Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Kályhásmesterképzés látványraktárral

Harmincötmillió forint támogatást nyert a Xántus-múzeum. Ebből egy oktatótér kialakításával a mesterképzés hazai központjává fejleszthetik az egyébként is egyedülálló cserépkályha-történeti gyűjteményt.

Két évvel ezelőtt nyílt meg Győrött, a Kiss János utcai Fruhmann-házban az országosan egyedülálló cserépkályha-kiállítás. A Xántus János Múzeum gondozásába került épületegyüttest, a több dinasztiát megért kályhásfamília műhelyét, relikviáit mesteremberek közreműködésével varázsolták élővé, ahol élményszerűen ismerhetik meg a látogatók a szakma történetét és titkait.

Tanai Péter etnográfus szerint – a Fruhmann-hagyatékhoz tartozó gipszmintakincs bemutatásával párhuzamosan – az oktatótérrel bővül a kulturális komplexum kínálata. Fotó: Bertleff András
Tanai Péter etnográfus szerint – a Fruhmann-hagyatékhoz tartozó gipszmintakincs bemutatásával párhuzamosan – az oktatótérrel bővül a kulturális komplexum kínálata. Fotó: Bertleff András

– Nem volt idegen tőlünk a valódi, működő műhely gondolata. Ennek érdekében próbálkoztunk a ˝Múzeumok mindenkinek˝ pályázaton, örömünkre harmincötmillió forint támogatást nyertünk. Segítségével tudjuk megvalósítani a meglévő kiállítás koncepciójához igazodó, ugyanakkor szakmai szempontból páratlan beruházást, azt az oktatóteret, amely idővel a mesterképzés egyik hazai központjává fejlődhet – nyilatkozta lapunknak Tanai Péter etnográfus, a megyei múzeum munkatársa. – Emellett külön öröm, hogy az oktatótérrel kombinálva a nagy értékű és nem csak a szakma számára élményt nyújtó, közel hétszázötven darabból álló gipszmintakincset is be tudjuk mutatni látványraktári rendszerben. Tanai Péter megemlítette: a Fruhmann-hagyatékhoz tartozó gipszmodell-kollekció bemutatásával párhuzamosan olyan sajátos lehetőséggel bővülhet a kulturális komplexum kínálata, amely korosztálytól függetlenül biztosítani tudja az élethosszig tartó tanulás egy formáját.

– A szobrászatban, az építőipari díszítőelemek és kerámia burkolóidomok gyártásához mindmáig alkalmaznak gipszmintákat. A jelenlegi oktatási rendszerben ugyan szerepel gipszmintakészítő szak, ám a képzésre kevés példa hozható. A Fruhmann-házba tervezett oktatótér azonban nemcsak a képzőművészet, az építőipar vagy a kályhásszakma felnövekvő utánpótlásának nyújt kivételes lehetőséget, hanem minden érdeklődő számára biztosítani tudja a kétkezi munka megélhető sikerének semmivel sem pótolható élményét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapokig kell várni ultrahangos vizsgálatra

˝Egy hónapja írt a háziorvosom beutalót hasi ultrahangra, de hiába telefonáltam többször a kórházba… Tovább olvasom