Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Kovács: Az ügyészség sohasem politizál

A megyei főügyészség munkaértekezletére volt hivatalos szerdán dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész, akivel ez alkalommal rövid interjút készítettünk.

A szervezet vezetője visszautasít minden olyan vádat, miszerint az ügyészségre politikai nyomást gyakorolnának.

– Aktuális kérdés: mintha mozgalommá kezdene válni, hogy egyes helyeken összefog a lakosság valakiért, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, hogy képviselő-jelöltségével mentelmi jogot kapjon. Erről mi az ügyészség véleménye?

– Nekünk ehhez nem sok közünk van, ez jogalkotói kérdés. Mi abban a furcsa helyzetben vagyunk, hogy mondjuk adott esetben megtudjuk valakiről: képviselőjelölt akar lenni, valaki pedig megtudja – és nem sajtón keresztül –, hogy folyik ellene büntetőeljárás. De nekünk nem kötelességünk nyomon követni, hogy iksz-ipszilon jelölt neve azonos azzal, aki ellen eljárás folyik. Nekünk egy dolgunk van: betartani a törvényt a mentelmi jogra vonatkozóan is. Természetesen, ha megtudjuk egy képviselőjelöltről, hogy büntetőeljárás folyik ellene, kérhetjük és kérjük is a választási bizottságtól a mentelmi jog felfüggesztését, de ehhez értesülnünk kell róla.

Dr. Kovács Tamás
Dr. Kovács Tamás

– Ön szerint a közvélemény részéről érthető az a vád, hogy a politikai berkeket érintő büntetőeljárások számát nézve mintha már hatalomváltásra készülnének a hatóságok?

– Legfeljebb a közvélemény egy részének ez a véleménye, a közvéleménynek nem. S ami a legfőbb, hogy ez nem igaz. Az ügyészség nem felderítő szerv, nem turkál iksz politikus háza táján. Az ügyészség kap egy feljelentést és elbírálja, hogy felmerül-e a bűncselekmény gyanúja, mert nem tehet mást. Ez akkor sincs másképp, ha az egyik politikai oldal a másik után kutat és feljelentést tesz. Tegyen így egészen nyugodtan a másik oldal is, mi azután is nyomozunk. Egyébként már az sem igaz, hogy csak szocialista érdekeltségű ügyek vannak az asztalunkon, vannak a másik oldalon is, de ebbe most nem mehetek bele.


– Ön többször szorgalmazta, hogy az ügyészségi törvény és a legfőbb ügyész kinevezése kétharmados többséget igényeljen. Hol tart ez a törekvés?

– Sajnos nem sikerült realizálni. Az biztos, hogy mielőtt visszavonulok, még egy előterjesztést teszek, de ebből idén már nyilván nem lesz törvény. Továbbra is ezt tartanám helyesnek, valamint azt, hogy a kiválasztás szabályai legyenek megfogalmazva, s például csak ügyészből lehessen legfőbb ügyészt választani.

dr. Kovács Tamás – Az ügyészség kap egy feljelentést és elbírálja, hogy felmerül-e a bűncselekmény gyanúja. Nem tehet mást. Fotó: Krizsán Csaba
dr. Kovács Tamás – Az ügyészség kap egy feljelentést és elbírálja, hogy felmerül-e a bűncselekmény gyanúja. Nem tehet mást. Fotó: Krizsán Csaba

– A mostani munkaértekezleten nyilván jelentést kapott a megyei ügyészség munkájáról. Mi volt a benyomása?

– Elégedettséggel nyugtáztam, hogy pontosan, gyorsan teljesít az ügyészség, nagyon sok figyelmet szentel az időszerűségre, az eredményességre s a politikamentességre.


– Jövőre változik az eljárási törvény, s az ügyésznek minden tárgyaláson ott kell ülnie, olyan ˝kabátlopási˝ ügyeknél is, amelyeknél eddig nem. Ez nem mehet például az időszerűség rovására?

– Rovására mehetne, mivel huszonöt százalékos munkateher-növekedést jelent, viszont a költségvetési tárgyalások során eredményesen vetettem fel a kérdést. Ígéretünk van arról, hogy ez év decemberétől fokozatosan kétszáz álláshelyet kapunk s ebből ötvenkettőre már ki is írhattuk a pályázatot.

Olvasóink írták

  • 2. bojtár 2010. március 29. 19:13
    „Kovács úr lehet maga az egyedüli kivétel???”
  • 1. janika 2010. március 26. 15:30
    „Szerintem nem állnak közel a munkához. Így meghagyjáűk másnak főlegt olyannak, akik nem is értenek hozzá vagy nem kapnak rá parancsot, hogy meg állapítsák a tényeket! vagy mint az elődje kérte a "sajtó" munkatársait, hogy segítsenek felderíteni a bűncselekményeket! A politikai elit meg gondolom kirugta a posztjáróll!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy orvos ötvenmillióból a Petz-kórházban

A győri Petz-kórház pályázati pénzből négy orvost vehetett fel, akik hiányszakmákat képviselnek. Az… Tovább olvasom