Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Leierék vevők a laktanyára?

A Frigyes-laktanya szappanoperája a sokadik részénél tart, csakhogy a történet semmivel sem jutott előbbre.
Ugyanott tartunk most is, mint fél, sőt, tizenöt éve. Újabb szereplővel bővült a sorozat, a Leier-csoport ugyanis feltűnt a színen – értesült a Kisalföld. A győri közgyűlés tavaly júliusi ülése után – immár sokadszor – címlapon hoztuk a hírt, miszerint tizenöt év után végre megoldódni látszik a Frigyes-laktanya ügye: egy német befektető ugyanis a 2,7 hektáron elterülő ingatlanon kereskedelmi és szórakoztató központot kíván építeni; elképzeléseire pedig a képviselő-testület igennel szavazott. Igaz – tettük hozzá fél éve –, csak jelentős megszorításokkal mondott áment a közgyűlés: a befektetőknek renoválni kell a műemléki védettségű kaszárnyaépületeket, meg kell oldani a helyközi autóbusz-pályaudvar ügyét és a szükséges közlekedésfejlesztést is vállalnia kell. A beruházás így viszont már 16 milliárd forintba kerül.

Elkésett a vásárlással?

A közgyűlés elé a jövő héten kerülő beszámoló csak megerősíti a tényt, amit eddig tudtunk, s amit minden győri ma is lát: a német vállalkozói csoport hezitálása egyre bizonytalanabbá teszi a szórakoztatóközpont létrejöttét, s persze a laktanya renoválását. Bár Bertold Riehl, a beruházó cég ügyvezető igazgatója néhány hónappal ezelőtt még nagyon határozottan mondta azt a Kisalföldnek, hogy továbbra is érdekeltek a projekt megvalósításában. A nyilatkozatok ismétlése helyett nézzük inkább, mi történt az elmúlt hónapokban.

A Frigyes-laktanya jelenleg a Mischek Hungária Kft. tulajdonában van, de opciós jogot szerzett rá a Győr City Center Kft., amely a kereskedelmi-szórakoztató központ megépítését célul tűzte ki magának. Az opciós jog azt jelenti, hogy őt illeti az elővásárlás lehetősége. Információink szerint azonban ezzel a joggal eddig nem élt a City Center Kft., bár a határidőt többször is kitolták. Mindez azért is érdekes, mert ezek szerint addig húzták-halasztották az ingatlan megvásárlását, míg bejelentkezett egy újabb vevő. Márpedig ez romba döntheti a németek teljes koncepcióját. Az új érdeklődő a Leier-csoport – értesült a Kisalföld. A céget tegnap megkerestük ez ügyben, a hivatalos válasz most még az: „Egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánjuk a hírt."

Hatezer helyett tizenhatezer

A településrendezési bizottság csütörtökön ülésezett, amelyen részt vett Bertold Riehl is. Ott és akkor nekiszegezték a kérdést a képviselők: élt-e opciós jogával a beruházó cég vagy sem? – erősítette meg információnkat Gergely Zoltán, a bizottság alelnöke, a városháza sajtószóvivője. A válasz meglepő volt, merthogy igenről szólt, bár bizonyos „technikai okok" miatt – tette hozzá csütörtökön a német vállalkozó – a vételár kifizetésére még néhány hetet várni kell. Állítólag a földhivatali bejegyzés is megtörtént, bár erről csak a bejelentő tudott. A történetnek ez a része éppúgy ellentmondásos, mint az eddigiek, nehéz kibogozni az igazságot.

Ami tény: a tavaly júliusi közgyűlési döntés óta a legutóbbi (január 26-i) tárgyalásig nem sikerült az érintett felek számára megfelelő megoldást találni a rendezési tervre; s „biztató jelet adó egyezség" sincs egyelőre a fejlesztő cég és az önkormányzat között. Többek között olyan „apróságok" akadályozták a „biztató jeleket", mint a német cég által küldött megállapodástervezet, amelyben a közgyűlési határozatban rögzített 6 ezer négyzetméteres beépíthető kereskedelmi terület helyett 16 ezer négyzetméter szerepelt...

