Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Kényszerű spórolás az oktatásban

Győr - Költségeinek négyszázalékos csökkentését várja el a megyeszékhely önkormányzata minden általa fenntartott intézménytől, így 56 iskolától és óvodától. Akadnak iskolaigazgatók, akiknek több mint tízmillió forintot kell lefaragniuk. A területért felelős alpolgármester szerint ez nem jelenthet gondot.

Hatszázmillió forint – ennyit jelent az a négy százalék, amelyet szeretne megspórolni a város az intézményeken. A költségvetést ma tárgyalja a közgyűlés, a keretszámokat az ötvenhat iskola és óvoda vezetője korábban megkapta. Azóta gondolkodnak azon, melyik tétel elé húzzák a mínuszt. A Kisalföld információi szerint akadtak igazgatók, akik elbocsátásokkal fenyegetőztek és a négy- helyett nyolcszázalékos csökkentésről beszéltek az értekezleteken.

– Az effajta kijelentésekre nyilván az aggodalom vihette rá a vezetőket – mondta lapunknak Ottófi Rudolf alpolgármester, aki igyekezett tisztázni: a 2008-as költségvetésben egymilliárd forinttal kaptak többet az intézmények a korábbi költségvetésükhöz képest, most ebből kényszerültek visszavonni. A központi felújítási, fenntartási költségeket és az eszközpótlásra szánt pénzt egyébként nem érinti az elvonás. – Azok az ilyen jellegű beruházások is kivétel nélkül megvalósulnak, amelyeket az idei évre terveztünk. A spórolás az egyéb összegeket érinti, s véleményem szerint aki ügyes, el fogja tudni tüntetni a négy százalékot.

Az alpolgármester „tartalékokat rejtő" területként említette a jutalmazást, de szerinte ugyanolyan fontos a bevételek emelése, akár termek bérbeadásával vagy fizetős tanfolyamok szervezésével.

A Szabadhegyi Közoktatási Központtól közel 14 millió forintot vonnak el. Felvételünkön Czimermann Ferenc 1. b osztályos diák. Fotó: K. Cs.
A Szabadhegyi Közoktatási Központtól közel 14 millió forintot vonnak el. Felvételünkön Czimermann Ferenc 1. b osztályos diák. Fotó: K. Cs.

A négy százalék iskolánként más és más, a legnagyobbak, így a Szabadhegyi Közoktatási Központ azok közé tartozik, amelyeknek a magas költségvetésből sokat kell megspórolnia.

– Minden pályázati lehetőséget meg kell ragadni – mondta a Kisalföldnek Módos Dezső igazgató, aki szerint ebben a helyzetben fokozottan számít minden vezető az intézmények javára létrehozott alapítványok számlájára befizetett szülői adó egy százalékokra. A központ általános és középiskolájába, valamint óvodájába egyébként majdnem kilencszáz gyermek jár, a tervezett költségvetés most a négyszázalékos, szám szerint nagyjából 14 milliós elvonással 428 millió forint. – Végig kell csinálni – nyilatkozta az igazgató. – Mindent meg fogunk próbálni.

Ha csak egy-két évig tart a megszorítás, túl fogjuk élni- mondta Módos Dezső igazgató.

– Gond akkor lesz, ha több éven keresztül erre kényszerülünk. A mi intézményünk szerencsés, hat éve nagyszabású felújításokat hajthattunk végre, de úgy vélem, a rosszabb körülmények között lévők egyike-másika lelakottá válhat.

Az igazgató leszögezte: a program nem jelent elbocsátásokat, de a túlórák számát biztosan csökkenteniük kell és kevesebb lesz a helyettesítés. Spórolni azonban a legkisebbnek tűnő dolgokon is lehet, így akár azon, hogy megjavíttatják a csöpögő csapokat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panelok: nagyobb városi támogatást!

Győr - A győri közgyűlés szerdán tárgyalt arról, hogy az önkormányzat idén is biztosítson támogatást… Tovább olvasom