Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Kevesebbe kerülhet a hatósági eljárás

Jövőre tízmilliárd forinttal kevesebbet kell fizetniük az állampolgároknak és a vállalkozásoknak a közigazgatási eljárásokért.

Megkérdeztük Széles Sándor megyei kormánymegbízottat, mit kell érteni ez alatt és hogyan zajlik le a valóságban.

Miért van szükség erre, mi a célja ezzel a kormányzatnak?

Jelenleg a közigazgatási eljárásokban mintegy 4000 különféle hatósági eljáráshoz fele ennyi díj tartozik. A kormányzat legfontosabb célja, hogy jövő év januárjától tízmilliárd forinttal kelljen kevesebbet fizetniük az állampolgároknak és a vállalkozásoknak a közigazgatási eljárásokért, illetve, hogy egyes díjak akár megszűnjenek vagy csökkenjenek. Arról, hogy mely területeken csökkenjenek vagy akár szűnjenek meg a díjak, maguk az érintettek dönthetnek a pénteken kezdődött és augusztus 6-ig tartó konzultáción.

Hogy folytatják le ezt a konzultációt?


Véleményt mondani személyesen a járási hivatalokban, kormányablakokban vagy elektronikus úton a kormányhivatalok honlapján lehet augusztus 6-ig egy önkéntes és anoním kérdőív kitöltésével. A magánszemélyek és a vállalkozások számára összeállított mindkét kérdőíven 9-9 hatósági eljárás díjának, illetékének a csökkentésére, megszüntetésére lehet javaslatot tenni. Mindkét kérdőíven lehetőség van további egy-egy igazgatási szolgáltatási díj csökkentését vagy megszüntetését javasolni, ami esetleg nincs benne az általunk felkínált kilenc lehetőségben. A kilenc javaslat közül legfeljebb négyet lehet megjelölni, illetve további egyre javaslatot tenni, ami nincs a kérdőíven. A kérdőív tehát akkor lesz érvényes, ha öt vagy annál kevesebb javaslat szerepel rajta. Az eredmények értékelése augusztusban kezdődik meg, és ezt követően hozzuk meg azokat a jogszabályokat, amelyek január elsején hatályba lépnek.


Mi a véleménye, a felkínált javaslatok közül melyekre érkezhet a legtöbb szavazat?

Az ügyeiket intéző állampolgárok tisztában vannak azokkal a díjakkal, illetékekkel, amikkel találkozhatnak, és határozott véleményük van arról, mi az, ami bosszantja őket, amit soknak vagy szükségtelennek tartanak. Én arra számítok, hogy a kormány által mérsékelni javasolt díjak közül a hatósági erkölcsi bizonyítvány igénylésének költségét, az ellopott gépjármű forgalomból kivonásának díját és az elveszett személyi okmányok pótlásának összegét javasolhatják legtöbben. Ilyen lehet még a jelenleg kilencezer forintos felvételi regisztráció is. A vállalkozásoknál a cégügyek lehetnek elsődlegesek. A cégkivonat, a cégbizonyítvány, a cégmásolat díja, vagy akár az adóigazolás. Felmerülhet még a telepengedélyezési vagy az üzletnyitási engedéllyel kapcsolatos eljárási díjak csökkentésének a lehetősége.

Szeretném még hozzá tenni, hogy az anyagi terhek csökkentése mellett az állami rezsicsökkentés másik pilléreként legalább ilyen fontos az adminisztratív terhek csökkentése is. Ennek érdekében a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban dolgozó munkatársainktól kértünk javaslatokat, hogy hol látnak túl bürokratikus szabályokat és hogyan egyszerűsítenék a szolgáltatásokat. Ezeket a javaslatokat a kormány elé terjesztjük és a tárcák között lefolytatjuk a vitát.

Mindezek az Államreform program célkitűzéseit szolgálják, miszerint Az államigazgatás átalakításának elsődleges célja a bürokrácia csökkentése, az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése a közérdek érvényesítése mellett. Mindezzel eleget tehetünk az állampolgárok azon jogos elvárásainak, hogy a közigazgatás az ügyeiket gyorsan és szervezetten, minél kevesebb adóforint felhasználásával intézze el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egész nyáron zárva lesz a győri Kossuth híd

Megállt a munka a Rónay Jácint utcában. A tervek szerint a beruházásnak az útépítésnél kellene tartania, az engedély azonban késett. Tovább olvasom