Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Közösen veszi a család az ajándékot

Győr-Moson-Sopron - Úgy számoljuk, hogy egy átlagos család körülbelül ötvenezer forintot költ karácsonyi ajándékra, hangsúly van az „átlagos" szón, mivel mondjuk egy kispénzű nyugdíjas ennél jóval kevesebbet tud kiadni. A forgalom kicsit mindenütt visszaesett, főként a műszaki cikkek terén.
Még az olcsóbb üzletek, „százforintos boltok" is panaszkodnak, nem beszélve a műszaki üzletektől. A győri Bambini játékboltban is visszaesett a forgalom a tavalyihoz képest, pedig nyilvánvaló, hogy ahol gyerek van, ott játékkal teljes a karácsony. Az üzletvezető szerint ezért nem is annyira a vevők száma csappant meg, inkább olcsóbban, megfontoltabban vásárolnak az emberek. Egy átlagos betérő körülbelül háromezer forintot költ. Ennyit nyilván könnyű otthagyni egy játékboltban, de be lehet osztani úgy is, hogy minden unoka kapjon valami apróságot.

Érzékelhető viszont a forgalom visszaesése mögött az az új vásárlói szokás is, hogy a család összeadja a pénzt egy borsosabb árú „óriásbabára" vagy legóra, s míg eddig a nagyszülők maguk is hozzátettek valami csekély ajándékot, most inkább kevéske pénzüket rakják a közösbe.

Az egyik legnagyobb üzletlánc, a Tesco is megérzi a válság hatásait, s összességében visszaesést tapasztal a forgalomban.

Elsősorban a műszaki termékek iránti kereslet csökkent, az élelmiszereké nem.

Makai Zsuzsanna nem a gyerekei örömén akar spórolni. A választásban Csernyi Tímea segíti.
Makai Zsuzsanna nem a gyerekei örömén akar spórolni. A választásban Csernyi Tímea segíti.

Az utóbbi esetében inkább csak „átrendeződött a vásárlói kosár", ahogy a marketingszakemberek fogalmaznak. Hackl Mónika, a Tesco szóvivője szerint részben arról van szó, hogy egyre kevesebben idegenkednek az üzletlánc saját márkás termékeivel szemben, amelyek nyilván kevésbé karcsúsítják a pénztárcát. A másik jellemzője a mostani, nehéz időszaknak, hogy az ünnepekre szánt, tartósabb ételt-italt sokan már most megvásárolják, holott ezt a korábbi években mindig mindenki decemberre halasztotta. Vagyis ahogyan csak tudjuk, beosztjuk a pénzt, de úgy tűnik, az ünnepi asztal nem lesz szegényesebb, s ezért a Tescónak – amelynek készletei nagy részét az élelmiszer teszi ki – a válság nem okoz jelentős érvágást.

– Elsősorban a műszaki cikkeken érezzük a válság hatását, ami miatt felül kellett bírálni az év eleji elképzeléseinket. Akkor még ugyanis bővülést vártunk kétezer-nyolctól, ezt természetesen korrigáltuk és a tavalyihoz hasonló szintre prognosztizáljuk a készletek mennyiségét – mondta a Kisalföldnek Hackl Mónika. A szóvivő kérdésünkre hozzátette azt is: az üzletlánccal kapcsolatban lévő pénzügyi cégek – tudomása szerint – nem szigorítottak a személyi kölcsön és az áruhitel feltételein.

Bizonyosan a bőrükön fogják érezni a válság hatásait a közszférában dolgozók, akik eddig számíthattak tizenharmadik havi juttatásra. Egy mosonmagyaróvári közalkalmazott, Horváth Károlyné elmondta, aki jól beosztotta a pénzt, annak idén még nem kellett nagyot húzni a derékszíjon, de jövőre sokkal nagyobb tehertételt jelent a karácsony.

– Eddig sem mindig egy összegben kaptuk meg a tizenharmadik havit. A legjobb a tavalyelőtti helyzet volt, amikor a következő januárban jött meg a teljes összeg és helyre tette az ember lenullázott háztartását. Tavaly két részletben érkezett, a felét júliustól novemberig, a másik felét decemberben utalták, annak is komoly látszatja volt. Idén volt eddig a legnehezebb, mivel tizenkét hónapra lebontva adagolták, így nem volt egy „nagy bumm" az egyenlegen, ügyesen kellett beosztani a pénzt. Aki tehát most nem számolt jó előre a karácsonnyal, annak decemberben fájhat a feje. Így én még nem költök kevesebbet az ünnepre. De jövőre nem tudom, mi lesz.

Egész Európa spórol

A Deloitte cég közvélemény-kutatása szerint a gazdasági válság miatt kevesebb és olcsóbb ajándékot vesznek az európaiak, az ételeket pedig szupermarketekben szerzik be – állapította meg a 18 országban, 18 ezer vásárló megkérdezésével készült felmérés. Várhatóan összesen hat százalékkal csökkennek idén a karácsonyi kiadások Európa-szerte. Tavaly ezzel szemben öt százalékkal többet költöttek karácsonykor, mint egy évvel korábban.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz év előtt állnak az önkormányzatok

Magyarország - Reálértékben csökken az önkormányzatok központi támogatása. Önkormányzatok… Tovább olvasom