Gergely Zoltán utalt arra is, hogy az elmúlt hetekben született elvi egyezség a város és a beruházó között, amely papíron már létezik, ám még aláírásra vár. Az egyezség szerint a beruházó jelentős közútfejlesztések mellett a buszpályaudvar kérdésének megoldását is vállalta több mint egymilliárd forint értékben.

Veszélyben a Schlichter-villa

Merthogy sarkalatos kérdés volt a buszpályaudvar kérdése az elmúlt hónapokban, és újabb vitákkal is szolgált. A nyári közgyűlés után készült például a városrészre vonatkozó rendezési tervmódosítási javaslat (amelyben szerepelt a buszpályaudvar átköltöztetése is), de ezt a Kisalföld Volán nem fogadta el. Erre hivatkozva a német fejlesztő sem tartotta megvalósításra alkalmasnak a javaslatot, sőt, nem járult hozzá ahhoz sem, hogy azt lakossági fórumon bemutassák az érintett városrészben élőknek.

Két hónapot várt az önkormányzat, de mivel nem érkezett meg a beruházó részéről egyébként megígért megoldási javaslat, készített egy másikat – decemberre. Ezt már el tudta fogadni a Volán, de a német vállalkozás ismét vétót emelt ellene, majd ismét megígérte, február 3-ig tényleg elküldi megoldási javaslatát.
Megtette, bár ebben sok köszönet nem volt – már ami a műemlékvédelmet illeti.

Merthogy a fejlesztő tervjavaslata a Schlichter-villa elbontásával számol. Az egyetlen „bökkenő", hogy a villa műemléki védelem alatt áll, így azt ledózerolni nem lehet. A közgyűlési tájékoztató nagyon diplomatikusan így fogalmaz: „... a műemléki hatóság egyetértő véleménye nélkül a villa elbontásának javaslata éppúgy nem reális, mint a buszpályaudvar átépítésének javaslatával a Kisalföld Volán Rt. egyetértő véleménye."

A közgyűlési határozat

A közgyűlés elé jövő hét csütörtökön kerülő határozati javaslat kettő alternatívát kínál elfogadásra. Annak ismeretében, hogy az önkormányzat – annak ellenére, hogy nem rendelkezik tulajdonosi jogosítványokkal – változatlanul fontosnak tartja a laktanya hasznosítását és helyzetének megoldását. Amennyiben a Győr City Center Kft.-vel továbbra sem jön létre megállapodás, egyetért a városrészre vonatkozó rendezési terv további kidolgozásával, a már korábban elfogadott közgyűlési döntés szem előtt tartásával.

Az „A" alternatíva értelmében a közgyűlés tudomásul veheti a fejlesztő szándékát a Schlichter-villára vonatkozó műemléki védettség megszüntetésére; vagy úgy dönt a „B" alternatíva szerint, hogy továbbra is védelem alatt marad az épület. Az a baj, hogy bármelyik határozati javaslatot is fogadja el a testület, megoldást ez sem jelent a tizenöt éve pusztuló épületre. A következő rész fél év múlva...
(Bertold Riehlt szerettük volna elérni, de ő Németországba utazott. Ígérete szerint a jövő héten válaszol kérdéseinkre.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viharos félévzárás Győrzámolyon

A félévzárás nemcsak a diákoknak és szüleiknek tartogatott izgalmakat a győrzámolyi általános iskolában, hanem a tantestületnek is. Olyannyira, hogy a napokban tartott ülésen – információnk szerint – az igazgató is lemondott, bár még ebben sem biztosak az érintettek. Kérdésünkre, hogy valóban így van-e, hezitáló választ adott Szabó László. Tovább olvasom