Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Levéltárak: egyedülálló együttműködés

Országosan egyedülálló a három győri levéltár összefogása, amelynek eredményeként évente – idén tizenharmadik alkalommal – közös konferencián mutatják be kutatási eredményeiket.

A Városi Művészeti Múzeum dísztermében a napokban rendezett telt házas konferencia is igazolja, hogy érdekli az embereket az a tudományos termés, ami a megyei, a városi és az egyházmegyei levéltár műhelyében egy-egy év alatt megszületik.

– Országosan egyedülálló a három intézmény együttműködése, amelynek eredményeként kutatásokkal, publikációkkal és kiadványokkal büszkélkedhetünk – nyilatkozta érdeklődésünkre az egyik ötletgazda, Bana József, a városi levéltár igazgatója.

Az idei – immár tizenharmadik – konferencián sok más mellett a Rábaköz XVII. századi nemesi társadalmáról, egy reformkori országgyűlésről született gúnyversről, a vagongyár finn és svéd, a Magyar Királyi Honvédség szárazföldi fegyverzetének olasz hadiipari kapcsolatairól hangzott el előadás.

Az előadók sorában Bana József a Zechmeister-utód, Wennesz Jenő polgármester munkásságáról beszélt, akinek nevéhez fűződik például a 6 ezer embernek munkát adó ágyúgyár 1913-as Győrbe telepítése. Baracskai András, a városi levéltár főmunkatársa a biográfiakutatás módszertanáról és nehézségeiről tartott előadást, amelyet a győri Popper Emil aranysarkantyús vitéz életrajzával színesített, akit az I. világháború egyik leghősiesebb, legelismertebb magyar katonájaként őrzött meg az emlékezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik üzent Borkainak: egy fenékkel nem lehet három lovat megülni

Győr polgármestere, az újdonsült MOB elnök hivatali irodájának ablaka alatt tarott sajtótájékoztatót… Tovább olvasom