Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Közmeghallgatás Győrben: a Dózsa pálya területén épül fel az új győri uszoda

A győri közmeghallgatáson a 2017-es Ifjúsági Olimpia, a Dunakapu téri mélygarázs mellett szóba került Győrszentiván légszennyezettsége, s az is, hogy miért aszfaltoznak olyan révfalui utcában, ahol négy családi ház áll?


15 óra 50 perc

A közmeghallgatás véget ért. Közgyűlést legközelebb január végén tartanak Győrben. 

15 óra 46 perc

Egy férfi a lassan időtlen idők óta tervezett versenyuszoda marcalvárosi megépítése mellett érvelt.

Borkai Zsolt válaszában kifejtette: "a 2017-es Ifjúsági Olimpia miatt 10 milliárdos sportkomplexum fog megépülni Győrben a jelenlegi Dózsa-sporttelep területén.

Az uszoda ennek a modern, minden igényt kielégítő sportkomplexumnak a részét képezi majd". 

15 óra 44 perc

Borkai Zsolt a győrszentiváni légszennyezettséget firtató kérdésre úgy válaszolt: "az Audi logisztikai beruházása során nem csupán minden szakhatósági engedélyt beszerzett, hanem az európai környezetvédelmi normák kétszeresét teljesítette".

15 óra 33 perc

Fűke Péter, a polgármesteri hivatal Településfejlesztési Főosztályának vezetője szerint "az Ipar utcában tervezett Mosoni-Duna-híd esetében és a Holt-Rábca fölé tervezett új műtárgy esetében is indokoltak ezek a beruházások, nem csupán esztétikai, hanem forgalomtechnikai és környezetvédelmi szempontok miatt is.

Prédl Antal, a Győri Útkezelő Szervezet vezetője szerint "szakmai anyag alapján végzik el a lakóutcák felújítását Győrben, s van sürgősségi besorolás.

Prédl Antal szerint "az említett révfalui, négy házas utcában nem az aszfaltréteg állapota indokolta a felújítását, hanem évtizedes vízelvezetési gondok miatt kellett elvégezni ezt a feladatot".

15 óra 29 perc

Egy úr szerint a győrszentiváni lakosokat kétszer több szennyező, vegyianyag éri a levegő útján, mint más győri lakosokat.

"Ezt a rossz helyzetet csak fokozni fogja az Audi-beruházás és a tervezett biomassza-erőmű megépítése. A kérdésem az lenne, hogy a győrszentivániakat ki fogja ezért kárpótolni?" - zárta szavait a győrszentiváni férfi.

15 óra 27 perc

Egy hölgy a tervezett Auchan-beruházás kapcsán azt sérelmezi, hogy több kérdést vetett fel írásban ez ügyben a polgármesteri hivatalnak, de választ nem kapott. 

15 óra 19 perc

Szabó Gyula, az Arrabona Városvédő Egyesület alelnöke több mint kéttucatnyi kérdést hozott a városházára, melyeket írásban ad át a városvezetésnek.

Szabó Gyula az Ipar útra tervezett Mosoni-Duna híd és a Holt-Rábca fölé tervezett, Pinnyéd irányába tartó új híd szükségességét firtatja.

Ezen kívül a győri lakóutca felújítás fontossági sorrendjéről is érdeklődött a városvédők alelnöke.

"Tudok olyan révfalui utcáról, melyben írd és mondd négy családi ház áll, mégis új aszfaltréteget kapott a közelmúltban, miközben egyes, szintén révfalui utcákban lassan nem lehet haladni a rengeteg kátyú miatt" - közölte Szabó Gyula. 

15 óra 12 perc

Borkai Zsolt válaszában leszögezte: "tavaly személyesen válaszoltam meg az összes kérdését, erre konkrétan emlékszem. Csak azoknak a lakosoknak küldjük el a válaszokat írásban, akiknek a díszteremben nem tudunk szóban korrekt feleletet adni".

"A közbeszerzésnek egyelőre nincsenek nyertesei, nem tudom, honnan szerzett erről téves információkat. A belváros parkolási nehézségeit nem fogja megoldani, de enyhíteni igen a Dunakapu téri mélygarázs" - tette hozzá Borkai Zsolt. 

