Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Különleges képzés betegszállítóknak

Győr - Különleges képzésen vettek részt a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház betegszállítói, akik három csoportban párokban gyakorolták, miként lehet a látássérültek közlekedését, tájékozódását a lehető leghatékonyabban segíteni. Az elméleti és a gyakorlati kérdésekre Patakiné Tholt Ágnes tiflopedagógus a helyszínen válaszolt.
A résztvevők egy rövid elméleti tájékoztatót követően a gyakorlatban is kipróbálhatták, milyen fontossága lehet a vezetett személy tempójában lépcsőzni, figyelni az ajtó- és a lifthasználatra, valamint arra, hogy a segítségre szoruló személy valóban biztonságban érezze magát.

– Magunk is átéltük, a látássérülteknek milyen nehézségekkel kell megküzdeniük itt a kórházban – mondta el a képzés kapcsán Pankovics László, a betegszállítók csoportvezető-helyettese. – Három csoportban figyeltük meg, miként lehet a leghatékonyabban segíteni, hisz a képzés közben sem maradhat betegszállító nélkül a kórház, s a szociális munkások is profitálhattak ebből. A beteg sok esetben órákat tölt velünk, gyakran megosztják velünk a félelmeiket, s egyúttal a reményüket is.

Patakiné Tholt Ágnes tiflopedagógus a lépcsőfordulókban, a liftajtóknál is gyakorlati bemutatót tartott. A látássérültekkel foglalkozó szakember szerint mindenki másként viszonyul a látássérültekhez, de jellemzően sokan nem ismerik a segítség mikéntjét, azaz hogy a praktikusság mellett a segítség már a felajánlás pillanatában se legyen bántó vagy tolakodó.

Elérhető szolgáltatásokkal

„A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kiemelt hangsúlyt helyez arra, hogy szolgáltatásai a különböző hátrányos helyzetben élők számára is elérhetőek legyenek" – erősítette meg érdeklődésünkre dr. Varga Gábor főigazgató főorvos, aki hozzátette: az esélyegyenlőség fontos szempont, és törekednek arra, hogy a jövőben ez minőségében még jobb legyen, így ez az első alkalom egy új folyamat része.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi iránytű a vidék népszerűsítéséért

Győr és környéke - „Határtalan kistérség" címmel a Győri Többcélú Kistérségi Társulás… Tovább olvasom