Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Máltai tervek szapora léptekkel

Harminc százalékkal kevesebb költségvetési támogatást kapott idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A megcsappant forrás ellenére új intézményekkel, új régióbeosztással, de továbbra is a régi elkötelezettséggel működik a máltaiak győri területi központja.
Az idén tizenötödik éve fennálló Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntesekre épülő karitatív tevékenysége kerülhet veszélybe amiatt, hogy az előző évhez képest kétharmadára csökkent a szeretetszolgálat „kormányszintű" támogatása.

A győri területi központ titkára, dr. Báthy Andrásné szerint „azokon a településeken, ahol nincs intézményi háttér és hiányoznak a pályázati finanszírozású programok, projektek, ott igazán kérdés a »hogyan tovább?«".

– Reményt jelent, hogy az emberekből nem fogyott ki a segíteni akarás, de a máltai munkához szükséges minimális infrastruktúrát nem lehet jó szándékkal fenntartani – mondta dr. Báthy Andrásné.
– A nehézségek megújulásra késztetnek bennünket és ennek első lépése az átszervezés. Megváltozik az illetékességünk: a győri területi központhoz Győr-Moson-Sopron megyén kívül júliustól Vas és Zala megye tartozik a mostani Komárom-Esztergom helyett. A fejlesztés részeként megyénkben intézményhálózattal akarjuk lefedni a csornai, kapuvári és fertődi csoportjainkat. A szociális ellátórendszerben hiánypótló programokat indítunk, például olyan alternatív munkaerő-piaci szolgáltatásokat – képzést, foglalkoztatási fejlesztéseket, szociális ellátási formákat –, amelyek megfelelnek az uniós elvárásoknak.

A területi titkár példaként elmondta, hogy ezzel a kezdeményezéssel többek között a kisfalvakban élő, gyesen és gyeden lévő anyáknak, illetve a 40–45 év feletti korosztálynak akarnak átképzési lehetőséget biztosítani. Az utóbbiaknak „azért, mert a multicégek megjelenése kirekesztette őket a nyílt munkaerőpiacról". Dr. Báthy Andrásné végezetül megjegyezte: „a nehézségek arra ösztönöztek bennünket, hogy lépteinket megszaporázzuk".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Omlik a tető, dől a ház

Hetek óta kétségbeejtő helyzetben van az a győri asszony, akinek az otthona megroggyant. Miközben a… Tovább olvasom