15 óra 8 perc

Az első kérdező közéleti szereplő, Haba Vilmos, a győri Jobbik alapszervezetének elnöke.

"Tavaly decemberben nyolc kérdést tettem fel a közmeghallgatáson, de a válaszok a mai napig nem érkeztek a postaládámba" - közölte Haba Vilmos.

"A 600 megszüntetett rakparti parkolót, a Dunakapu tér környékén megszüntetett 200 parkolót tudja-e pótolni a tér alá tervezett mélygarázs" - kérdezte ezúttal Haba Vilmos, aki azt is felvetette: a Dunakapu téri közbeszerzésnek valóban megvannak-e már nyertesei (Közgép Zrt., West-Hungária Bau Kft., Magyar Aszfalt Kft.)?

15 óra 5 perc

Kezdődik a közmeghallgatás: körülbelül 12-15 győri jött el a városházára, hogy véleményt mondjon a helyi közügyekről és/vagy közéleti kérdéseket tegyen fel.

14 óra 49 perc

Bő tíz perc van a közmeghallgatás kezdetéig, de lelkes, sok-sok kérdéssel, felvetéssel "felvértezett" győri lakost egyelőre elvétve sem látni a díszteremben.

14 óra 32 perc

A rendkívüli közgyűlés véget, de ne menjenek Olvasóink messzire: három órakor kezdődik a közmeghallgatás a városháza dísztermében.

14 óra 30 perc

A rendkívüli közgyűlésen döntés született arról is, hogy a világ leghíresebb fiúkórusának, a Wiener Sangerknabennek győri fellépését 10 ezer euró előleggel támogatja a város. Erről ide kattintva olvashatnak bővebben!

14 óra 28 perc

A döntést igénylő négy ügyön villámgyorsan "átrobogott" a rendkívüli közgyűlés: mindegyik előterjesztést vita nélkül szavazták meg a képviselők.

A győri közgyűlés novemberben határozott úgy, hogy a megyei könyvtárat és múzeumot Győr városa tartja fenn 2013-tól.

Ezt a közgyűlési határozatot módosította most a képviselőtestület. A dokumentumból kiderül, hogy az eddigi megyei könyvtárból nem 56,25 dolgozót vesz át a város - a novemberi előterjesztésben még ez a szám szerepelt -; az engedélyezett munkahelyek száma jövőre 87 fő lesz.

A jelenlegi dolgozói létszámot tekintve mindez azt jelenti, hogy az új névvel (Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér) működő könyvtár négy munkatársa veszíti el állását 2013. jan. 15-től.

A Xántus János Megyei Hatókörű Városi Múzeum esetében nincs változás: 40,25 fő dolgozhat 2013-tól az intézményben.    

14 óra 25 perc

Kun András SzMSz-módosításáról szóló előterjesztésből végül a közgyűlés a településrészi önkormányzati választásokon a mozgóurnával történő szavazás lehetőségét életben hagyta, vagyis erre a jövőben is biztosít lehetőséget.   

14 óra 17 perc

Ismét közel 10 perces vita kezdődött az SzmSz-módosításról, amely - akárcsak a szerdai forgatókönyv szerint - több mint unalmas.

Miután Kalmár Ákos Csörgíts Lajos aljegyzőnek jogi szakkérdést tett fel a témában, Borkai polgármester legalább jó "poént" mondott. "öné a szó másfél órában".

14 óra 9 perc

Elkezdődött a rendkívüli közgyűlés: bár több képviselő is hiányzik, az ülés határozatképes.

14 óra 1 perc

Két órát ütött az óra, a világvége is (egyelőre) elmaradt, mégis nem úgy tűnik, hogy perceken belül elrajtolna a decemberi "ráadás" rendkívüli közgyűlés.

Ameddig a képviselők megérkeznek, használjuk ki az alkalmat, s jegyezzük meg, hogy Kun András (MSZP) is előterjesztést terjesztett be a közgyűlés elé.

A szocialista képviselő a szerdai közgyűlésen közel egyórás vitát eredményező SzMSz-módosításokon szeretne változtatni.

