Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Készültségben a hajléktalanmentők

Győr - Egyelőre nincsenek veszélyben az időjárás miatt az utcán lévő hajléktalanok, pedig vannak, akik még mindig a közterületen vannak. A mentők és a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat is felkészült, bármikor képesek ellátni, fogadni a rászorulókat.
Télen a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat mellett a mentőszolgálat is nagyban kiveszi a részét az utcai ellátó-gondozó munkából. Így ha valaki hajléktalannal találkozik az utcán, van segítség még úgy is, hogy

a múlt évben még működő diszpécserszolgálat megszűnt és csak egy készenléti autó járja a várost.

Sütő Csaba, a likócsi Segítőház intézményvezetője szerint aki tud és akar, az bemenekül a hideg előtt a menhelyekre és ott vészeli át a kritikus időszakot. Az elmúlt években viszont több ember egyszerűen nem akart élni ezzel a lehetőséggel, sőt, olyan hajléktalan is akad, aki már nyolcadik éve a csillagtakaró alatt éjszakázik.

– A rászorulók többsége készült a hidegre, a hajléktalanok már előre felkeresték a téli menhelyeket, krízisszállókat. Az is bizonyos, a hideg időben is sokan maradnak az utcákon, jelenleg is vannak, akik különböző búvóhelyeken éjszakáznak: lépcsőházakban, bontásra ítélt épületekben – sorolta a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője.

Hidegben, életveszélyben: A kihűlés nagy veszélyt jelent minden szabadban éjszakázónak. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum, Szük Ödön
Hidegben, életveszélyben: A kihűlés nagy veszélyt jelent minden szabadban éjszakázónak. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum, Szük Ödön

Hosszabb ideig tartó hideg még nem volt és az utóbbi néhány napban tartó zordabb időjárás miatt sem kellett riasztani a mentőket. A mentőszolgálat folyamatos kapcsolatban van a rászorulóknak kialakított szállókkal, menhelyekkel.

– A hajléktalanok viszonylag zárt csoportot képeznek, így tudnak a menhelyek adta lehetőségekről. A hőmérséklet csökkenése és a nagyobb országúti forgalom eddig mindössze közúti baleseteket okozott. Az ünnepek is csendben teltek, hajléktalanokról szerencsére nem fordult elő bejelentés – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Fogarasi Zoltán, az OMSZ megyei vezető mentőtisztje. A rászorulók egy előre felkészült, irányított csapat segítségével juthatnak el a menhelyekre. A hajléktalanokat segítő szolgálati diszpécserautó mellett az emberek is sokat tehetnek a hajléktalanok biztos helyre való eljuttatásáért.

– Ha egy földön fekvőt látnak, emberi érzés szerint menjenek oda hozzá, kérdezzék meg, miben segíthetnek, és ha az illető panaszkodik vagy bármi fájdalma van, tárcsázzák a mentőket. A mentőszolgálat és a Segítőház Alapítvány utcai szolgálata is teljes készültségben van a nap 24 órájában – tette hozzá a mentőtiszt.

