Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Korkedvezmény: más a nőknél és a férfiaknál

Győr-Moson-Sopron - `1952. április 21-én születtem, 13 évig korkedvezményre jogosító munkakörben dolgoztam. Mikortól mehetek el öregségi teljes nyugdíjba 39 évnyi szolgálati idővel?` - egy olvasónk kérdezte SMS-ben.
Horváth Imréné, a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíj-biztosítási Igazgatóság igazgatóhelyettese a kérdés kapcsán általános tájékoztatást adott a korkedvezményről, hiszen többeket érint.

Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, egészségre különösen ártalmas munkát végzett, vagyis korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott, dolgozik, a 2006. december 31-én hatályos rendelkezéseknek megfelelően szerezhet jogosultságot korkedvezményre. Ez azt jelenti, hogy az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz (62 év) képest kétévi korkedvezményben részesül az a férfi, aki legalább tíz éven át, és az a nő, aki legalább nyolc éven át korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott, illetve az, aki legalább hat éven át száz kPa-nál nagyobb nyomású légtérben dolgozott.
További egy-egy év korkedvezmény illeti meg a férfit minden újabb ötévi, a nőt minden újabb négyévi, illetőleg mindkettőt minden további újabb háromévi száz kPa-nál nagyobb nyomású légtérben végzett munka után.
A korkedvezményes munkakörök jegyzékét a 168/1997. (X. 6.) kormányrendelet 1. számú melléklete tartalmazta, amelyet 2007. január 1-jétől hatályon kívül helyeztek. Azonban 2010. december 31-ig a 2006. december 31-én hatályos munkaköri jegyzéket kell alkalmazni.

Az igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a korkedvezményes nyugdíjra jogosult is igénybe veheti az előrehozott öregségi nyugdíjat. Ilyenkor a korkedvezményes idő még az előrehozás idejével megnövekszik, azaz a korkedvezményt szerzett személynek a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest az előrehozott öregségi nyugdíj annyi évvel alacsonyabb életkorban jár, ahány évvel korábban őt korkedvezményre jogosultság nélkül az előrehozott öregségi nyugdíj megilletné.
Olvasónk – amennyiben nőről van szó és a jelzett korkedvezményes idejét már a nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv határozattal elismerte, azaz valóban 13 évig korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott – három év korkedvezményt szerzett. Az előrehozott korhatára 57 év, ezt még csökkenteni kell a három év megszerzett korkedvezményes idővel, azaz 54 éves korában már 2006-ban a születése napjától igénybe vehette volna a korkedvezményes előrehozott öregségi nyugdíjat. Ha a kérdező férfi, akkor a 13 év korkedvezményes munkakörben eltöltött idő után két év korkedvezményben részesülhet, így 58 évesen vehetné igénybe az ellátást.

Az igazgatóhelyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugellátásokra vonatkozó törvényi szabályozás – főként a 2009. január 1-jétől történő nyugdíjba vonulás lehetőségeinek szabályozása – jelenleg módosítás alatt áll. Ezért a módosítással kapcsolatos törvények elfogadását követően célszerű érdeklődni a nyugdíj-biztosítási igazgatóság ügyfélszolgálati irodáján Győrben, a Szent Imre út 6. szám alatt. Hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken reggel nyolctól délig, szerdán reggel nyolctól délután öt óráig van ügyfélfogadás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázcsőfektetés flóbertpisztollyal

Győrújbarát - Felhúzott állapotban adta át a rendőröknek flóbertpisztolyát az a győrújbaráti 70 éves… Tovább olvasom