Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Krúdys diákok a Benfica meccsén

Cserediák-kapcsolat révén a győri Krúdy-iskola 17 diákja és kísérőtanáraik egy hetet töltöttek Portugáliában. Órát látogattak, előadást tartottak a vendéglátó ország hét csodájáról, de még a Benfica mérkőzésén is szurkolhattak. S persze barátságok is szövődtek.

Szoros kapcsolat látszik kialakulni a győri Krúdy Gyula Gimnázium és Középiskola, valamint a portugál José Gomes Ferreira-iskola között. Két diáklány cserediákként tanult a lisszaboni intézményben, melynek igazgatója az idén e-mailben jelezte, szeretnének kapcsolatot a győri iskolával. A krúdys tanárok, Fekete Hajnalka és Nagy Krisztina – igazgatójuk egyetértésével – válaszoltak a levélre. Az eredmény: szeptemberben portugál diákok vendégeskedtek egy hétig a győri középiskolásoknál.

Egy hónap múlva a Krúdy-iskola 17 diákja utazott Portugáliába, mindannyiuk azoknál a családoknál kapott szállást, akiket ők láttak vendégül. Az élményekről Hegedűs Zsuzsanna, Bizzer Dániel és Antal Gábor meséltek.

A fotón a krúdys diákok és portugál vendéglátóik.
A fotón a krúdys diákok és portugál vendéglátóik.

– Számomra azért is fontos ez a kapcsolat, mert tudtam portugálul beszélni. Korábban Brazíliában voltam cserediák, így ott megtanultam a nyelvet. Most gyakorolhattam. Annál a családnál voltam, akiknek a lányát mi láttuk vendégül, amikor Győrben voltak. Aranyosak voltak nagyon – mondta Zsuzsanna.

– Bemutatóórákon nézhettük meg, ott hogyan folyik a tanítás. Mi vetített képes előadáson bemutattuk, hogyan készültünk fel Portugáliából, mit tudunk az ország hét csodájáról. Persze volt városnézés is és a Benfica – Fehér Miklós egykori csapatának – mérkőzésén is ott szurkolhattunk páran, mert az iskola kérésére a klub belépőt küldött nekünk – vette át a szót Antal Gábor.

Az iskolák közötti különbség szembetűnő: ott 90 perces órák vannak, s 1-től 20-ig osztályoznak. Az érettségit két év alatt teszik le, az utolsó és az előtti években 2–2 vizsga van év végén az előírt tantárgyakból.
Bizzer Dánielt egy indiai eredetű család látta vendégül, angolul folyt a beszélgetés.

– Bármerre jártunk a városban, nagyon barátságosak voltak velünk, kíváncsiak voltak, honnét jöttünk. Úgy köszöntünk el egymástól, hogy jövőre lesz folytatás – mondta Bizzer Dániel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél millió forint turisztikai célokra a Téti kistérségben

Több mint egymillió forintot nyert a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása… Tovább olvasom