Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Kamerákkal a közterületi bűnözés visszaszorításáért

Győr - Győr rendőrkapitánya szerint alapjaiban minden város hasonló bűnügyi problémákkal küzd, s talán azok megoldása is lehet ugyanaz. Horváth Csaba a korábbiakhoz képest jelentős változtatásokat nem tervez, fejleszteni azonban akar. Főként a kamerarendszert, amitől a közterületi bűnözés visszaszorítását várja.
A megyei rendőrfőkapitány január végén jelentette be, hogy február 1-jétől Horváth Csaba a győri rendőrkapitány. Az alezredes ismerősként érkezett, hiszen a város közelében lakik, s korábban a főkapitányságon dolgozott.

– A kapitányságon dolgozó emberek megfelelően végzik munkájukat, a vezetői állománnyal elégedett vagyok, vannak nagyon jó ötleteik. Nyilván Győr a maga nagyságával, saját problematikájával más, mint Mosonmagyaróvár volt – kezdte Horváth Csaba.

A kapitány szerint minden városnak alapjában ugyanazok a problémái, bár lehet, a léptékek mások. Győrnek megvan a Kálóczy tere, Mosonmagyaróvárnak a Magyar utcája.

– Győrben a bűnözés nagyobbnak tűnik, de a statisztikák alapján negyven, Mosonmagyaróváron harminckilenc bűncselekmény jut ezer lakosra. Nyilván a megyeszékhelyen, nagyságából adódóan több esemény van naponta, hiszen az ötödik legnagyobb város, ipari potenciálját tekintve pedig a második az országban. Az autópálya is „itt" van, így minden adott, hogy a bűnözők meglátogassák Győrt. Nekünk ezzel kell együtt élni – közölte.

A kapitány eddig nem látott okot változtatásra, mint mondta, a győri egy jól működő kapitányság, s ezt a folyamatot kell továbbvinni.

– Nyilván minden vezetőnek megvan a maga hozzáállása, s aszerint változtat, hiszen másként ítél meg dolgokat. Az élet dinamikus, mindig alkalmazkodni, fejleszteni kell, hogy még jobban működjenek a dolgok.
Nem tervezi újabb rendőrőrs vagy rendőrállomás létrehozását a Győr környéki településeken az alezredes. Azonban a győri, Kodály Zoltán utcai, lakótelepi rendőrirodát rövidesen átadják, s a győr-szentiváni rendőrállomás kibővítve működik majd.

– Nem tartom indokoltnak és jónak az erők és eszközök feldarabolását, mert az a hatékonyság rovására megy. Fontos a rendőri jelenlét és az eseményekre való reagálás is – gondolok itt a Kálóczy térre –, de el kell dönteni, éppen melyiket akarjuk, mi a célszerű. A rendőri erő is véges, s nem biztos, hogy az erő a megoldás, azt technikai eszközökkel kell kombinálni. Ez hozhat megnyugtató eredményt a lakosság számára – hangsúlyozta Horváth Csaba. Hozzátette:

A városvezetés által biztosított pénzeket technikai fejlesztésekre kell fordítani. Kiemelten a kamerarendszer fejlesztésére gondolok – fejtette ki Horváth Csaba.

– Ez már bevált más magyar vagy európai városokban. A tapasztalatok szerint ugyanis, ahol kamerák vannak, visszaszorul a közterületi bűnözés. Győrnek ebbe az irányba el kell mozdulnia minden tekintetben, s minél gyorsabban. Korszerű kamerarendszer segítségével le tudjuk fedni a veszélyeztetett helyeket – magyarázta Horváth Csaba, s példának hozta fel Londont, ahol éppen a sűrűn telepített kamerák segítségével találták meg a terrorcselekmények elkövetőit.

A megyei rendőrfőkapitány január végén jelentette be: február 1-jétől Horváth Csaba a győri rendőrkapitány. Fotó: Bertleff András

A kapitányság létszáma az integrációval egyelőre megoldott. Amit beosztását elfoglalva elsőként tapasztalt a kapitány: nincs folyamatos átmenet a nagyon tapasztalt és a kezdő kollégák között.

– Utánpótlás van, akarat van, de az még mindig kevés. Az elméleti tudás fontos, de a gyakorlati tapasztalatokat nem pótolja semmi. Sajnos most sokan elmentek nyugállományba, s a jelenlegi nagy tapasztalatú kollégákat mindjárt a pályakezdők követik.

A beosztottakkal való közvetlen kapcsolatot nagyon lényegesnek tartja az alezredes. Az első héten személyesen ellenőrizte, hogyan dolgoznak a járőrök.

– Fontosnak tartom az ellenőrzést, szeretem, ha látja a rendőr, hogy ott vagyok, s tudja, látom, hogy mit csinál. A parancsnokokat is utasítottam, szűrjük ki a hiányosságokat és pótoljuk azokat, illetve az eligazításon térjünk ki arra, mi miért volt jó vagy rossz. Alapelvem, hogy a beosztottakra nagyon oda kell figyelni, s nemcsak a szolgálati tevékenységükkel, hanem a magánéletükkel is foglalkoznunk kell. A parancsnoknak pedig úgy kell élnie, hogy mintául szolgáljon a beosztott előtt – zárta Horváth Csaba.

Olvasóink írták

  • 3. Joe 2008. február 18. 18:11
    „Hát igen ez is segitene a turizmuson, de Mo.-n a kozbiztonság nem valami jó. Ezt mutatja a statisztika.”
  • 2. istván 2008. február 18. 11:33
    „Tisztelt Rendőrség!Sajnos Győr Köz biztonsága nem jó!!!A határőrség csatlakozásával nem küzdhetnek ember hiánnyal.Egyszerűen este nem lehet a családommal sétálni!Rettegni kell a vandáloktól,kocsmákból ki jővő részeg kötekedő vadállatoktól!Est,éjjel Rendőröket nem látni!!!Nappal csak azt látom hogy az autósokat szorgalmasan igazoltatják!De este mikor az állatok elő jönnek önöket sehol nem látni!El vétve 1-2 autójukat!Mint törzs gyökeres győri fel vagyok háborodva a köz rendel szembeni munkájukkal!Pedig tisztelem önöket!Kérem sürgössen tegyenek valamit a közrend biztonsága érdekében!KöszönetteI!stván.”
  • 1. Joe 2008. február 16. 10:27
    „Nagyon jó otlet csak a kimutatásokkal van problémám. Az jelenik meg a bunugyi statisztikákban amit bejelentenek. Statisztikailag igy egy várost rosszul hasonlitgatnak egy másikhoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem bútorlap volt a kocsiban: 9 nő, 5 férfi és 1 gyermek

A zalaegerszegi Fővámhivatal munkatársai 2008. február 14-én a délutáni órákban a rédicsi… Tovább olvasom