Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Ki kellett engedni az ácsi gyilkost

A beteg tagadta az öngyilkossági szándékot, cselekedetét egzisztenciális és párkapcsolati problémákkal magyarázta, s reális terveket fogalmazott meg. Ezek alapján – a hatályos jogszabályok értelmében – akarata ellenére nem tarthatták bent az esztergomi kórházban. Elkészült az ácsi családgyilkosság szakértői véleménye Győrben.
A győri Petz-kórház II-es pszichiátriájának osztályvezető főorvosát, dr. Mód Lászlót kérte fel az ÁNTSZ a szakértői vizsgálat lefolytatására az egy hónappal ezelőtti ácsi tragédia kapcsán. A pszichiáter főorvosnak az volt a feladata, hogy megállapítsa: előrelátható volt-e a családi tragédiához vezető cselekedet; illetve egy esetleges pszichiátriai kezelés megakadályozhatta volna két felnőtt és két gyermek halálát.

A szakértői vélemény elkészült, a Kisalföldnek dr. Mód László az alábbiakat mondta el: a férfit augusztus 14-én éjfélkor szállították be az esztergomi kórházba, ahonnan másnap délután három órakor, testvére jelenlétében távozott. A beutalás jogszerű volt, a mintegy 15 órás kezelés szakszerűen zajlott, az ellátás körülményei minden pontban megfeleltek az előírásoknak. A beszállítást a veszélyeztetett állapot indokolta, de a beteg nem szedett be annyi gyógyszert, amely visszafordíthatatlan károsodást okozott volna a szervezetében. Olyannyira nem volt aluszékony, hogy még nyugtatót is kellett kapnia.

Másnap az öngyilkossági szándékot tagadta, mint mondta, a tablettákat otthon találta s alkohollal vette be. Egzisztenciális és párkapcsolati problémáival magyarázta tettét, a jövőre vonatkozó kérdésekre reális terveket fogalmazott meg. Utólag már tudjuk, hogy négy nappal később megölte élettársát és annak két gyermekét.

„Ki kell mondani, hogy sem szakmai, sem jogi lehetőség nem volt arra, hogy a beteget akarata ellenére a pszichiátrián bent tartsák. Elbocsátását alapos szakorvosi vizsgálat előzte meg. Hogy szimulálhatta-e azt, hogy nincs krízisben? A válasz sajnos az, hogy igen. Ezt a legtapasztaltabb orvosok sem tudják száz százalékig kiszűrni. A statisztikák azt mutatják, hogy a később öngyilkosságot elkövetők fele a tette előtt orvosnál járt. Egyet már soha nem tudhatunk meg: mi történt azután, hogy a kórházból a férfi a testvérével távozott. Lehet, hogy otthon egyetlen rossz mondat váltotta ki a gyilkosságot; de az is, hogy valóban disszimulációval volt dolgunk, vagyis a beteg krízisben volt, de eljátszotta, hogy jól van."

„Lehet, hogy otthon egyetlen rossz mondat váltotta ki a gyilkosságot; de az is, hogy valóban disszimulációval volt dolgunk."
Dr. Mód László pszichiáter főorvos
A győri pszichiáter a jogi szabályozásra külön kitért, mert ebben az esetben ez perdöntőnek bizonyult. A magyar törvények szerint akarata ellenére csak közvetlen veszélyeztetettség (elmebetegség vagy elmebeli állapot) miatt tarthatnak bent valakit a kórházban. A kényszergyógykezelést bíróság rendeli el, amely független elmeszakértőt rendel ki. Ha azonban ő nem állapítja meg a „közvetlen veszélyeztetettséget", akkor felelősségre vonható a kórház, illetve a bent tartásról döntő szakorvos. Azt tudni kell, hogy Magyarországon a betegek mintegy 80 százaléka önszántából elfogadja a kórházi pszichiátriai kezelést.

Az ácsi férfinak kórelőzménye nem volt, a skizofréniát is kizárhatónak tartja a főorvos. Kérdésünkre, hogy ha mégis bent tartják, elkerülhető lett volna-e a tragédia, még egyszer megismételte a választ: nem lehetett bent tartani. Esztergomban ambuláns kezelést javasoltak ugyan a későbbiekre, de ő ezzel nem élt. „A többszintű ellátórendszer, a mobil kríziscsapatok szükségességéről kellene beszélni, amelyek a megelőzést, illetve a krízisellátást szolgálják. S ki kell mondani azt is, hogy az alternatív lehetőségek helyett van, amikor csak a szakellátás segít."

