Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Júliusban jön az első gép

Pápa–Győr - A Kisalföld információi szerint július végén érkezik az első amerikai repülőgép Pápára, amelynek – 2008 óta tudjuk – NATO-bázisként jelentős hadászati szerepet szánnak. Egy éve azt írtuk, nemcsak Veszprém, hanem Győr-Moson-Sopron megyére is lesz hatása a reptérfejlesztésnek – most itt az apropó: megnéztük, mi valósult meg ezekből.


2008. január: ˝Pápa fontos szerepet játszik az Irakban és Afganisztánban szolgálatot teljesítő állomány váltásában, a missziókban szükséges logisztikai anyagok utánszállításában; a 250 fős kontingens ellátása becslések szerint Pápán és környékén 300–500 civil munkahely létrejöttét jelentheti...˝

Maradva még a tavaly januári első cikknél – az már a legelején nyilvánvaló volt, hogy a munkaerőpiacot érintő fejezet elsősorban Veszprém megyét érinti, így ezt számon kérni felesleges. Volt azonban egy másik vetülete is a mostanság ˝humán erőforrásnak˝ nevezett területnek: szállás.


A helyi lehetőségek nyilván előnyt élveztek

Szintén 2008 januárjából: ˝A külföldről érkező katonáknak (egyharmaduk lesz amerikai, a többiek más-más országból érkeznek) szállás szükséges. Biztosítani kell ugyanis bérlésre alkalmas lakásokat/házakat Pápán, illetve attól egyórás autózási (60 kilométeres) körzetben – itt juthatnak szerephez a megyei települések˝ – amikor a Kisalföld erről először írt, a laphoz érkező visszajelzések is azt igazolták, Győr-Moson-Sopron megyében bőven volt olyan kiadó lakás, amely az alapfeltételeknek megfelelt: ˝olyan minimum háromszobás, összkomfortos/komfortos, garázzsal rendelkező ingatlanokat (elsősorban családi házakat) keresnek, amelyeket hosszú távra bérbe tudnak venni˝.

Az amerikaiak és persze a teljes projekt fogadását előkészítő C–17-es bizottságnak ez is feladata volt, s mivel Győr-Moson-Sopron megyét ebben az ad hoc testületben Kara Ákos megyei alelnök képviselte, így őt kérdeztük arról, tudomása szerint mi lett a lakáskiadásokból. ˝A teljes adatbázis az amerikaiaknál van, az ajánlatokat a pápai önkormányzat gyűjtötte össze és rendszerezte. Nyilvánvalóan a helyi lehetőségek előnyt élveztek, logikus, hogy a reptérhez minél közelebb szeretnének a katonák is lakni, így zömében pápai, illetve ahhoz közeli, Veszprém megyei ingatlanokat választottak. De az adatbázis bármikor felhasználható.˝

Petz-kórház: Pete Sipos, az  amerikai hadsereg tisztje vizitelt Győrött. A katonák egészségügyi ellátásában a megyei intézménynek is meghatározó szerep jut. Fotó: Kisalföld-archívum
Petz-kórház: Pete Sipos, az amerikai hadsereg tisztje vizitelt Győrött. A katonák egészségügyi ellátásában a megyei intézménynek is meghatározó szerep jut. Fotó: Kisalföld-archívum

Egyeztetnek az elkerülőről

2008. február: ˝A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. azt a feladatot kapta a gazdasági minisztériumtól, hogy kezdje meg a 83-as főút M1-es csomóponttól a pápai elkerülőig tartó szakaszának rekonstrukció-előkészítését. Ez több mint harminc kilométert jelent, a háttérben ismét a pápai NATO-fejlesztés áll˝ – szinte pontosan egy évvel később (2009 márciusában) az akkor még a közlekedési tárca élén álló Molnár Csaba miniszter jelentette be a Kisalföldnek: ˝Nyolcmilliárd forintból felújítják a 83-as főút Győr–Pápa közötti szakaszát és megépítik a téti elkerülőutat is. A munkák szinte azonnal elkezdődnek: tavasszal kiírják a tervezésre vonatkozó közbeszerzési pályázatot, s ha minden a megadott ütem szerint zajlik, a gyakorlati kivitelezés 2011-ben elkezdődik.˝ Kara Ákos azt mondja, a NATO-elvárások perdöntőek voltak akkor, amikor kormányzati szinten támogatást nyert a felújítás kérdése. Az alelnök azt azért hozzátette, hogy az út menti települések polgármesterei további egyeztetést szeretnének a településeket elkerülő utak ügyében. Ennek megerősítésére az elmúlt hetekben több ezer aláírást vittek az illetékes minisztériumba.

2008. január vége: ˝Ennél jobb nem is kell – Pete Sipos, az  amerikai hadsereg tisztje így summázta véleményét azután, hogy a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban vizitelt˝ – nem is kellett, fűzi hozzá most a megyei alelnök, az amerikaiak ugyanis megállapodtak a  kórházzal, így a katonák egészségügyi ellátásában a győri intézménynek is meghatározó szerep jut. Mivel az amerikai katonák után is a magyar tb-nek megfelelő összeget fizetnek, így ez nem anyagi megfontolásból lényeges döntés.

Kara Ákos pontosan mutatja, a NATO-bázissal egy időben bejelentett álmoknak nagyjából a fele mostanáig megvalósult, a másik fele a megyehatáron túlra  ˝repít˝ fejlesztéseket. Fotó: H. B. E.
Kara Ákos pontosan mutatja, a NATO-bázissal egy időben bejelentett álmoknak nagyjából a fele mostanáig megvalósult, a másik fele a megyehatáron túlra ˝repít˝ fejlesztéseket. Fotó: H. B. E.

Pápai iskola lesz a befutó

2008. június: ˝Az amerikaiak olyan iskolákat is keresnek, ahol az angol nyelvű tanítást biztosítani tudják a katonák családjainak. Pápai és győri iskolák is szóba jöttek˝ – Papp András győri oktatási irodavezető 2009 júniusában azt mondja: valóban, Győrben a Krúdy-középiskolában többször is járt a NATO-delegáció, de ezek a látogatások egy idő után megszakadtak. Információnk szerint egy pápai iskolában folyik majd a külföldi diákok oktatása.

2008. augusztus: ˝Megérkezett az első C–17-es a pápai reptérre, amely azonban csak a bemutató erejéig marad, ezt követően felszáll és átrepül Kecskemétre, ahol a szombati repülőnap egyik fő  attrakciója lesz. A flotta »éles« érkezésére még várni kell˝ – a Kisalföld úgy tudja, az első gép, amely már nem csak ˝bemutatkozni˝ érkezik Pápára, július végén landol a pápai kifutón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas dugók - másfélszeres forgalom a Telekin

Győr - Háromnegyed év alatt másfélszeresére nőtt a győri Teleki utca forgalma csúcsidőben. Már… Tovább olvasom