Olvasóink írták

 • 15. elemér 2009. január 05. 01:40
  „Azért maradjunk a témánál. Nappal alszik a padon a hajléktalan. Mit csinál éjjel és ki ismeri ?”
 • 14. elemér 2009. január 04. 19:37
  „Az én hazám az USA, szülöhazám pedig Mo. Amit pedig az orrod elé raktam azon elmélkedj te szarházi.”
 • 13. fortuna54 2009. január 04. 19:03
  „Akaszd fel magad egy amerikai zászloval,te hazátlan,szánalmas féreg.Nem amerikával van baj,hanem veled.
  Vannak rokonaid m.országon,ésmikor voltál utoljára otthon?A te nagy amerikád,mért választot szokatlanul,
  uj elnököt.Talán mert nagyon elégedettek mindennel? Amerikát az europai koponyák tettek nagyá,
  közöttük több magyarral.De amind mondtam,nem amerikával,hanem az olyan idiotákkal mind te vagy
  van baj.”
 • 12. elemér 2009. január 04. 17:45
  „Bukott kontinens védelmét az amcsik biztositották és a ruszkit a mai napig az amcsik tartják a sarokban. NATO-t az amcsik szevezték és Eu. egyesitését az amcsik kivitelezték. Nehéz ezt lenyelni te szamár, de ez az igazság.”
 • 11. elemér 2009. január 04. 17:21
  „Ezek a hajléktalanok az USA-ban, már régóta megvannak és nem éheznek. Egy életforma a hobo élet amit választanak. Éhezés az megint más. Ott van ahol nagy a munkanélküliség és megnyirbálták a segélyeket. USA-nak nincs problémája amit ne tudna megoldani és ez itt a különbség a világgal szemben. Sokat segit hogy az USA a leggazdagab ország a világon és ezért is lessz az elsö aki talpra áll. USA nélkül nincs világgazdaság és semilyen problémát a világ nem képes megoldani nélkülünk. Ezért is van sok irigyes. Ami pedig az éhezést illeti, arrol kb. 10-20 millio illegális tanuskodhat akik nem kivánnak szülöhazájukban éhezni. Aztán hogy neked mi tetszik az abszolut nem érdekel. Világos ha olyan jó lenne akkor te ott élnél. Okosabban teszed ha befogod a pofád.”
 • 10. fortuna54 2009. január 04. 17:11
  „Ha elhagytad europát az a te dolgod,de akkor tünj el véglegessen.Ne kritizáld az általad lenézett magyarokat.
  Egy normális mondatod nincs,ha a magyarságrol irsz.Hagy minket nyugton,e bukot kontinensen,biztositlak
  megleszünk nélküled.A jo kemény holland fapapucs pedig arra alkalmas,hogy a hazánkat gyülölö
  paprika jancsiknak,szétrugjuk vele az alfelét.Tudod azt a magyar notát,bárcsak te ne volnál szebb lenne
  az élet?”
 • 9. elemér 2009. január 04. 15:55
  „Most már kezdessz unalmas lenni. Ezt már megválaszoltam néked. Mi az USA-t választottuk és elhagytuk a bukott kontinenst. Zabálod csak te ott a sajtot fapapucsban.”
 • 8. fortuna54 2009. január 02. 18:00
  „Elemér.Már megint nagyzolsz?Mi is van a több tizmillios amerikai éhezövel.A napokban azt felelted,kapnak
  levest.Szerintem a te éhezöid,nemtudnak elvánszorodni a padokig.”
 • 7. matriné 2009. január 02. 16:58
  „Rá,se rántsatok kedves olvasók már újítják fel a kastélyokat a lovardával együtt! Lesz ott dinóm-dánom az úrhatnám polgároknak! Lófütykös meg a hajléktalanoknak!”
 • 6. ACSA 2009. január 01. 18:11
  „Kedves Elemér!
  Azóta már mi is rájöttünk,hogy a szabadság egy nagyon drága dolog,és képes emberi sorsokat is tönkretenni!!!!!!!”
 • 5. ideals 2009. január 01. 17:26
  „.. elemér.. - szerintem mikor te elmentél a tengeren túlra, akkor még "bűn" volt munkanélkülinek és hajléktalannak lenni... - Gondolom felétek a homokos parton alszanak, nem a padokon..

  Azt mondjuk nem tudom, a cikk írója honnan vette, hogy hosszabb ideig tartó hideg még nem volt..”
 • 4. elemér 2009. január 01. 14:34
  „Én már régóta tengerentul vagyok és ilyen emberekre nem emlékszem hogy a padon aludtak. Ekkora nagy lett a szabadság.”
 • 3. zotya975 2009. január 01. 11:11
  „Annak idején engem is feljelentett az INSZOL, jogosan, mert nem adtam vissza határidőre, felújitva az önkormányzati bérlakást. Miután rendeztem mulasztásomat megszüntették az eljárást. DE ezután a lakás még 2 évig üresen állt, pedig tudom hogy lett volna jelentkező, mert én is 7 évet vártam rá. Ennyit a hivatalról.”
 • 2. matriné 2009. január 01. 10:11
  „Felkészültségben a hajléktalan gyártók is? Lassan már köztudott, hogy a Győri Önkormányzat azaz a "Közgyűlés" nem kivizsgálni egy alantas szándékú eljárást mely alapján visszamenőlegesen megvonták egy csonka család 50% munkaképesség csökkentett bérlő lakbér támogatását! Csupán ezért lenne közel 100.ezer forint lakbérhátralékija e bérlőnek. Természeten az eljáró hivatal tisztában van azzal, hogy ezt a jogtalanul követelt összegek,ha akarná sem tudná a határidőre kifizetni e bérlő! Így január elseje után megindíthatja a kilakoltatást e hivatal azaz az INSZOL! Persze hiába is lett Kérve Győr Polgármester ez űgy kivizsgálására. Ő képtelen volt rá! Így a kivizsgálást az INSZOL-ra bízta arra, aki az alantas eseményeket kreálta és ki is vitelezi! Gyártva vele az újabb hajléktalanokat.”
 • 1. elemér 2009. január 01. 01:49
  „Sajnos igy jártak azok akik nem tudtak visszajönni még idöben Floridában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokszínű karácsonyi ajándék a falunak

Tápszentmiklós - Szó szerint sokszínű ajándékot kapott a tápszentmiklósi önkormányzat: a győri… Tovább olvasom