Végül felvetettük, hogy a szakértői vizsgálat alátámasztja azt a Magyarországon érvényes közvélekedést, hogy a szakma ilyen esetekben úgyis összezár, az érintettek megvédik egymást. Mód doktor azt válaszolta: „A köztisztviselői eskümnek tettem eleget, amikor a hatóság nevében vizsgáltam ki az esetet. Amit leírtam, annak a bíróságon is meg kell állnia a helyét."

Olvasóink írták

 • 7. Spitfire 2010. szeptember 23. 10:53
  „sok ilyen zombi él köztünk... és nem lehet velük semmit sem csinálni...”
 • 6. fióka 2010. szeptember 22. 15:44
  „még végén mártírt csináltok belőle beszarok komolyan mondom”
 • 5. zsikka 2010. szeptember 22. 14:44
  „Az öngyilkossági kísérlete egy segélykiáltás volt, amit nem úgy hallottak meg, ahogy szerette volna talán. Ahhoz hogy valaki eljusson odáig hogy ilyent tegyen, talán már valóban hatalmas kétségbeesés kell. Lehet elítélni, pálcát törni felette. De ahogy írják, hogy egzisztenciális problémáik voltak, sajnos a mai világban nagyon sok embernek vannak ilyen problémái, és mint olvashatjuk ezek miatt nagyon sok ember áll kezelés alatt, mert nehéz elviselni az ellehetetlenülést, ahogy egy élet munkája úszik el. Aki nem tapasztalja, nem is fogja megtudni, csak ítélkezni fog tudni, de azt rendesen. Nem láthattuk a hírekből igazán a napi életüket, ami idáig vezette. S mint tudjuk, ilyenkor azt előjönnek az okosok, hogy miért nem lett megakadályozva, ki a felelős érte. A felelős? a társadalom maga, ami ezt a helyzetet neki és nagyon sok hasonló cipőben járó társának okozza. Dologzik valaki minimálbérekért, abból eltartani családot, fizetni a kiadásokat, főleg ha még közben munkanélkülivé is válik..vagy élő zombivá válnak,akik már immunissá válnak mindennel szemben, és beletörődnek, élnek csak a mának, hogy na ezt a napot is túléltük, vagy sajnos tradédiáig fajul a dolog. Az még csak a jobbik eset, ha saját magát öli meg,a rosszabbik ez, mikor a családját is, hogy megkímélje a továbbiaktól, gondolva ő. Hisz mint tudjuk, sajnos az adósságok nem szállnak le a sírba, az örökösök nyögik tovább..Talán egy kicsit a másik oldalra is át kellene gondolni, mielőtt elítélünk bárkit is. Persze a tettére ez nem lesz mentség ettől függetlenül. De azt is látnunk kelllene, hogy nem is egyedi eset szűk kis hazánkban. S odafenn kellene igazán ezen elgondolkodni, de ott nem teszik, mert nem érzékelik mi van lenn. Több százezres fizetésekből kit érdekel, hogy mások a hónap végén tudnak-e enni adni a gyereknek, vagy hogy számlát fizessen, vagy kaját vegyen? S akkor még olyan hülyeségeken törik a fejüket, hogy gyermektelenségi adó!”
 • 4. Álmodozó 2010. szeptember 22. 12:56
  „Már bocsánat. Nem egy gyilkost engedtek ki a kórházból, hanem egy feltehetően beteg embert, aki meghasonlott, önmagától és a világtól s mivel nem segített rajta senki, négy nap múlva elkövette iszonyatos tettét.Utólag már mondhat bárki bármit nagyon könnyű okosnak lenni,de segíteni senki nem tudott, vagy nem akart.”
 • 3. mr_akkush 2010. szeptember 22. 10:02
  „És, ha drog vagy gyógyszer hatása alatt gyilkol akkor el sem ítélik, mert hát szegény nem tudta mit csinál...erről ennyit”
 • 2. fióka 2010. szeptember 22. 09:28
  „megy ám a parasztvakítás megint ezek szerint ha bűncselekményt követek el a börtönbe sem tarthatnak mert én is tagadni fogom a vádat ismét csak gratulálni tudok az egészségügyhöz és innentől kezdve önvédelmi fegyver hordását javasolom mindenkinek mert akkor enyi erővel ki tudja milyen elmebeteg jön velem vagy a családommal szemben”
 • 1. Csetneky 2010. szeptember 22. 09:19
  „Azért az rendkívül megnyugtató, hogy ezek szerint ezrével mászkálnak a gyagyások az utcán és bármikor bárkit megölhetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16 millióért tervezik a 82-es főút új szakaszát

Jövő júliusra jogerős építési engedélye lesz a 82-es főút új, kétszer kétsávos győri tehermentesítő… Tovább olvasom