt meg ugyanis ennyi míves cserépkályha. Legfeljebb a restaurált kastélyokban, kúriákban – mint például Győrben, a Zichy-palotában – maradt fenn egy-egy darab. 

Nem csoda, hogy a kályhamúzeum építése bekerült a kultuszminisztérium kiemelt múzeumi beruházásokat támogató Alfa-programjába, s az országban a legtöbbet, 38 millió forintot kapott a tárlat megnyitására. Az 50 millió forint feletti összköltséggel létrehozott múzeumot várhatóan jövő ősszel nyitják meg; a bemutatópavilon már áll, s tavasszal költöznek a kályhák is. Addig még hátravan a restaurálás, amely emberpróbáló – és főleg költséges, kályhánként akár félmillió forintos – feladat: a sérült kályhák díszes, aprólékos csempéinek, az eredeti színével pontosan megegyező mázának pótlása még hónapokig eltart.

Vegyen a nevére egy kályhát!

A megyei múzeum várja a lokálpatrióta cégek, vállalkozók hozzájárulását a kályhamúzeum megnyitásához. Többek között a kályhák restaurálásához és felállításához, az épület, valamint a kiállítás bútorainak és berendezési tárgyainak felújításához van szükség segítségre, de szükség van vitrin- és polcrendszerekre, világítási rendszerre és multimédiás eszközökre – érintőképernyős konzol, projektor, plazma-tv – is. A támogatóknak hozzájárulásuk függvényében a műtárgy mellett elhelyezett táblát, egy-egy terem vagy épületrész egyéni elnevezését, a katalógusban történő megjelenést és reklámfelületet ajánlanak fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri vígasságok minden korosztálynak

Győr - Minden korosztály talál kedvére való programot az idei győri városi szilveszteri vígasságokon… Tovább olvasom