Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Laptopot kaptak az ovisok

Nyúl - Egyedülálló, hogy óvodások laptopot kapjanak. A humán erőforrás operatív program keretében pályázta meg a nyúli Aranykapu Óvoda az iskola és az önkormányzat összefogásával. A kisgyerekek harminc gépet kaptak, amelyek segítségével játékosan készíthetik elő őket az iskolára.

Ezt a képet is megjegyzi magának a látogató: a hatéves kisgyerekek azonnal megtalálták az új gépeken, amit kerestek: az aknakeresőt és a pasziánszt. Természetesen ez csak a csalétek volt, hiszen a gyereklaptop – vagyis a ˝Classmate PC˝ – a készségfejlesztő, ismeretszerző foglalkozások eszköze lesz, a játékos Manó-program keretében készülnek fel a kicsik az iskolai oktatásra, s többek között a környezettudatos életmódra. A 162 gyereket számláló nyúli Aranykapu Óvoda csaknem 4 millió forintos támogatásra pályázott sikerrel, így a HEFOP 3.1.3./B/09/03 számú pályázaton 3 milliót nyert gépekre és 7–800 ezer forintot egyéb játékokra– tudatta Schmiedt Henrik, Nyúl polgármestere. Több iskola is benyújtotta igényét a megyéből, de az óvodák körében szinte országosan is egyedülálló dologról van szó.

Farkas Katalin, az Aranykapu vezetője szerint még a dolgozók is képzésre szorulnak, főként, mert a foglalkozásokra használt gépeket egy központi felnőttlaptopról figyeli az óvónő a teremben felállított asztalnál, innen segít ˝vezérelni˝ a kisgyerekek gépeit. Ez a világ mindenkinek új, így még az a vicc is megszületett tegnap, hogy előbb-utóbb számítógépen küldik üzeneteiket a nevelők, mint például ilyesmiket: ˝kimehetsz vécére˝, ˝edd meg a levesedet˝ vagy ˝ne csipkedd a Zsófit...˝. Valamiféle szemléletváltást mindenképpen követel a változás, ez viszont már nem vicc.

Az óvodások azonnal tudták, hogyan kezeljék a laptopot. A foglalkozásokra használt gépeket egy központi felnőttlaptopról figyeli az óvónő a teremben felállított asztalnál. Fotó: Krizsán Csaba

Bezzeg a kisgyerekek azonnal feltalálták magukat a laptop előtt, gépiesen felnyitották a startmenüt és kikeresték a nekik tetsző játékokat. A hatéves Gombos Máté a pasziánszt hozta fel. ˝Nem tudok olvasni –, mondta – vannak képek, azokkal megtalálom a programot˝ – válaszolta kérdésünkre, csak úgy szórakozottan, miközben sebesen rakosgatta apró ujjacskájával a képernyőn lévő kártyákat. Ő is és még sokan mások a lövöldözős játékokat szeretik, de az óvodavezető szerint itt ilyesmivel nem fognak találkozni.

– Abban bízunk, hogy ha megismerik ezeket a játékos programokat, akkor otthon is ezeket kérik a szüleiktől. A pályázat sikere azért is fontos nekünk, mert az iskolában majd ugyanezeket az ismeretforrásokat kell kezelniük, így akár az idegen nyelvvel jó, ha már a tanév előtt megismerkednek – tette hozzá Farkas Katalin.

Olvasóink írták

 • 3. Orrbit 2009. június 23. 11:29
  „Szép!
  Vegyetek egy plazmatévét legalább 126cm, meg a Minimaxot és nem is kell már figyelni a gyerekekre, sőt akár vigyék haza a gyerekek, és akkor be sem kell járni az oviba.
  Az eszetlenségnek is lehet határa.
  Első osztályban az a fontos hogy a gyermek jól fogja a ceruzát,tudjon színezni, stb.
  A számítgépre nem hiszem hogy oktatják őket alsóban ahol osztályzás sincs, törvény szerint házi feladatot sem adhatnak hétvégére.
  Bár elképzelem ahogy a tanítónéni feladja hogy minden gyerek hétfőre csináljon a passziánszon 1000 pontot, és emailban küldje el a kimásolt képet ,mert fekete pontot kap!”
 • 2. andy 2009. június 20. 08:38
  „Könyörgöm, nem elég, hogy otthon is a gépet bújják, ezt már oviban is folytatni kell? Nem lenne jobb megtanulni játszani, közösségben viselkedni, az együttes csoportjátékokat, fejlődésüket elősegítő játékokat alkalmazni, stb... Ehelyett elszigetelve egymástól, nem egymással, hanem gépet bújva; s az óvónő sem gyerekekkel foglalkozik, hanem monitorra tapadva fogja figyelni, hogy mit csinálnak gyerekek?”
 • 1. bugriskin 2009. június 19. 19:30
  „Ezek is "kakaó biztosak"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanús hordók letétben

Dunaszeg-Gyulamajor - A vám- és pénzügyőrség (VPOP) feljelentése nyomán a Győri Rendőrkapitányság… Tovább olvasom