Kun képviselő - többek közt - azt indítványozza, hogy a képviselői hozzászólások 4 perc helyett akár 8 percig is eltarthassanak mind a közgyűléseken, mind a bizottsági üléseken, az alpolgármesteri-választásokon nem és tartózkodás is leadható legyen, valamint a településrészi önkormányzati választásokon ne zárják ki a mozgóurnával történő szavazás lehetőségét.

Előzetes

A közgyűlés közmeghallgatást tart a megyeszékhely 2013. évi költségvetésével kapcsolatban péntek délután 3 órakor a városháza dísztermében.

Előtte 2 órakor rendkívüli közgyűlés lesz, amelyen négy napirendi pontot tárgyal a testület: módosítja a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatának irányítói jogkörébe vételéről szóló közgyűlési határozatokat, meghatározza az óvodák, általános művelődési központok és gazdasági működtető központok engedélyezett álláshelyeit; megtárgyalja az Óvodai Gazdasági Működtető Központ és az óvodák közötti munkamegosztási megállapodást; valamint meghozza a köznevelési feladatot ellátó egyes önkormányzati fenntartású intézmények állami fenntartásba vételéről szóló törvény miatt szükségessé vált döntéseket.

A szerdai győri közgyűlésről szóló tudósításunkat ide kattintva olvashatják el!

Fotó: Mészáros Mátyás.
Fotó: Mészáros Mátyás.


Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. PaPa 2012. december 24. 07:59
  „"36"
  "mert a városházán nem istenek vagy önkényurak dolgoznak, hanem a közszolgák. Szolgák. Ha ezt nem veszik tudomásul, akkor nincs helyük abban a házban még látogatóként sem." Úgy látom nem beszélt még velük személyesen, olyan magason vannak hogy meg sem látják kivel beszélnek!!!”
 • 39. borsmenta 2012. december 23. 18:54
  „38. urbaniastapista

  Ugyan, csak a szájukat jártatják. Pont úgy, mint máskor.”
 • 38. urbaniastapista 2012. december 23. 15:27
  „Na még egyszer:
  A város szélére épített uszoda csak a város felső kb. egyharmadának jó, akiknek bármikor van lehetőségük autóval megközelíteni az uszodát. A másik kétharmad meg "annyit is ér - L.J.".
  A "Dózsapálya" mögötti töltés elbontásánál nem láttam Horváth ex és Bárány képviselő urakat a dózerek előtt keresztbefeküdni - mint anno megígérték.”
 • 37. borsmenta 2012. december 23. 13:05
  „33. Oreg35

  Én ebben nem nagyon reménykednék. Eddig egyetlen polgármester nem ül börtönbe, vagy aki ült egy ideig, azt is kiengedték. (Ld. Dombóvár)

  Úgy tűnik, hogy a közösség ellen elkövetett bűncselekmények simán megúszhatók.”
 • 36. borsmenta 2012. december 23. 12:59
  „"Győri vagyok, ezért őrülök neki, ha bárhol fejlesztések vannak a városban."

  Bárhol, és akár bármi?
  Nem, nem mindegy, hogy valami hol épül fel. Minden bevásárlóközpont legyen ménkücsanakon, tízezrek autózzanak 40 km-eket, a havi bevásárláskor, akár Likócson laknak, akár Bácsán, akár Pinnyéden.

  Épüljön uszoda. Oké, szükség van rá. Kettő van, ami a pórnép számára elérhető: mindkettő az épülő uszoda közelében. Ez lenne a bárhol? És nekünk szolídan mosolyogni kéne, vagy tapsikolni?

  Fejlesztésnek nevezhető-e a közlekedés átalakítása? Fejlesztés-e a belváros kirattá silányítása?

