Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Lassan tanulhatunk szlovákul

Győr-Moson-Sopron - A hétvégén minden harmadik vásárló szlovák a győri Árkád üzletközpontban; egyik szeme sír, a másik nevet most a jó magyar kereskedőnek. A belvárosok is feléledtek, Győrben a Baross út jelenti a határt, de már a vásárcsarnok is profitálni készül a bevásárlóturizmusból.

Novemberben fellendült, januártól megugrott a szlovákiai bevásárlóturizmus, az elmúlt hetekre pedig már a régóta éhkoppon lévő belvárosi üzletek egy részét is elérte ennek jótékony hatása.

Már nem (csak) Bősről vagy Csilizradványról jönnek a hétvégi autósok: érkeznek Pozsony, Martin, Besztercebánya környékéről, de még a tőlünk százötven-kétszáz, sőt, háromszáz kilométerre élő csehek is keresik megyénk boltjait.

Győrben célpont a szerdai, főként a szombati piacnap, az ebből profitáló belvárosi üzletek, de elsősorban nyilván az Árkád és néhány benzinkút.
Arról, hogy az üzemanyag-turizmus hogyan fordult meg, korábban már részletesen beszámoltunk, most nézzük meg azt, miként fest egy bevásárló-hétvége a szlovák határ mentén.

Az Árkádban hétvégenként a karácsony előtti tumultusban mértet is felülmúlja a látogatók száma. Fotó: H. Baranyai Edina
Az Árkádban hétvégenként a karácsony előtti tumultusban mértet is felülmúlja a látogatók száma. Fotó: H. Baranyai Edina

Hegyi Ferenc, a győri Árkád üzletközpont centermenedzsere szerint novembertől januárig a hétvégi vásárlók 12–15 százaléka volt szlovák, az euró kinti bevezetése óta viszont ez a szám a 35 százalékot is eléri szombatonként. A forgalomra jellemző, konkrét adatokat nem kívánt elárulni a 125 üzletet működtető Árkád vezetője, de az biztos, hogy ma hétvégenként a karácsony előtti tumultust is lepipálja a látogatók száma. Leegyszerűsítve kétféle szlovákiai vásárlóról beszélünk: a kisebb jövedelműről, aki elsősorban a számára jóval olcsóbb élelmiszert keresi, s a tehetősebbről, aki főként a magas minőségű textiláruért utazik át a határon. Természetesen hatalmas a forgalmuk a pénzváltóknak is, saját szemünkkel láthatjuk hétvégenként a kígyózó sort. S még a hétköznap sem ínséges, akkor is minden ötödik vásárló kintről, nyilván a Csallóközből jön Győrbe – mondta Hegyi Ferenc. Az igazgatót arról is kérdeztük, nem kívánják-e növelni a parkolók számát. – mivel hétvégenként a Széchenyi hídra vezető külső forgalmi sávtól egészen a Városrét határáig állnak az autók. Az igazgató szerint azonban az 1150 ingyenes parkoló elegendő kell legyen, s mivel vélhetően ez az időszak csak átmeneti, értelmetlen lenne telekvásárlásba kezdeni.

Még Csehországból is érkeznek bevásárlóturisták a hétvégén Fotó: H. Baranyai Edina

Hasonlókat mondhatunk a piacra is, a győri belvárosban egyébként egyértelműen a Baross út jelenti a határt. Ugyanannak a divatáruboltnak például a Bajcsy-Zsilinszky úti üzletében alig hallhatnak szlovák szót, míg a Baross út–Király utca sarkán lévő helyiségben a vásárlók 99 százaléka határon túli (ebből következően korábban minimális volt a forgalom). A közép-árkategóriájú bolt vezetője szerint a belvárost csak az elmúlt hetekre érte el a bevásárlóturizmus, mert a szlovákok mostanra ismerték meg a várost és saját háztartásuk korlátait, az euróban fizetendő rezsiköltséggel. Jellemző egyébként, hogy sokan most is a már megszűnt koronában számolnak: fejben átváltják a forintot a régi valutára, átkalkulálják euróvá és fizetnek. Méghozzá elégedetten, hiszen egy élelmiszerkörúttal egybekötött nagybevásárláson 20–30 százalékot takarítanak meg. Nem kell mondani, hogy a jó magyar kereskedőnek most egyik szeme sír, a másik nevet.

