Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Két napig alakul a győri közgyűlés

Esküjüket követően az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosításával kezdi meg munkáját a győri közgyűlés a jövő héten.
Az alpolgármesterek személyét Borkai Zsolt egyelőre titokban tartja.

A győri közgyűlés két ülésen alakul meg október 14–15-én, csütörtökön és pénteken – tudta meg a Kisalföld a városházán. A forgatókönyv négy évvel ezelőtt is ez volt, akkor azonban elsősorban az indokolta, hogy az ünnepélyes aktusokat elválasszák a ˝hétköznapi˝ döntésektől, most pedig egy jogszabályváltozás a legfőbb magyarázat. Egy 2009-es igazságügyi és rendészeti miniszteri rendelet értelmében a rendeletmódosítások nem léphetnek hatályba azonnal, hanem legkorábban másnap. Márpedig a képviselőknek módosítaniuk kell a szervezeti és működési szabályzatot például a bizottsági struktúrát érintő, valamint a kisebb testületi létszámból adódó kérdések miatt.

Az első napon Gál Miklós, a helyi választási bizottság elnöke tájékoztatja a jelenlévőket a választás végeredményéről, majd a képviselők és a polgármester leteszik esküjüket. Ekkor születik döntés a szervezeti és működési szabályzatról is. Az alpolgármestereket – és talán a bizottsági elnököket – másnap választják meg. Ekkor több olyan téma is a napirendre kerül, amely nem tűr halasztást.

Borkai Zsolt polgármestert a leendő alpolgármesterek személyéről kérdeztük. ˝A fejemben már megszületett a döntés, de ezt még az érintettekkel sem közöltem. A jövő héten lesznek nyilvánosak a személyek˝ – fogalmazott a politikus.

Vita egy mandátumról

A Pro Urbe Egyesület egy kompenzációs mandátumhoz jutott az október 3-i választáson, ami a listavezető Pintér-Péntek Imrének jár. Bárány István, a civil szervezet elnökségi tagja, 1998-tól képviselője, megkereste a Kisalföldet és elmondta: az eredeti megállapodás szerint a lista sorrendje csak formalitás, az igazi sorrendet a választási eredmény jelenti. (A Pro Urbé-s jelöltek közül Bárány István érte el messze a legjobb szavazati arányt.)

A helyi politikus hozzátette: a keddi elnökségi ülésén a többség megerősítette az eredeti alapelvet, amelynek értelmében Pintér-Péntek Imrének le kellene mondania mandátumáról. A külföldön tartózkodó Pintér-Péntek Imrét nem értük el. Mészáros József, a Pro Urbe elnöke a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe: ˝Szomorúnak tartom, hogy Bárány István egyéni ambícióit most is a közösség érdekei elé helyezte és a nyilvánossághoz fordult. Nincs takargatnivalónk, de leszögezem, hogy ez egyesületünk belső ügye! Pintér-Péntek Imre a kampányban hozzáadott munkája alapján lett a listavezetőnk, a kompenzációs listán megszerzett képviselői mandátumáról csak ő mondhat le. Elnökké választásomkor közgyűlésünktől az egyesület megújítására kaptam felhatalmazást.

Elnökségem alatt az egyesületet demokratikusan, ezen túl pedig jogszerűen vezettem. Ezeknek az elveknek a figyelembevételével a mára kialakult helyzet – jogtanácsosunk véleménye szerint is – támadhatatlan.

Megítélésem szerint a közeljövőben összehívandó tisztújító közgyűlésünk újból leteszi a voksát a megújulási szándék mellett, mert szükség van arra, hogy Győr közgyűlésében a Pro Urbe Egyesületen keresztül legyen hallható a civilek erőteljes, hiteles és alkotó hangja."

Kinek jár a mandátum?

Bárány István, a Pro Urbe Egyesület elnökségi tagja a Vita egy mandátumról című fenti írásra reagálva az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

˝Mészáros József Pro Urbe egyesületi tag az egyesület elnöki minőségében szerepel a cikkben, ami csütörtökön már nem volt helytálló. Ugyanis elnöki tisztségéből a legutóbbi elnökségi ülésen lemondott azzal,  hogy a kompenzációs lista betöltéséről szóló jogszerű elnökségi döntéssel nem ért egyet és azt nem is kívánja végrehajtani. Így Mészáros József megjelent közleménye magánvéleménynek tekinthető, ami egyáltalán nem tükrözi a Pro Urbe Egyesület álláspontját. A kirobbant vita abból fakad, hogy Mészáros József utólag megkérdőjelezte azt a közösen elfogadott, írásba foglalt és mindenki által aláírt szabályt, hogy a Pro Urbe Egyesületnek adható kompenzációs listás – jelenleg egy hely – képviselői helyek betöltéséről az egyéni választókerületekben elért eredmények figyelembevételével az elnökség dönt.˝

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. október 08. 23:08
  „"gyerekkatonák leszerelésében segédkező Papp István nyugállományú alezredest rabolták el a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban."
  No a rendőrnyugdíjas Bárány úrt nem éri efféle incidens az biztos!”
 • 3. Fürgeszarvas 2010. október 08. 18:00
  „"A jövő elkezdődött " Ugye mindenkinek ismerős ez a fideszes választási szlogen ! Ajánlom szíves figyelmükbe a következő linket ! Az idősebb generáció számára ismerős,ugyanakkor félelmetes : A fekete lista ! Ime:http://www.stop.hu/articles/article.php?id=753898”
 • 2. lakatalajos 2010. október 08. 12:43
  „Bárány István 12 évig csak a saját mutyijával volt elfoglalva meg hogy időben felvehesse a járandóságát. Mindig valaki más általi kezdeményezéshez odaállt és úgy adta elő, mintha az az ő érdeme lenne. Szerinte az új bácsai utat is ő építette. Itt volt az ideje, hogy nyugdíjasbárányrendőrelvtárs visszavonuljon. Most legalább a ProUrbénak van némi esélye, hogy újraépítse magát és vissza szerezze a választóik bizalmát. Pintér Imrét és bárányt nem lehet egy lapon említeni, az egyik egy kiváló ember, a másikat meg már ismerjük. Elég megnézni a Bácsai lapot, bárány négy éve is megcsinálta a saját balhéját, közpénzen kampányolt. Mészáros Józsefnek csak gratulálni tudok, hogy végre félre tudták állítani ezt az embert. Pintér Imrének meg tisztességben becsületben sikeres képviselőséget kívánok. Megérdemelt már a Pro Urbe egy ilyen embert.”
 • 1. greenie 2010. október 08. 10:51
  „Emberek! Győrben nem lehet olyan közgyűlés, hogy Bárány elvtárs ne legyen a tagja! Kezdeményezem, hogy tarsunk egy helyi népszavazást arról, hogy Bárány elvtárs örökös önkormányzati képviselői mandátumot kapjon. SZÁNALMAS!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakács Imre maradt az elnök

A megyei közgyűlés pénteken tartotta alakuló ülését. A közgyűlés elnökének Szakács Imrét, alelnöknek… Tovább olvasom