Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Környezettudatos építés

Környezettudatos építéssel kapcsolatos közös projektben vesz részt a győri Hild- és a bécsújhelyi építőipari szakközépiskola.

Nemrégiben a megyeszékhelyen és környékén munkálkodtak együtt a két intézmény diákjai.

Országosan egyedülálló a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola oktatási programja, amelynek fontos része a műemlékvédelem és a népi építészet. Sajátos szakmai törekvéseiket nemrégtől – a nyári épületfelmérések és a szentendrei skanzenben végzett gyakorlatok mellett – a bécsújhelyi (Wiener Neustadt) építőipari szakközépiskolával közös, hároméves projekt is szolgálja. A csereprogram témája a ˝környezettudatos építés tegnap, ma, holnap˝.

A nemrégiben Győrött járt bécsújhelyi diákok a hildesekkel együtt kemencét raktak a Hild-iskola tanműhelyében.
A nemrégiben Győrött járt bécsújhelyi diákok a hildesekkel együtt kemencét raktak a Hild-iskola tanműhelyében.

Józsa Tamás igazgató elmondta: az első csoportváltó sikerrel zajlott. A hildesek Bécsújhelyen ismerkedtek – sok más mellett – az energiatakarékos épületekkel, a passzív házzal, a legkorszerűbb hőszigetelő anyagok gyártásával, a napenergia felhasználásával, a nemrégiben viszontlátogatásra érkezett osztrák diákok pedig – többek között – a nyalkai népi műemlék épületeket tanulmányozták, parasztházat mértek fel, megtekintették a Xántus-múzeum cserépkályha-történeti gyűjteményét, a világörökségként számon tartott pannonhalmi apátságot, valamint kemencét raktak a Hild-iskola tanműhelyében. Az együtt munkálkodás eredményeit számítógépen dolgozták fel. Az igazgató hangsúlyozta: az egyhetes találkozások nemcsak szakmai tanulmányként, tapasztalatcsereként fontos lehetőségek a hildeseknek, hanem a német szaknyelv gyakorlására, erősítésére, valamint határon átnyúló barátságokra is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

81-es főút: táblák helyett felújítás

Június közepére teljesen megújul a 81-es számú főút Győr és a megyehatár közötti szakasza. Tovább olvasom