Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Két panelpályázatot írt ki a közgyűlés

Győr - Százmillió forintos keretösszeggel két panelpályázatot írt ki a győri közgyűlés őszi ülésén. Van új Győrhő-igazgató is.17.40: Véget ért a közgyűlés nyílt ülése.

17.37: A testület egyhangúlag Milanovics Lászlót, a társaság főenergetikusát választotta a Győri Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójának. A jelenlegi vezető, H. Szováti Miklós október 1-jén nyugdíjba megy.

17.26: A képviselők jóváhagyták, hogy árverésen értékesítsék az önkormányzati tulajdonban lévő, Ifjúság krt. 36. szám alatti ingatlant, amelyben jelenleg élelmiszerbolt működik. A kikiáltási ár nettó 102,5 millió forint.

17.22: A közgyűlés pályázatot írt ki az aljegyzői poszt betöltésére, miután dr. Horváth Klára nyugdíjba megy. A kiváló szakembernek többen is megköszönik munkáját.

17.08: A közgyűlés megszavazta, hogy megszűnjön a Bakonyér Önkormányzati Társulás, amely évek nem folytat érdemleges tevékenységet. A testület engedélyezte, hogy Borkai Zsolt polgármester október 5. és 8. között Brüsszelben tartózkodjon hivatalos kiküldetésben.

16.45: Borkai Zsolt 15 perc szünetet rendelt el.

16.40: A képviselők hozzájárultak ahhoz a Győri Nemzeti Színház 5000 USA-dollárt kifizessen a Kabaré című musical szerzői jogdíjelőlegére.

16.39: A közgyűlés döntött arról, hogy a júniusi árvíz miatt bekövetkezett 18 millió forintos kár enyhítésére 12,6 millió forintos vis maior támogatást kér a regionális fejlesztési tanácstól.

16.30: Az önkormányzat pályázatot ír ki a távfűtött lakások lakóépületek fűtéskorszerűsítési költségeinek kiegészítésére. A keretben 67 millió forint van, miután a tavaszi pályázatra nem akadt jelentkező. Most az önkormányzati támogatás mértékét az akkori 50-ről 70 százalékra emelték.

16.08: Három szocialista képviselő kérdésére adott válasz van terítéken. Schreiner László a SEAT-Foton női kosárlabdacsapatnak és az azt fenntartó Lővérsport Kft.-nek átutalt pénzekre volt kíváncsi. Neupor Zsolt azt tudakolta, mely cégek mennyiért végeztek munkát a Közlekedésfejlesztés 2008 és a Lakóutcaprogram 2009 című fejlesztésekben, történtek-e pótmunkák stb. Karcagi-Mészáros Zsolt azt kérdezte, hogy az önkormányzat 2008 áprilisától 2009. szeptemberéig kikkel szerződött jogi képviseletre, szakértői és tanácsadói tevékenységek ellátására.

A válaszokból kiderült: a Lővérsport kft.-vel egy szerződést kötött az önkormányzat, amelynek az alapjául szolgáló határozatot a közgyűlés még 2007-ben fogadta el, egyhangúlag. Ennek alapján hat 2007-es nemzetközi mérkőzésre támogatásként 15 millió forintot kapott a cég. Emellett a Városi Sportigazgatóság ugyancsak közgyűlési döntések alapján verseny- és élsport-, illetve eredményességi támogatásként 2007-ben 27,5 millió, 2008-ban 41 millió, 2009-ben pedig 41,6 millió forintot utalt át.

Neupor Zsolt azt a tájékoztatást kapta, hogy a válaszokat az Útkezelő Szervezettől kérheti. Kiderült az is, hogy tanácsadói, szakértői tevékenységre több mint 30 millió forintot költött a város.

16.00: A közgyűlés nem fogadta el azt a Pro Urbe-javaslatot, hogy 500 ezer forintig egy összegben is kifizethető legyen a támogatás. Maga a rendelet és a határozati javaslat egyhangúlag ment át.

15.46: Kun András veszélyesnek, de tolerálhatónak nevezte azt a javaslatot, hogy közüzemi díjtartozással is lehessen támogatást nyerni.

15.40: Bárány István (Pro Urbe) azt javasolja, hogy a város a támogatást egy összegben, és ne részletekben adja oda.

15.33: Borsi Róbert (Fidesz) bízik abban, hogy megszorítások miatt nem kerülnek parkolópályára ezek az állami pénzek.

15.30: Szabó József (MDF) azt javasolja, a város adja oda a támogatást a nyerteseknek előre, hogy azoknak ne kelljen hitelt felvenniük, amely válságos időben nem könnyű.

15.29: A képviselő-testület arról dönt, írjon-e ki pályázatot a zöldprogramra, amely a panelházak energiatakarékossági felújításáról szól, de például a lakások árnyékolását is támogatja. Egy lakásra legfeljebb 500 ezer-500 ezer forint állami, ileltve önkormányzati támogatás juthat. Borkai Zdolt azt javasolja, hogy az eredeti tervekkel ellentétben az a társasház is pályázhasson, amelynek lakói között néhényaknak van kiözüzemi díjtartozásuk.