  Amióta nincs ott Ottőfi Rudi a városvezetésben, azóta sorban születnek ésszerűtlen, semmivel sem magyarázható döntések. Nem kell neki kritika nélkül örülnünk, mert a városházán nem istenek vagy önkényurak dolgoznak, hanem a közszolgák. Szolgák. Ha ezt nem veszik tudomásul, akkor nincs helyük abban a házban még látogatóként sem.”
 • 35. dödike 2012. december 23. 10:23
  „Most már legalább tudom hogy hova nem fogok menni úszkálni.A termál ilyen formájú építése is nagy hiba volt,nem is tudják a győriek hogy azóta is milyen sokba kerül nekik.Az új uszoda helye még nagyobb hiba.Ki az aki majd jó magas busz és uszodabérlettel Kismegyerről, Szabadhegyről,Ady-városból,Marcal-városból odamegy úszkálni?”
 • 34. DON 2012. december 22. 22:56
  „Oreg35!
  Nevedből azt gondolná az ember, hogy már nem hiszel a "felelősségre vonás"-mesékben...”
 • 33. Oreg35 2012. december 22. 21:44
  „Emeletesvakondlak és toto72
  Én is Győri vagyok és örülök ha városunk fejlődik, de nem ész nélkül, egyéni anyagi érdekek előtérbe helyezésével! Biztos nincs rendben Borkaiék tevékenysége, ha csak hozzátok hasonlóan néhányan helyeslik az "áldásos" ténykedésüket! Másokat is illene meghallgatni nem csak a saját buta fejük után menni! Ha így folytatják, leváltásuk után komoly felelősségre vonásra számíthatnak majd! Az a baj, hogy amit addig tönkre tesznek már nem lehet majd jóvá tenni!”
 • 32. DON 2012. december 22. 21:13
  „Gortam: itt már régen nem újságírásról van szó... populizmus, pártsajtó, moderált vélemények. Ez már csak irka-firka.”
 • 31. gortam 2012. december 22. 20:38
  „Az a felháborító a Kisalföld hozzá nem értésében, hogy éppen az SZMSZ módosításaival fojtják el a tisztelt Borkaihű városatyák a még megmaradt ellenzéki hangokat. Épp ezért az SZMSZ-ről szóló vitát elintézni annyival, hogy az unalmas...?
  Még, ha az is volna, egy ilyen kijelentésért szerintem ezért a legutolsó falusi újságíró-iskolában is azonnal páros lábbal rúgnák ki azt, aki ezt leírta.
  Tessék elgondolkodni, hogy miért tartunk itt, emelni végre az újság egyre zuhanó színvonalán, és valódi újságírásba kezdeni, nem pedig a propaganda-gépezet részeként mosolyogni.”
 • 30. toto72 2012. december 22. 20:13
  „Emeletesvakondlak
  Én veled vagyok. Ebben az országban, városban bármi fejlődik, egyből jönnek a "minek?", "miért oda?", "miért úgy?" stb. kérdések és rosszindulat. Győri vagyok, ezért őrülök neki, ha bárhol fejlesztések vannak a városban.”
 • 29. apolika 2012. december 22. 19:19
  „27) Te is a szüklátókörűek közé tartozol, hiába is utazgatsz külföldön...
  Lehet, nem tudtak a térről annyit, mint ami most mutatkozik...de hogy lerombolják, pár pénzes "testvér" óhaja miatt, mert nem képes a feneke alól az autót kiszakítani, s sétálni pár métert...ezért kell az a...(majdnem csúnyát írtam) mélygarázsnak csúfolt förmedvény. Még a meglévő parkolóházak is kihasználatlanok...ezt miért nehéz megérten? A múltat miért kell eltörölni ? A vélemények miért förmedvények? Te is csak fröcsögsz...
  Csak azt sajnálom, hogy akiket érint a vita, azok nagy ívben tesznek a véleményekre.”
 • 28. DON 2012. december 22. 19:16
  „Tacitus dzállóigéje eléggé ellentmond a saját nickjének, mert nem kevés harag és részlehajlás olvasható ki a kommentjéből:)
  Emeletesvakondlaknak pedig csak annyit, hogy nem telt el azóta 100 év még, hogy eltemették és leaszfaltozták volna az ott álló bástyát. Azért nem foglalkozott vele eddig senki, mert nem akarta senki szétrombolni végleg. Az aszfalt eltakarta, de meg is óvta az olyanoktól, mint te :) Lehet, hogy több európai városban láttál mélygarézst a történelmi városközpontban, de ott bizonyosan nem volt ekkora jelentőségű összefüggő lelet, amit ki kellett onnan előte kanalazni.
