Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Kell-e a számtan a jó sofőrnek?

A nyolc osztály elvégzéséhez kötné a jogosítvány megszerzését Kósa Lajos Fidesz-alelnök, s mint közölte: pártja ebben mögötte áll. A vitatott kezdeményezésről helyi szakértőket kérdeztünk.

Bozzai Lajos, a Bilux Autósiskola oktatója és instruktora kérdésünkre válaszolva úgy fogalmazott: a módosításnak nem látja jelentőségét.

– Azt gondolom, hogy a balesetek számának nincs köze az autósok végzettségéhez, és meggyőződésem szerint nyolc általánossal sem lesz jobb vagy rosszabb a vezetési kultúra. Bevallom, nem ezt tartom ma a legfontosabb kérdésnek, már csak azért sem, mert én még nemigen oktattam olyan tanulót, akinek ne lett volna meg az alapvégzettsége. Ha mégis akadt ilyen, akkor talán tízezerből kettő – mondja Bozzai Lajos.

– Legyünk őszinték: a nyolc általános itt egyébként sem mérföldkő, a mai KRESZ annál jóval bonyolultabb, hogy mondjuk egy középiskolás lényegesen könnyebben birkózzon meg vele, mint az, akinek nincs semmilyen kvalitása. Arról nem beszélve, hogy aki feketepiacon szerez magának jogosítványt, annak teljesen mindegy, hogy ezt milyen végzettséghez kötik, és itt rögtön fel is merül a kérdés: ha jogosítványt lehet illegálisan szerezni, nyolc általánost miért ne lehetne? Én sokkal inkább az előzetes agressziót, illetve az arra való hajlamot mérném. Erre lehetőség lenne előzetesen is a jelentkezőknél, vagy akár kétlépcsős képzés formájában, hogy csak egy vagy két év után válna véglegessé a vezetői engedély. Meggyőződésem, hogy ez évente több száz életet mentene meg.

Kónya Károly oktató a tankönyvet mutatja, amelyből tanít a járművezetői tanfolyamon. Fotó: Krizsán Csaba
Kónya Károly oktató a tankönyvet mutatja, amelyből tanít a járművezetői tanfolyamon. Fotó: Krizsán Csaba

Kulcsár Béla igazságügyi járműszakértő ezzel szemben egyetért a kezdeményezéssel. Mint vallja, bár statisztika nincs arról, hogy az iskolázatlan sofőrök valóban több balesetet okoznának, viszont elméletben biztos, hogy az alapvető műszaki követelmények és a KRESZ elsajátításához szükség van a legelemibb ismeretekre.

– Mondjuk ki: nem lehet megtanítani a KRESZ-t analfabétáknak, de olyanoknak sem, akik elemi szinten sem ismerik a fizikát. Azt ki merem mondani, hogy az iskolázatlan vezetők autóján bizonyos fokig meglátszik a szocializáció hiánya, nehezebben alkalmazkodnak a szabályokhoz, s kevésbé zavarja őket például, ha kiég a fényszóró. Én mindenképpen megkövetelném a nyolc osztályt – szögezi le a járműszakértő.

Göbölös Gábor, a Vándor Autósiskola vezetője megint csak a tamáskodók táborát erősíti: véleménye szerint jóval fontosabb lenne a pszichológiai szűrés, mivel például a reflexeken több múlik, mint az iskolai évek számán.

– Ha valakinek pénze van, megszerzi a jogosítványt, s nem kell itt illegális útra gondolni: annyi órát vesz, hogy előbb-utóbb átmegy. Viszont lehet, hogy pszichológiailag alkalmatlan, s ezért jó lenne, ha a képzési helyeknek lehetőségük lenne egyik-másik tanulót vizsgálat alá vetetni. Ez fontosabb, mint a nyolc általános, mert tapasztalatom szerint anélkül még gondolkodhat valaki józanul – teszi hozzá Göbölös Gábor.

Olvasóink írták

 • 5. zotya975 2010. február 24. 15:54
  „Én két éve vizsgáztam, nem kértek semmit.”
 • 4. eszmeny 2010. február 24. 07:38
  „Nem tudom de én 1994-ben szereztem a jogsimat és akkor még kérték a bizonyitványokat.
  Főleg a 8-ált.-ról.
  Lehet hogy nem jól tudom de én azt hittem ez kikötés.”
 • 3. zotya975 2010. február 23. 18:29
  „Annyi tennék még hozzá Flúgatlan véleményéhez, hogy esetleg az eügyi alalmasságin is lehetne változtatni, mert bár minden tiszteletem az időseké, de soha senki nem vizsgálja mikor lesz egy ember a kor előrehaladtával ön, és közveszélyes s volán mögött. Van vérnyomása? Van. Látja a táblát? Látja, mehet! Ez most valahogy így működik. Milyenek a reflekszei, milyen hamar észleli a veszélyt, senkit nem érdekel. Természetesen most nem csak az idősekre értettem, ez csak egy példa volt.”
 • 2. RudyD 2010. február 23. 16:09
  „8 osztály. Oké.. De melyik iskola - rendszerben?
  (Vagy inkább rendszertelenségben???)
  közoktatás maffia újabb önigazoló kötelezése. Kösz nem...”
 • 1. Flúgatlan 2010. február 23. 12:36
  „Mezei sofőrként az a véleményem, hogy a 8 általánoshoz kötés jó.

  A mai világban nem tudom elképzelni, hogy aki akarja, ne lenne módja elvégezni az általános iskolát. Aki meg nem akarja, annak az egész világfelfogása annyira különbözik attól, ami a mai világ megértéséhez, annak előre mozdításához szükséges, hogy jogos, ha nem engedi a társadalom őket olyan eszközhöz, ahol a figyelmetlenség könnyen halálhoz vezet.

  Másrészről ez jelzés azok felé, akik az iskolát nem tartják fontosnak, hogy mégiscsak el kellene végezni azt a nyamvadt 8 osztályt. Ez a kényszer csak javára válik annak, aki mégis veszi a fáradságot, és kijárja az elemi iskolát, hogy vezethessen autót.

  De természetesen ha az agressziót lehet mérni, akkor azt is mérni kellene. Sőt, nemcsak a jogosítvány megkapásakor, hanem az orvosi ellenőrzéseken, amik a jogsi meghosszabbításáról szólnak. (Ámbár attól tartok, ez nem mérhető jól iparilag: szerintem hamar elterjedne, milyen taktikával kell egy agresszivitásmérő teszten felelgetni, hogy átengedjék az embert.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kukák: a szemétszállítás díja 2011-től lehet olcsóbb Győr térségében

70 ezer Győr közeli otthonba már kiszállította az új kukákat a Komszol. Az új rendszerrel… Tovább olvasom