Hatalmas a forgalmuk a pénzváltóknak is, saját szemünkkel láthatjuk hétvégenként a kígyózó sort. Fotó: H. Baranyai Edina
Hatalmas a forgalmuk a pénzváltóknak is, saját szemünkkel láthatjuk hétvégenként a kígyózó sort. Fotó: H. Baranyai Edina

De inkább nevet, legyünk őszinték, még ha mindennek a gyenge forint is az oka. Már ott tartunk, hogy a győri vásárcsarnok is szervezőbizottságot hozott létre, amely igyekszik kicsalni Nádorvárosba a szlovákiai turistákat. Pokornyi Ferenc, a Piacok és Vásárcsarnok Győr Kft. igazgatója elárulta: most csütörtökön tartottak ezzel kapcsolatban értekezletet a bérlő kereskedőkkel és őstermelőkkel, kitalálták az új szlogent is: „A győri vásárcsarnok, ahol az igazi piaci hangulat születik."

Terveik szerint ez hamarosan megjelenik a buszok oldalán és készülnek a térképes szórólapok is, amelyeket eljuttatnak a szlovákiai településekre.

Lassan tehát el kell gondolkodni azon, hogy nem élvez-e előnyt a szlovákul beszélő eladójelölt az állásinterjún és nem jelennek-e meg szláv nyelvű feliratok az üzletek cégérein. Hegyi Ferenc, az Árkád centermenedzsere szerint erről szó nincs, mivel ez az időszak nem tarthat örökké, bár hozzátesszük: tartóssága vagy rövidsége egyaránt kívánatos.

A Lajta-part is „be van véve"

Természetesen Mosonmagyaróváron is igen sok szlovákiai fordul meg, elsősorban a nagy bevásárlóhelyeket, például a Tescót keresik. A hipermarket magyarországi szóvivőjét ezzel kapcsolatban nem tudtuk elérni, de a helybéliek tapasztalatai szerint itt is megállja a helyét az, amit a győri Árkáddal kapcsolatban írtunk: a nyolcvanas évek Balatonjára kezd hasonlítani a magyar határ, csak épp szlovák szót hallunk a német helyett.


Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. reszegenisjozan 2009. március 26. 15:39
  „viryg:
  "ha jó nekik a mi olcsó cuccaink" EZT nem te írtad?? Esetleg ha ezt írtad volna, akkor nem néztelek volna tudatlannak: HA JÓ NEKIK AZ OLCSÓ FORINTUNK" !!!

  A "nagy" magyarországi magyart elsősorban az irigység jellemzi.
  A cikk írója nem azt írja, hogy tanuljunk szlovákul, hanem azt, hogy tanulhatunk szlovákul.
  De ezek a "nagy" magyarok a saját nyelvüket sem értik!!!!!!

