Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Küzdelem a Bezerédj-kastélyban

A ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyban látható kiállítás két, látszólag teljesen különböző területen tevékenykedő személyiség munkásságát, alkotói életművüknek egy részét mutatja be. A tartalmakat a jól megválasztott, figyelemfelkeltő cím köti össze: KÜZDELEM.

A két kiállító permanens küzdelmet folytat: Szabady János helytörténeti kutató a település múltjáért, jelenéért és jövőjéért – elsősorban a közélet területén, Torma Gyula, szájjal festő pedig a művészet eszközeivel – az életéért.

Mindkettejük munkája küzdelem a javából, melynek során megerősödik a fizikum, acélosodik a jellem, erőt merít a környezet, mosoly jelenik meg az arcokon, példák, példaképek rendhagyó, megtermékenyítő gondolatok születnek.

A kiállítás tárlóiban Szabady János alkotói életművének számos dokumentuma, képanyagok, kiadványok, publikációk tekinthetők meg.

Szabady János esetében a sportban jelenlevő küzdelemre utal a kiállítás címe. Az ő küzdelme nem a sportpályán zajlik, hanem a kutatás öröme, a betűk, a levéltár poros iratai, az összefüggések megtalálása jelentik számodra a küzdelmet.

Fotók: Szük Ödön


Torma Gyula Dunaszegen él feleségével és két gyermekével.
Eredeti foglalkozása asztalos, 14 évig dolgozott a szakmában. Izomsorvadása miatt tolókocsiba kényszerült. Nyolc éve a festészettel foglalkozik, szájjal fest.

Betegségével tisztában van: Ha küzdesz, veszíthetsz, ha nem küzdesz veszítettél. Méltán vívhatja ki mindannyiunk tiszteletét és elismerését.

Képeivel közel hozza a műélvezőkhöz a képzeletében található élővilágot, a falusi embert, annak háziállatait, közelebbi és távolabbi lakóhelyét, a kerti és mezei virágok színpompáját.

Ha valaki nem tudja, hogy a képek szerzője kerekes székhez kötött beteg embertársunk, festészetének színpompáját, derűjét, a festő életörömét, megelégedettségét, jó hangulatát, naiv optimizmusát fenntartás nélkül fogadja el. A derűt a sors kegyetlensége így azonban kissé beárnyékolja. “Ecseted és festéked van? Akkor beléphetsz a mennyországba, ha megfested."

Mint sportember, azt tudom mondani, hogy a sportban is, és az életben is arra kell összpontosítani, amit el akarunk érni.

A kihívások teszik emberi létünket érdekessé; azok legyőzése ad értelmet életünknek.

DR Gönczöl László főiskolai tanár

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zene mestereit képzik Győrben

Az idei tanévet új rendszerben, a mesterképzés bevezetésével kezdték meg a győri Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetében. Tovább olvasom