Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Listára került mesterszakács

A világban egyre több helyen rendeznek szakácsversenyt, amelyekhez nem csupán versenyzők, zsűritagok is kellenek. Pető István mesterszakács, vallva azt, hogy a jó séf holtig tanul, luxemburgi vizsgái után felkerült arra a listára, ahonnan a legnagyobb főzőviadalok zsűrijét választják ki.

A legutóbbi szakács-világbajnokságnak Luxemburg adott otthont. A magyar csapatok igazán remekül szerepeltek: 16 arany-, 16 ezüst-, 8 bronzérem szerepel a dicsőséglistán. Pető István mesterszakács is ott volt a döntnökök között, de mielőtt zsűrizett, maga is vizsgázott.

– A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Szakácsegyesületek Világszövetsége örökös tagja, mégis vizsgázni ment?
– Egy nemzetközi zsűriképző tréningen vettem részt. A világ minden tájáról érkeztek mesterszakácsok. Volt egy rövid tanfolyam, majd vizsgáztunk mi magunk is.

Pető István kezében a diploma, amely feljogosítja, hogy a világ bármely táján zsűrizhessen szakácsversenyeken.
Pető István kezében a diploma, amely feljogosítja, hogy a világ bármely táján zsűrizhessen szakácsversenyeken.

– Van még, amit nem tud a szakmáról?
– Talán szerénytelenség nélkül állítom, hogy sok dolgot megtanultam a pályafutásom alatt. De ez is olyan szakma, mint az orvosoké, minden nap új és újabb dolgot lehet és kell megtanulni. Ami igazán új volt számomra, az az egységes pontrendszer, amely minősíti a versenyeken az ételeket. Kevesen tudják, hogy nem csupán a látványra megyünk ilyenkor. Egyetlen ételnél húsz-huszonöt kérdést kell feltenni és mindegyikre egyértelmű igen vagy nem választ adni. Így lehet korrekt módon pontozni. Tehát a végeredmény a részletekben rejlik.

– Oklevelet kapott, plakettet. Most már hívhatják bárhova a világon zsűrizni?
– Nagyon sok verseny van, és egyik izgalmasabb szakmai kihívás, mint a másik. Viszont mindenhova kellenek a világszövetség által kiképzett, egységesen pontozó szakácsok. Tehát igen, hívhatnak Moszkvától Rióig.

– Ez szép elismerés a magyar konyhának. Apropó, hazai ízek, hogy szerepelünk mi most a világ gasztronómiai térképén? Jelentős ország a miénk?
– A hatvanas évek végétől a nyolcvanas évekig egész jó helyen volt a magyar gasztronómia, mert akkor a kreativitás, az ügyesség számított. Ám egyre jobban elhúzott a Nyugat. Ez érthető, hiszen a konyhaművészetekben is nagyon fontos lett a technika. A pénzért megvásárolható technika. És hiába tudunk mi is mindent ugyanolyan jól, mint egy német vagy svéd szakács, nekik jobbak a lehetőségeik. Sokkal többet fordíthatnak tréningezésre időben és anyagilag egyaránt. Ebből adódóan kiforrottabb a munkájuk. Ráadásul a vendégek pénztárcája is hatással van a konyhaművészetekre. Nívós éttermek csak ott alakulhatnak ki, ahol van fizetőképes, igényes vendégkör. Hiszen igényesebb ételeket csakis drágábban lehet főzni, sütni. Ennek tükrében igazán jelentős, hogy a luxemburgi vb-ről ilyen sok érmet tudtunk elhozni.

Olvasóink írták

  • 1. Kovácsbéla 2011. január 09. 23:26
    „Az interneten kerestem szállást Győrben.Mivel olyan sok szépet és jót találtam a Kuckó panzióról és annak tulajdonosáról, le is foglaltam a szobát. Amikor megérkeztünk, nagy csalódás ért bennünket.A szűk, sötét csigalépcsőn magunknak kellett felcipelni a csomagjainkat. A szoba falai koszosak, kb a hetvenes években festhették utoljára, a bútorok és az egész berendezés szedett-vedett, az ágynemű kemény és kényelmetlen. Amerikában egy útmenti motel is különb.Az étteremből, ahol reggeliztünk nem lehetett elmenni a mosdóba, mert az oda vezető folyosó tele volt biciklikkel.Egy olyan fogadóstól, akinek ennyi szakmai elismerése van, nagyon mást várna el a vendég.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakmát tanulnak a roma munkanélküliek

A franciaországi kitelepítések híre, hogy Svédországban és egyebütt is hasonló intézkedéseket terveznek, megkerülhetetlenné teszik azt a tényt, hogy tenni kell a roma lakosság lemaradt rétegeinek integrálódásáért. Tovább olvasom