  Pl a horvátok is képesek egy-két szót, mondatot elmondani magyarul a magyar turisták kedvéért. Persze lehetne sorolni.”
 • 37. lolita 2009. március 26. 14:22
  „Latom megy az irigyseg ami csak Magyarokra vall!Siralmas!”
 • 36. enéh 2009. március 24. 10:54
  „Azért abból az ország csak-csak is profitál, ha itt vásárolnak, gondoljunk csak az áfára, jöv. adóra, a kereskedőknek sem kell bezárni. Mi is jártunk hajdanán ki benzinért, meg vásárolni. A határ mentén jó a helyzet. De mi lehet az ország középső részein, ahová nem mennek el? Ott hogy élnek meg a plázák, a kereskedők?”
 • 35. kikelet_ 2009. március 24. 10:48
  „úh a lehúzó vélemények nem az ottani magyarságra értendőek még véletlenül sem”
 • 34. kikelet_ 2009. március 24. 10:46
  „amúgy nagy tévedésben él, aki azt hiszi, hogy többségében felvidéki magyarokról van szó..elég megnézni a BA rendszámokat”
 • 33. kutykurutty 2009. március 24. 10:35
  „picikoala. Nem minden szlovák állat szerencsére. honfitársaink között is van rengeteg birka lelkületű aki a minimum szintet sem üti meg. Amelyik meg bunkó azzal ti is legyetek taplók. Nehogy aztán azt higgyék hogy ők a világ közepe.”
 • 32. krisz76 2009. március 24. 09:44
  „Mikor mi kijártunk Szlovákiába, akkor a szlovákok mért nem tanultak meg magyarul? Mért tanuljak meg szlovákul Magyarországon , tanuljanak meg ők magyarul.”
 • 31. picikoala 2009. március 24. 09:14
  „Páran nem értik a helyzetet. Lehet itt nyugodtan erkölcsösködni, lehet nyugodtan azt mondani, hogy örüljünk, hogy ide jönnek... meg mi magyarok milyen primitívek vagyunk.... hát...
  Igen, örülök, hogy van munkahelyem, és mint mondtam már, hétvégi forgalmunk jelentős részét ők csinálják meg. A problémám továbbra is az (akkor kifejtem egyértelműen), hogy Szlovákiában ha megszólalsz magyarul, megvernek, meglincselnek, meghurcolnak, hadd ne folytassam tovább a felsorolást. Most pedig, hogy ők idejárnak, tanuljuk meg az ő nyelvüket, nyeljük le folyamatosan a megalázó viselkedésüket, és ismét mondom, tisztelet a kivételnek, de sajnos ebből nagyon kevés van... Meg lehet nézni a munkatársaimat és magamat is, egy hétköznap estén, és egy szombat után, mert nem mindegy, hogy 11 órán keresztül meghálálja-e valaki a becsületes munkát, vagy folyamatosan a bunkósággal kell szembesülnie az embernek. Na, még azt hozzáteszem, hogy a köszönöm szó, se szlovákul, se angolul, se magyarul nem hangzik el a szájukból. Ez egy kis dolog lenne, de szebbé tenné az összképet.”
 • 30. sivatag66 2009. március 24. 01:52
  „Az unió törvényei szerint,minden tagállam a saját nyelve szerint szólalhat meg a tagállamok területén.
  Akkor miért kell szlovákul beszélnünk Magyarország területén????”
 • 29. TNT 2009. március 24. 00:17
  „Lehet hogy önnhöz épp azért mennek be mert valamint ügyesen csinál !
  A másikhoz meg azért nem mert valamit nem jól csinál !
  Nem tudom hogy mit forgalmaz , de azt biztosra tudom mondani , hogy a nagykereskedö akitöl veszi a terméket az örvendd mert van forgalma , az ott dolgozó hogy van munkahelye a nagykereskedöt elláto egyen stb ! Csak itt már vannak egy páran akik örvendenek !”
 • 28. bela001 2009. március 24. 00:09
  „Egy szóval sem mondtam, hogy ne jöjjenek!
  Van egy üzeletem és jelentősen megnőtt a forgalma.
  Csak azt mondom, hogy sok pénzt nem lát belőle az ország, mert nem minden kis üzletbe mennek be!”
 • 27. TNT 2009. március 23. 23:53
  „Kedves bela001 !
  Megértem hogy mit akkar mondani , de itt az egesz dolog komplexebb !
  Ha van kereslet akkor abbol nem csak az elado böviti jövedelmét hanem a fogyasztoi cikk termelöje is !
  Most mi lenne jobb ? Maradjon az áru az üzletben ne vásároljon nálunk egy külföldi sem , ha nem tud magyarul maradjon otthon mert ez mind zavar minket !
  Igen, de akkor itt mi lenne ?
  Rengeteget járok ebben a világban és elfigyeltem egyes helyeken milyen okos modon csalogatják magukhoz a vendéget es amikor a nap lementt sokan elegedettek , ugy szolgáltatok mint vendég !
  Mi mindig sirunk es durmogunk ! Az is baj ha nem jönnek, meg akkor is baj van ha jönnek !”
 • 26. bela001 2009. március 23. 23:24
  „Kedves TNT!

