Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kánikulát jósolnak a hétvégére - Vigyázz a vízparton!

Idén a megyében 7 – a tavalyi év azonos időszakában öt – vízbefulladás történt.

A nyári szezonban mindenki igyekszik több-kevesebb időt víz mellett tölteni. A kellemesen hűvös vízpartok, strandok azonban komoly veszélyeket rejtenek magukban - hívja fel a figyemet a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

A nyári napon felhevült testet érő hirtelen hideg víz (vízbe ugrás) azonnali halált okozhat, amely bekövetkezhet akkor is, ha vízi eszközről, pl.: gumimatracról vízbe esünk/ugrunk.

Különösen veszélyesek a szabadvizek közül a bányatavak, az állandóan változó vízmélység- és a kiszámíthatatlan hőfokkülönbség miatt.
A tapasztalatlan úszók hirtelen ijedtsége, a kifáradás, a folyóvízi örvények kiszámíthatatlansága, a bizonyítási „kényszer" vagy az alkoholos befolyásoltság alatti felelőtlen fürdőzés többször okozott már tragédiát.

Az ellenőrizetlen vízminőségű, és többnyire sem vízi-mentő, sem elsősegélynyújtó hellyel nem rendelkező területen az esetlegesen bekövetkezett baleset a megfelelő segítségnyújtás hiánya miatt sajnos gyakran tragédiával végződik.

Idén a megyében 7 – a tavalyi év azonos időszakában öt – vízbefulladás történt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitány a közterületi szolgálatot ellátó rendőri állomány számára meghatározta a megye illetékességi területén található folyóvizek, bányatavak és egyéb szabad vizek kiemelt ellenőrzését tekintettel arra, hogy a - zömmel megelőzhető - halálesetek száma tovább ne növekedjen.

Az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak a fürdőzési szabályok betartatására. Aki ezeket a szabályokat megszegi szabálysértést követ el, és húszezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Tilos fürdeni (64/2001. BM Rendelet)
hajóútban; hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében; vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében; kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt zárt vízisí és vízi robogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomások területén; egészségre ártalmas vizekben; a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben; vízi jármű kísérete nélkül a Balaton Somogy megyéhez tartozó területén a parttól 1000 méternél, Veszprém és Zala megyéhez tartozó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra, valamint a Tisza-tó területén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra; éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, ilyenkor is legfeljebb a mély víz határáig; ahol tiltó tábla jelzi.

A fürdés tilalmát, vagy az egyéb fürdésre alkalmatlan helyeket „FÜRÖDNI TILOS!" táblával jelzik.

Fürdésnek minősül az úszóeszköz (játékcsónak, vízibicikli, banánhajó, felfújható eszközök, stb.) vízen történő használata is. Fürdőzők közelében ezeket használni csak úgy szabad, hogy azok a fürdőzőket ne veszélyeztessék, illetve ne zavarják.

A tragédiák nagy része megelőzhető – pár jó tanács a biztonság érdekében

1. kiadós étkezést követően, fáradtan, alkoholos vagy bódult állapotban ne fürdőzzön;
2. felhevült testtel soha ne menjen a vízbe!
3. hajóról, csónakról, egyéb eszközről ne ugorjon a vízbe;
4. egyedül lehetőleg ne tartózkodjon a fürdőhelyen;
5. csak kijelölt helyen fürödjön;
6. ne vállalkozzon kimerítő feladatokra;
7. ha fázik, remeg a vízben, azonnal menjen ki a partra,
8. viharjelzés esetén ne tartózkodjon a vízben;
9. gyermeket még a vízparton se hagyjon felügyelet nélkül;

A vízparti kikapcsolódásukhoz a strandokat és kijelölt fürdőhelyeket vegyék igénybe, mert a biztonságos fürdőzési övezetet, és annak végét - mély víz - mindig a fürdést engedélyező tábla, zászló vagy bója jelzi, emellett életmentésre kiképzett felügyelő vigyáz a fürdőzőkre.

Olvasóink írták

  • 2. pappe 2011. augusztus 05. 14:27
    „"Kánikulát jósolnak a hétvégére" Jesszusom, a XXI. században két nappal előre (!) még úgy kell jósolni a meteorológusoknak!? Mi ez, talán a delphoi jósda?”
  • 1. Gabika22 2011. augusztus 05. 12:14
    „Na Kíváncsi leszek én erre a kánikulára..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldódott a vízelvezetés Győrben a Kodály utcában - Galéria

A Kodály 34-44. számú háznál vízelvezető csöveket építettek. Nézze meg milyen volt, és milyen lett! Tovább olvasom