Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Kinyitják a Richter Termet

Győr - Nem csupán hangversenyek idején lesz nyitva ezután Győrött a Richter Terem – közölte elképzeléseiről az őt bemutató sajtótájékoztatón a Győri Filharmonikus Zenekar új igazgatója. Az együttes évadnyitó ülését tegnap tartotta.

Sajtótájékoztatón mutatták be tegnap Győr vezetői Fűke Gézát, a Győri Filharmonikus Zenekar új igazgatóját, aki fideszes képviselőként tagja a megyeszékhely közgyűlésének. Bemutatásra kevéssé van szükség – mondta Borkai Zsolt polgármester, hiszen Fűke Géza jó ideje részt vesz a város zenei életében. A zenekar élén zökkenőmentes átvételt vártak tőle, s ez részben már teljesült. A politikus azt kívánta az új igazgatónak, hogy a győri filharmonikusoknál ne másról, hanem a munkáról szóljon az élet.

 „Az új igazgató számíthat az önkormányzat támogatására" – tette hozzá.
Ottófi Rudolf alpolgármester arra utalva, hogy folyamatban van Győr kulturális életének átszervezése, melytől annak hatékonyabbá válását várják, azt kívánta a filharmonikusoknak, hogy az eddig is kiváló eredményeket elérő együttes gyümölcsözően vegyen részt abban. A zenekar marketingmunkájának erősítését kérte az igazgatótól.

Fűke Géza, az új igazgató.
Fűke Géza, az új igazgató.

Fűke Géza, aki jó ideje tagja a győri filharmonikusoknak, vezetői elképzeléséről szólva azt hangsúlyozta, hogy szinte kész évadot örökölt, s abban nem tervez nagy változásokat. Elképzelései az új szakmai stáb felállását követően a 2009–2010-es évadban hoznak majd érezhető változásokat. Miközben számít a zenekar a város támogatására, előremenekülésként úgynevezett vállalkozó zenekart szeretne létrehozni.

A Richter Terem eddig csak hangversenyek idején volt nyitva, az a terve, hogy kinyitják a házat. Helyet kaphat benne művészeti kávézó, zenei antikvárium, s a házban lehet esetleg beszerezni a jegyeket a budapesti vagy éppen a bécsi koncertekre. A 2008–2009-es évadra a hangversenyek túlnyomó részét közösen szervezi majd az együttes a Filharmónia Budapesttel, ahogy eddig is.

Hangversenysorozat: A győri filharmonikusok koncertjein az új évadban is sok bécsi klasszikus szerepel. Az évadnyitó koncert az idén is Liszt-, Bartók- és Kodály-művekkel kezdődik.
Hangversenysorozat: A győri filharmonikusok koncertjein az új évadban is sok bécsi klasszikus szerepel. Az évadnyitó koncert az idén is Liszt-, Bartók- és Kodály-művekkel kezdődik.

Medveczky Ádám, a zenekar vezető karmestere az évadról szólva elmondta: ahhoz tartják magukat, miszerint vegyes koszton él az ember. Az évadnyitó koncert a Richter Teremben az idén is Liszt-, Bartók- és Kodály-művekkel kezdődik. A bécsi klasszikusok meghatározó számban szerepelnek majd az együttes koncertjein. A győri filharmonikusok értelmes, jó muzsikával szeretnék megnyerni maguknak a fiatalokat. A sajtótájékoztatón részt vevő Igricz György, a Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. igazgatója nagyra értékelte a győri filharmonikusokkal meglévő évtizedes együttműködést. „A főváros után nincs az országban város, amelyiknek olyan gazdag lenne a bérletkínálata, mint Győrnek" – mondta.

Az évadnyitón Németh Gézát, a zenekar nyugdíjba vonuló koncertmesterét több mint négy évtizedes szolgálata után „A zenekar örökös tagja" címmel tüntették ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradók emlékünnepsége

Alapításának 50. évfordulója alkalmából tudományos üléssel egybekötött emlékünnepséget rendez a… Tovább olvasom