Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Ki kell vágniszáznyolcvannégy fát

A győri Tihanyi úti aluljáró nagyszabású építési munkái során az érintett területen összesen 184 fát kell kivágni.

A növényzet újratelepítése a beruházás része, és szigorú előírások szerint történik majd. A Tihanyi aluljáró műszaki kiviteli tervének részeként az Uvaterv Rt. növénytelepítési tervet készített a beruházás által érintett területre.

A megrendelő város önkormányzatának környezetvédelmi irodája felülvizsgálta a műszaki terveket, illetve az érintett területeket, s megállapította, hogy a beruházás során 184 fa kivágása szükséges. A kivitelező számára előírás, hogy a fák, cserjék és egyéb zöld növények újratelepítése a beruházás részét kell hogy képezze, így a kivitelezés befejeztével a növénypótlás teljes körűen megtörténik.

A növénytelepítési terv elkészítése során döntő szempont volt a zajárnyékolás és a levegőtisztaság-védelem elősegítése, az ott lakók, közlekedők érdekében esztétikus környezet kialakítása, fasorok, zöldsávok, cserjesávok, sövények ültetésével biológiailag aktív felületek létrehozása, a meglévő zöldfelületek minőségének javítása. A terepszemlén megállapították, hogy a kivágandó 184 helyett összesen 547 (nyilván a most meglévőknél kisebb) fát kell ültetni. Ezenfelül új zöldfelületek jönnek létre a közúti körforgalmi csomópontokban, buszvárókban, kerékpárutak mentén, illetve új közterületi padokat, hulladékgyűjtőket is elhelyeznek.

A környezetvédelmi iroda, valamint a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. szakemberei a területbejárást követően azt javasolták, hogy az útépítéssel párhuzamosan, illetve azt befejezően a Tihanyi Árpád úton található, „rossz" állapotú gömbakácfasor teljes cseréjéről a tervekben megadott fafajokkal gondoskodni kell. A kivitelező vállalta e fasor cseréjének teljes költségét a beruházás keretein belül. A növénytelepítési terv kötelezi a kivitelezőt, hogy a növénysávokban az építkezés ideje alatt (2005. február és 2006. június között) a megmaradó fákat fakalodákkal védje az esetleges károsodástól.

A Strabag Rt. köteles a kivágandó fákat hasznosítható faanyagként, tűzifaként és ipari alapanyagként a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. telephelyére szállítani. A Komszol köteles a raktárába szállított faanyagot értékesíteni és a bevételből Győr közterületein fásítani. A fakivágások érintik a kereskedelmi és iparkamara székháza melletti területet, a Tihanyi Árpád út, Eszperantó utca találkozásánál lévő „Szintézis-ház" előtti zöldfelületet, illetve szórványosan a Tihanyi Árpád úton lévő növényzetet. A kivágások várhatóan március elején kezdődnek és az időjárástól függően három hétig tartanak.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh nem adott dugipénzt

Az év talán legfontosabb napirendi pontját, az önkormányzat idei költségvetését több mint négy órán át tárgyalta csütörtök este a város közgyűlése. A győri képviselők 325 millió forintnyi pluszpénzt kértek fejlesztésekre, de a polgármester azt mondta: nincs dugipénz. A testület baloldali többsége jóváhagyta a költségvetést, míg a jobboldal nemmel szavazott. Tovább olvasom