Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Karambol önmagunkkal

Kritika - Spiró György ott volt a premieren. Örülhetett, mert nem volt rossz a darab. De legalább egyik szemének azért sírnia is kellett. Az előadás kezdete előtt ugyanis bemondták, a mű szellemiségétől elzárkóznak azok, akik hangot adhatnak a hangszórókon keresztül ebbéli véleményüknek. Felmerül a kérdés, akkor minek mutatják be a színművet, ha annak szellemiségét idegennek tartják? Gyaníthatóan csak félremondásról van szó. A hangosbeszélő sokkal inkább arra akarta figyelmeztetni a nézőket, röpködnek majd a ló...ok, lesz p...ázás, meg ba...olás is bőven. És voltak is bőségesen.
Akik úgy gondolják, trágár szavak nincsenek a magyar közbeszédben, főleg egy karambol helyszínén, még időben elhagyhatják a nézőteret a nyitányt megelőző felszólítás nyomán. Általában azonban a szünetig várnak.

Durva beszólásokkal bőven fűszerezett kiváló korrajz Spiró György 2004-ben a kritikusok díjával kitüntetett, Koccanás című komédiája. Nyelvi leleményekkel megírt mai modern dráma, melyet Forgács Péter rendezett meg a Győri Nemzeti Színházban. A darab hihetetlenül statikus, még a figyelemre méltó átváltozóművészetükről tanúbizonyságot adó Timkó János, Venczel Kovács Zoltán, Pingiczer Csaba és Kotány Bence bravúros villanásai is csak részben tudják feledtetni azt, hogy alapvetően semmi sem történik az óriási színpadon. Nehéz megbirkózni azzal, hogy ez tulajdonképpen hangjáték, melyet kisszínpadon kéne előadni. Az emberi viszonyok, a konfliktusok párbeszédekben mutatják meg magukat és a színészet játék részére kevés esély marad. Ez azonban alapvetően mégsem zavaró, mert sodró a lendület, amivel a szereplők megmutatják magukat. Akadnak olyanok, akiknek egyetlen perc jut csupán. Mihályi Orsolya például alig egy percet tölt a színpadon, mégis vastapssal megy ki onnan, igazolva azt az egyébként eléggé faramuci mondást, miszerint nincs kis szerep. Nem csak ő jó abban, amit csinál. A főszereplők is kiválóak. Crespo Rodrigo, Bartha Alexandra, Nagy Balázs, Török András magához, a figurájához láncolja a nézőt. Posonyi Takács László pedig még ennél is továbbmegy, szinte önálló színdarabot játszik figurája életéből, hihetően, izgalmasan, átélve minden pillanatot a telefonon üzletelő fiatalember bőrében. Koppány Zoltán és Jáger András rendőrei vidám figurák, akik éppen úgy a magyar valóság részei, mint Rupnik Károly életszerű kamionsofőrje, vagy Lenner Karolina és Gerbert Judit kismamája, Szikra József idegenvezetője. Ács Gyula és Vincze Gábor Péter veszekedő párosa éppen úgy karikatúra, mint az összes többi szereplő, talán ők kevésbé jól megírtak, ezért érződnek néhol sablonosabbnak. Bende Ildikó és Szilágyi István életképei meghatóak és kedvesek, a komédia erős drámaiságát hangsúlyozzák.

Összetört kocsik a színen. A játék éppen úgy statikus, mint a dugóba merevedő járgányok. A színészek viszont kiválóak. Fotó: Bertleff A.
Összetört kocsik a színen. A játék éppen úgy statikus, mint a dugóba merevedő járgányok. A színészek viszont kiválóak. Fotó: Bertleff A.

A Koccanás jó választás volt Forgácstól. Szól valamiről! Más kérdés, hogy azon túl, hogy hagyta játszani a színészeket, mit tehetett még a darabbal a rendező. A nagy színpad néha túl nagy, lötyögnek benne a szituációk és velük együtt azok is, akik azokat életre keltik. Ezek azonban apróságok, aki nem háborodik fel álszemérmesen a káromkodásokon, az jól fog szórakozni rajta. De a többieknek is ha nem is életre szóló, de maradandó élmény lesz. Főleg akkor, ha belátják, nem csupán autók ütköznek össze a komédiában, de mi is karambolozhatunk önmagunkkal a Győri Nemzeti Színházban. Most az egyszer lehetőségünk van arra, hogy pusztán a tanulságok levonásával sérülés nélkül megússzuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdagok a megyében

Győr-Moson-Sopron - Tíz, a megyében élő vagy ide kötődő vállalkozó került be A száz leggazdagabb… Tovább olvasom