Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Községi út, magánfejlesztéssel

A győrújbaráti Papp-erdő út alsó szakaszát a telektulajdonosok saját erőfeszítésük árán tették járhatóvá. A víz által kimosott lejtős útra 190 méter hosszban, három méter szélesen, tizenöt centiméter vastagságú betont terítettek. 
Győrújbarát: Reményi István és a készülő új betonút.
Az érintett 70 telektulajdonosból három kivételével mindenki hozzájárult az egymillió forintot meghaladó költségekhez.

Ma külterületnek számít Győrújbaráton a Papp-erdő út, noha valamikor állandó lakói voltak, és ma sem csupán víkendtelkesek járnak oda. Sok évvel ezelőtt a földutat aszfalttörmelékkel töltötték fel, de a hegyes, dombos tájon lakók tudják, mekkora úr a víz, ha megindul felülről a lejtős úton. Óriási mélyedéseket vájt ki a betontörmelék körül, alig lehetett használni már az utat közlekedésre.

A telektulajdonosok közül ma a győri Reményi István, s hozzá csatlakozva néhányan, köztük Horváth János és Árpási Lajos gondolta úgy, tenniük kell valamit, mert kiderült, a községnek a belterületi részére sincs elegendő pénze. Az érintett telektulajdonosok közül Reményi István maga keresett fel vagy ötvenet. Úgy gondolták, ha néhány érintett jogi személy támogatja ügyüket, telektulajdonosonként tíz-tízezer forinttal rendbe tudják hozni az utat. Még az egyedülálló, idős nyugdíjas hölgy is adta a maga tízezrét, a 70-ből 67-en hozzájárultak a községi út magánfejlesztéséhez.

A Pannon-Víz rt., a Kisalföldi Erdőgazdaság ravazdi erdészete az E-ON ÉDÁSZ Rt., a T-Mobile telefonos társaság és a helyi önkormányzat egy-egy mixer beton költségét állta. A munkát – a földmunkát, az előkészítést, a zsaluzást – a Csanakbeton munkatársai végezték, és az alapanyagot is a cég szállította. A szervezés júniusban kezdődött, s a munka a héten befejeződött. A jövő hét végén az utcabeliek maguk végzik el az útpadka feltöltését, hordanak zúzottkövet a kitérőkhöz. A Papp-erdő út fejlesztése példa az összefogásra, s arra is, hogy ha szegény az eklézsia, a maguk erejéből is képesek boldogulni az emberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyertek a Győri Nyárral

A Győri Nyár zárókoncertjén megtartott sorsoláson sokan nyertek. A fesztiváliroda kéri, hogy a… Tovább olvasom