Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Leier újabb két épülettel folytatná

A győri Frigyes-laktanya volt tiszti kaszinóját 5 millió euróból (mintegy 1,25 milliárd forintból) felújította Michael Leier cége.
„ Szerintem Győr legszebb épületét adjuk át" – jelentette be kedden az ünnepélyes avató előtti sajtótájékoztatón Michael Leier, bevallottan nem kis elfogultsággal a hangjában. Ezzel együtt tény, a Frigyes-laktanya első felújított és átalakított épülete valóban szép. A kérdés az, hogy a volt szovjet laktanya sorsa hogyan folytatódik. A Kisalföld folyamatosan követi a fejleményeket, a jelenlegi helyzet az, hogy az osztrák üzletember nem tud megegyezni a műemlékvédelemmel a romos, de védett épületek közül kettő lebontásáról/megtartásáról. Korábban kijelentette, ha nem engedik lebontani a szerinte már használhatatlan romokat, akkor abbahagyja a beruházást, és csak a volt tiszti kaszinót renoválja – amely egyébként az új központi irodaháza is. Így viszont öt lepusztult épület marad.

Az ünnepi megnyitó előtti sajtótájékoztatón ezzel szemben már arról beszélt, hogy egy-másfél éven belül két másik épületet is felújítana – egyikből irodaházat, a másikból lakóházat építene. Hangsúlyozta azonban, hogy ezek egyelőre csak tervek, s álma megvalósítása nagyban függ az örökségvédelemtől: az áldását adja-e a tervekre. Szükség lesz ráadásul mélygarázsra is, amelyet épp az ominózus egyik épület alá terveznek, így a volt börtön nagyon útban van nekik...

Kérdésünkre, hogy mi változtatta meg Michael Leier határozott álláspontját, az felelte: „Egy évet öregedtem, annyit okosodtam is. Látok kiutat a megegyezésre, ezért nem adom fel. Folytatni szeretném a beruházást." Arra vonatkozó felvetésünkre, hogy nem lesz könnyű a leendő lakásokat úgy értékesíteni, hogy a tulajdonosok jobbról is, balról is romokat látnak, az üzletember azt válaszolta, ő maga is az épületegyüttes teljes felújításában látja a megoldást. „Abban azért bízom, hogy a műemlékvédelem nem egy szovjet laktanyát szándékozik velem építtetni. Én ugyanis ide egy európai üzleti és lakóközpontot tervezek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városfejlesztési vándorkiállítás

Április óta járja az országot a „Hild-városok akkor és most 1968–2005” elnevezésű… Tovább olvasom