  Ott kezdődik, hogy a saját szó az pontos J!
  Ott meg folytatódik, hogy ebben az országban már rég nem látni pénzt, hiába hozzák a szlovákok a multik már viszik is ki. Kisboltja meg ugye nem mindenkinek van, főleg kevés fizetésből kevés fele tud terjeszkedni az ember, akár üzelte van akár nincs.”
 • 25. Wolfenstein 2009. március 23. 23:17
  „Picikoala !
  18000 Ft egy jominöségu kabátert az nem sok ! Mi az kb 60 euro , az semmi !
  Azon röhögök most hogy amikor cégem magyaroeszágra helyezet es válalatunknál szlovákiai munkaeröket alkalmaztunk , hogy mindeki hogy mocskolta öket meg mennyire felvágott !
  Most pedig elfigyelem azt hogy kevés idön belül mekkorát változott a helyzet , latom nap mint nap itt az uly helyemen szlovákiában és hogy a "bunkok " egyszerre milyen irigyre máltoak lettek !”
 • 24. georgbob 2009. március 23. 23:09
  „Kedves alalcart...ugye nem mondod komolyan, hogy az általad felsorolt multik nem adóznak le a forgalmuk után?! Inkább a microszektor az, ahol nem kapsz nyugtát a vásárlásod után és az lesz az, ami nem segíti a gazdaságot, csak a feketét....”
 • 23. bussz 2009. március 23. 22:57
  „"akinemfél":
  azt azért Te is lásd be,hogy még ha szlovákiai magyar is az illető,ő sem szólal meg magyarul,pláne ha tősgyökeres szlovák ....de bezzeg tőlünk ugyebár elvárják szinte mindenhol,sőt,hogy több nyelven szólaljunk meg,és ráadásul az ő saját nyelvén...tehát például az osztrákok is ,meg minden egyéb nemzet jobban szereti,ha az ember az ő nyelvén szólal meg,de sztem ezzel mindenki így van,tehát ennyi erővel mi is elvárhatnánk,hogy ha tud magyarul az illető,akkor akár használhatná is nyelvtudását,nem??”
 • 22. TNT 2009. március 23. 22:55
  „Elszomoritó hogy mennyire is primitiv a hozzáálásuk egyeseknek !
  Akinemfél ! Egyetértek ! Csak még annyival böviteném ki az egészet , hogy amikor azon Dec. 5-én a világ legnevetségesebb nemzete lettünk mert akkor ugyanis salyát nemzetünkhöz tartozó embereket tagadtunk meg , ezekután hogyis várjuk azt el ezen emberektöl hogy nálunk megszólaljanak magyarul !
  Sokan Magyarkodnak jobbra -ballra , felvidék stb , de tisztelet a kivétel ,mögötte semmi csak tiszta üres szavak !
  Jól esett nekünk a fassfüggöny után mikor Bécsben az üzletekben magyarul szoltak hozzánk ! Ott hogy viselkedtünk ? Vagy a mai idökben mikor az üdülöhelyeken magyarul szolal meg valaki kérdezvén , hogy mit is parancsolunk, meg miben segithet !
  Bunkozni leparasztozni másokat azt nagyon jol tudunk, csak egyet nem veszünk észre hogy mi mégnagyobbak vagyunk !
  Ha igazán okosak lennénk kihasználnánk ezt az alkalmat és fognank rajta aval, hogy szlovákul stb nyelven beszélöket alkalmaznánk / egy párat / evel is megjobban vonzani a bevásárlókat mert annak a pénznek a hasznát amit itt adnak ki mi elvezzük de sajnos büszke agyunk még idáig nem jutott el !
  Az irigység a rosszindulatosság sokszor váltt nemzetünk vesztére !
  Nyakig a sz.... vagyunk es ahelyett hogy segitenénk magunkon , minden megadott kis lehetöséggel , nem mi mégjobban belenyomatjuk salyat magunkat !”
 • 21. alacart 2009. március 23. 22:46
  „Kedves Akinemfél! Szinte mindenben igazad van, de abban nem hogy az anyaországot segítik a szlovákiából érkező vásárlók. Ebböl csak a multik profitálnak megint ,a microszektor ebből semmit nem érez meg mert a tömeg enged a csordaösztönnek csak Árkádban Tescóban Plázában stb. tud gondolkodni így a többletbevétel csak ott csapódik le. Sajnos.”
 • 20. alacart 2009. március 23. 22:36
  „Nem kell mellre szívni mindent. Ha több nyelven beszélsz csak előnyödre válik, teljesen mindegy mely nemzeté az a nyelv.
  Amúgy ha belvárosban legalább szombaton lehetne ingyen parkolni, mint ahogy erre van példa nem egy vidéki nagyvárosban akkor nem csak a multik profitálnának ebből a helyzetből, hanem belvárosi kereskedők is, hiszen rengeteg munkahely van a belvárosban is amit jó lenne megtartani.Mintha mesterségesen amortizálnák le a belvárost evvel a parkolási mizériával. Talán csak nem ez az egyetlen bevételi forrása van a városnak?Túlságosan egypólusú a szlovák turizmus. Árkád, Pláza, Tesco, ennyi. Lehet hogy csak erre van igény?”
 • 19. tibi-a 2009. március 23. 22:32
  „Magyarországon Magyar a nyelv! -hülyék!
  Mindig csak a lealacsonyodást keresni?
  Tőlem mehetnek az szidóbevásárló központba! - biztos nem fognak még hozzám érni sem!”
38 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt hete boltba indult, azóta keresik

Győr - Öt hete szombaton látta utoljára a családja azt a 60 éves asszonyt, aki a Festő utcából… Tovább olvasom