  Azért jó Magyarországon élni, mert itt mindnre van nyugati precedens. Nálunk nincs önálló gonbdolata az embereknek, mert mindent a nyugatról hozunk, minteg önigazolásképpen. Mitől lenne hát ez egy nagy nemzet? A nyugat abszolválásától? Másolni a hülye is tud, utánozni a majom is. Ja, hogy a nyugati példa felhánytorgatása csak a saját igazunk bizonygatására kell? akkor ott valami sántít!
  Merjünk önállóan gondolkodni, kedves barátaim, még egyszer mondom, merjünk önállóan gondolkodni! Vegyünk példát az nagy vezírünkről, aki nem veti meg az unortodoxiát, merjünk kokit meg sallert osztogatni!”
 • 27. Emeletesvakondlak 2012. december 22. 18:16
  „Hát bazz, ennyi szűklátókerű hozzászólást. Csak úgy fröcsög az undor belőle. A sok hülyeséggel szemben:
  - az uszoda az egész városé lesz, nem egy városrészé,
  - Marcalvárosban nem fér el egy 50 m-es uszoda, egyszerűen nincs elég hely hozzá,
  - ha egy európai versenyt rendezünk, adja magát, hogy egy körzetben legyenek a létesítmények,
  - sportuszodát építünk, nem welneszközpontot,
  Ha ebben a városban valaki tenni akar, azt támogatni kell, unom, azokat a hozzászólásokat amik a Dunakaputérrel kapcsolatban anyáznak. Mert mi volt ott az elmúlt 100 évben? Egy leaszfaltozott semmi. Ki gondolt akkor arra, hogy mi van az aszfalt alatt? Senki. Igenis megérett arra, hogy felújítsák! Több európai városban jártam, ahol a történelmi belvárosba építettek mélygarázst épp azért, hogy ne parkoljanak szanaszét az autók. De persze tudom, ez Magyarország, itt csak a másik lehúzása, az irigység és a rosszindulat működik....”
 • 26. Valaki 2012. december 22. 16:18
  „Marcalváros túlzsúfolt és messze van a termálvíztől! Eszertlenül építették mindkét részsét. Az olajgyár helyére jó lett volna egy nagy velneszközpont.”
 • 25. sineiraetstudio 2012. december 22. 15:43
  „Liesbetnek és Patriotnak tökéletesen igaza van. Még háté kissé indulatos hozzászólását is meg tudom érteni. Ma olyan időket élünk, hogy " sportvárosokat" kell létrehozni, attól függően, hogy melyik sportág a hobbyja az éppen regnáló potentátnak. Ezért épül több ezer milliárdból országszerte stadion. Ennyi erővel és pénzzel minden egyes győri városrészben fel lehetne építeni pl. egy uszodát. Hol van már a Széchenyi tér barokk mivolta? Telerakták a hatalomnak kedves vendéglős " kültéri vendéglátóhelyéül " szolgáló berendezési tárgyakkal. Másik példa az előttem szólók által említett Duna-kapu tér. Érdemes volt tönkretenni néhány garázs miatt? Ami ebben a városban történik néhány agyament ember ad hoc ötlete.”
 • 24. gugu144 2012. december 22. 15:35
  „mondjuk ha győrnek a legnagyobb városrésze én inkább marcalvárosba tettem volna az olimpiát. meg itt valamennyire nyugodt a városrész”
 • 23. dara78 2012. december 22. 12:59
  „Gróf-Úr, Király!”
 • 22. zsír.a.buli? 2012. december 22. 11:24
  „Tudom hogy Schnidt úr sokat dolgozott azért hogy Marcalvárosban legyen uszoda, de szerintem sem jó ötlet ez, sokkal jobb ha a vizes létesítmények egymás közelében vannak, így erősítve egymást.
  Az a marcalvárosi ( pl. én is) aki el akar menni uszodába, most is megteheti.”
 • 21. Liesbeth 2012. december 22. 09:39
  „Nem is merek belegondolni, hogy ebből a gyönyörű városból mi lesz pár éven belül... Lassan át kéne keresztelni Borkai várossá. Nem barokk város lesz, hanem sportváros. Gratulálok!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apácák: Betegség miatt elmarad a Győri Nemzeti Színház pénteki előadása

Elmarad betegség miatt a péntek este 7 órára meghirdetett Apácák című előadás a Győri Nemzeti… Tovább olvasom