15.27: Bárány István Pro Urbe-frakcióvezető jelzi, támogatják az előterjesztést. Ugyanezt megteszi szavazással a közgyűlés egésze is, mindössze 3 tartózkodással.

15.23: Borkai Zsolt szerint Győrnek szólni kell, ha hátrány éri. Ezzel a jövő évi önkormányzati elvonásokra utalt.

15.21: Kun András szocialista frakcióvezető jó, megfontolt gazdálkodást olvas ki a számokból. Örül, hogy a számlák kiegyenlítése ütemesen történik. Ugyanakkor az is látható szerinte, hogy visszaigazolódnak korábbi meglátásaik, például a tervezettnél nagyobb összes bevételről (már 51 milliárd forintról van szó) és a magas iparűzésiadó-bevételről. Azt kérte a testülettől, senki ne próbáljon "rémeket festeni", politikai hullámokat kelteni.

15.17: Az első napirendi pont az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról szól. Borkai Zsolt polgármester előterjesztéséből kiderül, hogy a városnak olyannyira nem volt szüksége hitelfelvételre, hogy a januári 7,8 milliárd forintos nyitó pénzkészlet után havonta átlagosan 4,8 milliárdot tett ki a betétállomány. A politikus ennek ellenére arra számít, hogy a második félévben kölcsönre szorulnak. Szerinte ez részben az áfakulcs 20-ról 25 százalékpontra emelése miatti pluszteher miatt fog bekövetkezni, részben pedig azért, mert sok első félévi fejlesztést a második félévben kell kifizetniük.

Az első hat hónapban a beruházásokra tervezett 5,7 milliárd forintból hat hónap alatt mindössze 1,6 milliárdot használtak fel papíron. A nagyobb fejlesztések közé tartozik a Széchenyi tér felújítása – erre 533 milliót már átutaltak –, a Fehérvári út–Mészáros Lőrinc utca és az 1-es főút és a Kardán utca kereszteződés átépítése. Az utakra hidakra szánt 3,3 milliárd forintból 1,5 milliárdot költöttek el június 30-ig. Helyi adóból 7 milliárd forint folyt be, ami csaknem pontosan fele a tervezettnek – igaz, a tavalyi 17,3 milliárd elérése az álmok kategóriájába sorolható.

15.12: A polgármester gratulál minden győrinek, aki az elmúlt hetekben - akár a köztisztviselői napon, akár augusztus 20-án - magas kitüntetést kapott. Külön megköszöni H. Szováti Miklósnak, a Győri Hőszolgáltató Kft. nyugdíjba készülő ügyvezető igazgatójának eddigi munkáját.

15.08: A közgyűlés egyperces néma felállással tisztelgett a nemrégiben elhunyt dr. Göcseji Imre földrajztudós előtt.

15.05: Megkezdődött a közgyűlés. A Cinka Panna Roma Kulturális Egyesület napirend előtti hozzászólásra kért szót. Megköszönte Borkai Zsolt polgármesternek, a négy alpolgármesternek és a közgyűlés minden tagjának az V. Cinka Panna Roma Kultúrest támogatását. Szerinte az előítéletek csökkentése a kultúra útján lehetséges.

Olvasóink írták

 • 5. zöldcitrom 2009. szeptember 21. 08:50
  „1, A közgyűlés megszavazta, hogy megszűnjön a Bakonyér Önkormányzati Társulás, amely évek nem folytat érdemleges tevékenységet.
  2, Borkai Zdolt
  3, kiözüzemi díjtartozásuk.”
 • 4. gyugyu1 2009. szeptember 18. 16:35
  „Hát igen igy néz ki ha a politika belefolyik a sportba . A Seat-foton 3 év alatt 125.1 millió forintot kapott /legfőbb támogató a szargyártó de nem ám a saját vagyonából !!!/, olyan sportot támogatva aminek jó lenne ha már egyszer leirnák a nézői létszámát, közben Győrben patinás klubok szakosztályai szünnek meg / Dózsa ,férfi labdarugók !! ,a női /sicc / labdarugás meg van ! Akkor kérdem én miért egy "soproni" csapatot sponzorál a győri közgyülés ??? !!! Nagyon jól tette a képviselő,hogy megcsiklandozta a kérdést,mert ne a város fizesse a nyagyképü kedvtelését !”
 • 3. rózsa36 2009. szeptember 17. 21:44
  „matyi53!

  Akkor talán Ön is figyeljen a részletekre: egyetlen sorában három helyesírási hiba árulkodik írójáról...”
 • 2. matyi53 2009. szeptember 17. 21:23
  „Az új igazgató neve helyesen: MILANOVICH László, Kérem figyeljenek a részletekre.”
 • 1. sivatag66 2009. szeptember 17. 18:52
  „Tisztelt szerkesztők! Figyeljenek már a gépelésre: Két panelpályázatot ít ki a közgyűlés

  <Javítottuk, köszönjük az észrevételt, valóban kimaradt egy karakter. >”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duna-busz projekt: újabb határhajóterv

A megyei közgyűlés pénteken tárgyalja a magyar és szlovák határ között (Rajkától Somorjáig) ingázó Duna-busz elképzelését: az ötletgazdák a tervezés után uniós forrásra pályáznak, akárcsak a Bős és Dunaremete közötti kompjárat kigondolói. Tovább olvasom