Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Két keréken a magyar-szlovák gazdaság fellendüléséért

Győr – Kerékpártúra keretében népszerűsítik a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programot a határ mentén. Győrben meglestük és kifaggattuk a bringásokat. Videóval.


A Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program első pályázati felhívása 2008. október 15-én jelent meg.

A pályázat során elsősorban a fenntartható gazdasági fejlődés, a turizmus, a humánerőforrás-fejlesztés, oktatás, kulturális együttműködések, a környezetvédelem valamint az infrastruktúrafejlesztés terén megvalósuló magyar-szlovák együttműködések támogatására nyílt lehetőség.
Indul a csapat! Videó: Cseh Róbert."Az üzleti érdekek valamiért elakadnak a határon"


"Összesen 106 nyertest üdvözölhettünk, s 174 millió eurót oszthattunk ki közöttük" – kezdte a kisalfold.hu-nak Márkus Ferenc, a Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (VÁTI) munkatársa.

"Hét fős titkársággal segítjük a pályázók munkáját. A kollégák közül négyen magyarok, hárman szlovákok, így a nyelvi akadályokat is egyre sikeresebben tudjuk lebontani.

Szükség is van erre, hisz a magyar-szlovák kapcsolatokat sokkal jobban ki lehetne használni, főként gazdasági értelemben.

Sajnos, rengeteg esetben tapasztaltuk azt, hogy az üzleti érdekek valamiért elakadnak a határon. Holott a lehetőségek adottak; csak ki kellene aknázni azokat" – tette hozzá Márkus Ferenc.

A második körben 50 millió eurót lehet megcélozni

A határ menti biciklis akció főként a Budapest és Pozsony közötti részeket érinti: a jókedvű, 12-15 fős társaság gyakorlatilag fel-le "hullámzik" a határ mindkét oldalán. A nagy kerékpározás július 3-ig tart.

Utuk során meglátogatják a települések önkormányzatait, ahol promóciós anyagok átadásával és személyes beszélgetésekkel szeretnék felkelteni az érdeklődést a program iránt azokon a helyeken, amelyek eddig nem vettek részt, esetleg nem tudtak róla, vagy többlet információkkal szeretnének szolgálni a már ismerős pályázóknak.

Vissza az uniós pénzekre: a most megjelenő, második pályázati felhívás keretében három új területre is lehet pályázni, az együttműködésre a K+F és az innováció terén, az egészségügyi létesítmények közös fejlesztésére és összehangolt használatára, és a határon átnyúló kommunikációs csatornák fejlesztésére.

A második pályázati felhívás támogatási kerete közel 50 millió euró.


További információk a programról és az első pályázati felhívás nyertes projektjeinek listája elérhető a program honlapján. E-mail cím: info@husk-cbc.eu.  


Partnerséget építenek két keréken

180 kilométert tesz meg négy nap alatt két keréken a szlovák–magyar együttműködésért  Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  kilenc munkatársa. A Budapestről hétfőn indult csapat tegnap érintette Győrt, majd Darnózselin és Halásziban a faluvezetőkkel találkoztak. A halászi hídnál Szabó Miklós fogadta a csapatot, onnan a Várpincébe kerekeztek, melyet dr. Szathmári László mutatott be a látogatóknak (felvételünkön).


A vállalkozó szellemű fiatalok csütörtökön reggel 9 órakor a Minerva Hotel elől indulnak tovább a szlovák fővárosba.

Mészely Réka

Olvasóink írták

  • 2. AHA. 2009. július 02. 07:49
    „moderálva off”
  • 1. AHA. 2009. július 02. 07:28
    „moderálva off”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tökinvázió Gyirmótnál: megmenteni a horgászparadicsomot!

Győr-Gyirmót – Két egyesület horgászai találkoztak a héten, s próbáltak megoldást találni a… Tovább olvasom