Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kinek ürülnek ki a rekeszei?

Öt-tíz százalékkal nőtt a forgalmuk azoknak a termelőknek, akik "Civil garancia" feliratú táblát kaptak annak igazolására: csak azt árulják, amit maguk termesztettek. Győrből indult a kezdeményezés, de már a megye több piacán előnyt jelent a helyi terménynek.

Kamatozik a civil garancia – ez azzal a módszerrel is mérhető, amit a piacosok használnak. A gyümölcsöt, zöldséget, mézet, tojást árulók ugyanis figyelni szokták, kinek hány rekesze ürül ki és kinek ürülnek ki előbb a rekeszei.

Mostanában azoknak, akik már három-négy hete kitehették a győri városréti vásártéren, az Árkád bevásárlóközpont mögött standjukra a "Civil garancia" feliratot.

Elmondásuk szerint öt-tíz százalékkal nőtt a forgalmuk, azaz tényleg jobb esélyhez juttatja a helyi termelőket ez a tábla. Kevésbé jelentenek már nekik azok konkurenciát, akik azt mondják, maguk termelnek, holott olyasmit árulnak, amit úgy vettek meg, gyakran külföldről. Mindez azokat a helyi termelőket is meggyőzte, akik eleinte ellenezték az ötletet.

Termelőkhöz látogató vevő: Mayer Andrea rendszeresen kijár a városréti piacra, de már a termőhelyét is megnézte a paprikának, amiből venni szokott. Fotó: Bertleff András
Termelőkhöz látogató vevő: Mayer Andrea rendszeresen kijár a városréti piacra, de már a termőhelyét is megnézte a paprikának, amiből venni szokott. Fotó: Bertleff András

Előnyben a helyi termény címmel augusztus 13-i számunkban is írtunk a megyei kereskedők érdek-képviseleti egyesülete és a Győr-Szol Zrt. közös kezdeményezéséről. Eddig harminc táblát osztottak ki, s előtte ennyi gazdálkodó földjére látogattak el az érdekvédők, a vevők, és folyamatosan nő az akcióhoz csatlakozók száma.

Így már Mosonmagyaróváron, Sopronban is használják a piacokon a megye különböző részein termelők a táblát, ha ott kínálják áruikat és országossá is kiterjeszthető a módszer.

A péri Csóti Sándor a városréti piacon és a győri vásárcsarnokban is kirakta. Szerinte aki nem igényli a civil garanciát, az tart attól, hogy rendszeresen ellátogatnak hozzá, mert tán nem is lenne mit megmutatnia.

Mayer Andrea a termelőkhöz a garancia kiadása előtt ellátogató vevők közé tartozik. Azt látta, hogy a jó gazda gondosságával, sokéves tapasztalattal nevelik például a paprikát, a karfiolt.

Azért is örül a lehetőségnek, mert így még közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki velük. Neki a zöldségek, a gyümölcsök íze, biztonságos fogyasztása és a környezetvédelem miatt is fontos, hogy helyit vegyen, nem szeretné, ha a piacon álőstermelők is árusítanának, megtévesztenék a vásárlókat.

(A kereskedők érdekképviseletének irodáját hívhatja a 96/550-444-es számon, aki "Civil garancia" táblát szeretne vagy csatlakozna azokhoz, akik vevőként ellátogatnak a termelők földjeire.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek kell a kapujavítást fizetnie?

Kihez fordulhatnánk, hogy végre megjavítsák az ajtót? Az biztos, hogy ha legközelebb feltörik, én… Tovább olvasom