Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Laborban született képes krónika

Fiatalkora óta szenvedélye volt a fotózás. Liptay Andor több évtized személyes (hely)történetét örökítette meg felvételein, amelyek közül özvegye a napokban néhány különleges felvételt juttatott el szerkesztőségünkbe.

Nemrégiben írtunk az eredeti formájában felújított Radó-szigeti hősi emlékmű ünnepélyes avatásáról. Ennek nyomán a napokban nyolc, a férje által 1941. június elsejére dátumozott fotóval kereste meg szerkesztőségünket Liptay Andorné.

A felvételek egy részét idén elhunyt férje – akkor 21 évesen – egy nagyszabású ünnepségen készítette, amit katonák, leventék, a győri ifjúság részvételével rendeztek a Hősök terén, Horvay János 1938-ban átadott kegyeleti alkotásánál. A fotók másik részén a város különböző pontjain – például felismerhetően az egykori Kioszk-épületnél, a Baross útnál – örökítette meg a menetelő katonákat és az őket szemlélő közönséget.

Liptay Andorné szerint férje mindent lencsevégre kapott, ami Győrhöz kötődött, így sok más mellett a 69 évvel ezelőtti hősök emlékünnepének eseményeit is. Fotó: Bertleff András
Liptay Andorné szerint férje mindent lencsevégre kapott, ami Győrhöz kötődött, így sok más mellett a 69 évvel ezelőtti hősök emlékünnepének eseményeit is. Fotó: Bertleff András

– Ezeket a felvételeket másik nyolcvan régebbivel-újabbal együtt elvittem a Xántus-múzeumba másolásra, amikor győri eseményekről, épületekről, hangulatokról gyűjtöttek fotókat, filmeket – mesélte lapunknak Liptay Andorné. – A férjem fiatalkorától fogva szenvedélyesen fotózott. Mindent lencsevégre kapott, elsősorban ami Győrhöz kötődött, de utazásaink során is mindig kezében volt a gép. Lefényképezte a várost télen, nyáron, folyópartjait, strandját, a Radót, a piacot, számos jellegzetes épületét.
Az özvegy szavaiból kiderült: férje 1958-ban – többek között Z. Szabó Lászlóval, Meződy Ö. Istvánnal – egyik alapítója, tíz évig tagja volt a Győri Fotóklubnak. Jamnitzky Nándorral a megyében először ők csináltak színes előhívást.

– Három fényképezőgép és egy komplett labor szolgálta szenvedélyét. Gyakran előfordult például, hogy karácsonykor már másnapra elkészültek a szenteste képei. Egész éjszaka dolgoztunk rajta. Ezenkívül diázott, filmfelvételeket készített. Gazdag hagyaték maradt utána – emlékezett az özvegy.


Próbáltuk kideríteni, hogy a szerkesztőségünkhöz eljuttatott fotók milyen eseményről készültek 69 évvel ezelőtt. Liptay Andorné nem tudott semmi közelebbit mondani. Az esemény kiderítésében Bana József főlevéltáros, a városi levéltár igazgatója volt segítségünkre, aki rálelt azokra a korabeli dossziékra, amelyek alapján valószínűsítette: a képek az 1941. május 31-i hősök emlékünnepén készültek. A felvonuláson a hadsereg mellett az iskolák és a leventeegyesületek is részt vettek, elsősorban az első világháborús áldozatokról emlékeztek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Firtl Mátyás: az árvíz is megmutatta, hogy kell az M9 autópálya

– A májusi-júniusi árvíz is bizonyította, hogy meg kell építeni az M9-es autópályát – … Tovább olvasom