Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Két hét múlva parkolózár

A győri belváros parkolási rendje április 1-jétől megváltozik, az átmenet nem lesz könnyű.

A győri belváros parkolási rendje alapjaiban változik meg április 1-jétől. A parkolóhelyek negyedét ugyanis megszüntetik a centrumban, s bár szakemberek dolgoznak az új rendszer kidolgozásán, biztosra vehető, nem lesz könnyű az átmenet. Ami eddig csak papíron és ködös önkormányzati rendeletként létezett, az két héten belül valósággá válik.

A Czuczor Gergely utca Bajcsy-Zsilinszky és Árpád út közötti szakaszát (a Komédiás étterem előtti részt), a Bajcsy-Zsilinszky út Czuczor G. u. és Aradi vértanúk útja közötti szakaszát (Online Áruház környéke), az Aradi vértanúk útja két szakaszát: a Szent István út kereszteződésénél lévőt (a buszmegállóknál), illetve az Árpád és a Bajcsy-Zsilinszky utak közötti részt, valamint a Jókai utca teljes szakaszát április 1-jétől elzárják a parkoló autók elől. Ez a lépés a belváros központi részében kialakított parkolóhelyekből 63-at elvesz, ami az összes parkolónak (250 helynek) éppen a negyedét jelenti.

Kattintson a képre >>
A Kisalföld még a rendelet megalkotása előtt, tavaly novemberben írt a tervezett változásról (A parkolók negyedét megszüntetik a belvárosban – 2004. november 24.), s bár akkor még csak elméletben létezett a „parkolózár", a városrészben élők, illetve az ott dolgozók hevesen tiltakoztak a terv ellen; petíciót is írtak a polgármesternek. Ellenérzéseik most sem múltak el, de ettől még tény, áprilistól tilos lesz a parkolás az említett szakaszokon, legfeljebb árurakodásra jelölnek ki egy-egy parkolóhelyet. A városvezetés azzal érvel, Európában egyáltalán nem ritka, hogy a belvárosokból szó szerint kitiltják az

autó(so)kat, s így az érintett városrész valóban csak a gyalogosoké lesz, akik nyugodtan használhatják az utcákat. Ez kétségkívül így van, ám azt is hozzá kell tenni, hogy ez a (ki)tiltás az európai nagyvárosok zömében behajtást sem engedélyez az autósoknak; Győrben viszont csak a parkolóhelyek szűnnek meg, arra továbbra is közlekedhetnek a gépjárművek.

A megállást táblával tiltják majd az említett szakaszokon, de hogy ezt mennyire veszik komolyan a sofőrök, az két hét múlva kiderül. Mint ahogy az is, hogy ennek betartását ki és hogyan fogja felügyelni.

Egyszer már elemeztük, de muszáj ismét elővenni a témát: a legforgalmasabb utcák közé tartozik szinte valamennyi, ahol a parkolóhelyek hamarosan megszűnnek. Tegnap ismét tettünk egy kört autóval, először azt néztük meg, ha most akarnánk, le tudnánk-e parkolni. Kora délután a Bajcsy-Zsilinszky említett szakaszán nem volt parkolóhely, az Aradi vértanúk útján szerencsénk volt, egy hely épp akadt, a Jókai utcában megint csak nem. Tettünk még egy kört, ezúttal azt figyelve, hogy az új rendszerben hol lesz a leginkább érdemes megállni: nos, a Virágpiac reménytelen volt, a Zechmeister utcában voltak üres helyek, hasonlóképp az Árpád úton a Munkácsy utcához eső részen; a Baross úthoz közel azonban kétszer sem volt szerencsénk. S természetesen ott volt még a Jókai utcai parkolóház, ahol – míg háromszor megkerültük a tömböt – 180–190 üres helyet hirdetett a bejárat fölé helyezett tábla.

A belváros központi magjában papíron jelenleg átlagosan 83 százalékos a parkolóhelyek kihasználtsága, napközben azonban szinte képtelenség parkolóhelyet találni. A legmagasabb parkolási tarifák (280 forint/óra) is itt érvényesek, abból a megfontolásból, hogy ezzel talán a környező utcákba tudják „csábítani" az autósokat. Ha azonban megszűnnek ezek a helyek, akkor – könnyen belátható, hogy – az eddigi olcsóbb zónák telnek meg autókkal. Ha pedig ott is bevezetik az ismert ösztönzőrendszert (a magasabb tarifájú helyekről gyorsabban elhajtanak az autósok), akkor az azzal jár, hogy ott is felemelik a parkolási tarifát.

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft.-től – amely az új parkolási rendszer kialakításáért és természetesen a működtetésért is felelős – azt a tájékoztatást kaptuk: szakembereik többek között ennek a helyzetnek a tisztázásán is dolgoznak. Legkésőbb március 31-ig végezni fognak a munkával, addig a Kisalföld is visszatér a témára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonyítani Európában

Nemzeti ünnepünkön a győri önkormányzat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc Honvéd ligeti emlékművénél tartott megemlékezést, és több szervezettel együtt koszorút helyezett el a márciusi ifjak tiszteletére. A Városház téren felhúzták a Magyar Köztársaság és az Európai Unió zászlaját. Tovább olvasom