Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Jöhetnek az Airbusok is

Mi az, ami a környéken csak Péren van, külföldön is ismerik és a település fejlődésének motorját jelentheti? Az a repülőtér, amely a műveleti számokat, azaz a fel- és leszállásokat tekintve Ferihegy után a második az országban.
Hamarosan utasszámban is felzárkózhat, hónapokon belül kiírják ugyanis azt a pályázatot, amely a reptér fejlesztését jelenti.

A repülőtéren egyre nagyobb a forgalom: már évi négyezer fel- és leszállással büszkélkedhet, „pörgősebb" napokon áruk és utasok népesítik be a barátságos létesítményt.

– Az Audinak például, amellyel 2003-ban tízéves szerződést kötöttünk, s cserébe az eddigi reptérfejlesztés költségeinek ötödét állta, naponta menetrendszerű járata van nálunk, amely a munkatársakat, partnereket szállítja.

Az úgynevezett „ad hoc cargo" szállításban, azaz a sürgős áruk gyors célba juttatásában is otthon vagyunk.

Felszálló pályán: Herold Ádám polgármester és Vadász László repülőtér-igazgató joggal bízik a dinamikus fejlődésben. Fotó: Krizsán Csaba

– Összesen kétszáz cég szerepel a partnerlistánkon – mondja Vadász László, a reptér igazgatója.

Kis hobbigépek és utasszállítók váltják egymást, utóbbiak között a legnagyobb, amit fogadni tud a reptér, 74 üléses. Járt már nagyobb gép is a kifutón, egy Airbus 319-es, mivel azonban ekkora méretű gép csak korlátozással – azaz kevesebb üzemanyaggal és kisebb terheléssel – szállhat le Péren, rendszeresen nem lehet gazdaságosan fogadni őket. Ez azonban hamarosan megváltozhat, a megye és Győr mellett tulajdonostársként „működő" péri önkormányzat ugyanis rövid időn belül kiírja pályázatát a reptérfejlesztésre.

A polgármester a másfél éve húzódó ügy megoldására profi, nemzetközi tendert ígér. S hogy mivel jár majd mindez? A most 1450 méteres kifutópálya például 2,5 kilométeresre bővülhet, s a sikeres fapados járatok népszerű Airbus gépei is használhatják a repteret, azaz akár utasszámban is felzárkózhat Sármellékhez és Debrecenhez.

Fotó: Krizsán Csaba

Olvasóink írták

 • 3. ice 2008. április 22. 21:26
  „Én is bízok a mielőbbi tulajdonos váltásban! Reméljük a bürokráci útvesztőibe ezuttal nem veszik el az ügy. Egyébként az eladási ára a repülőtérnek elhanyagolható összeg ahhoz képest, amennyi hasznot hozna egy jól működő továbbfejlesztett repülőtér. új munkahelyek, új letelepülő vállalkozások stb, mégtőbb iparüzési adó a városnak. De ehhez nélkülözhetetlen hogy minnél hamarabb létre jöjjön az eladás. Mert ahogy Oklahoma is írta, versenytársakból akad bőven.
  Most gyors döntések kellenek, mert ez hatalmas előnyökről csúszhat le győr és a régió..... Szerintem”
 • 2. Oklahoma 2008. április 22. 18:16
  „Nagyon szorítok Én is, hogy sikerüljön igazi szakmai befektetőt találni. Azonban kicsit szkeptikus vagyok. Már tavaly nyáron is csak néhány hétre volt szükség. Aztán 2007. decemberében is az volt a szöveg hogy hamarosan ki lesz írva a pályázat. Most 2008 április vége és még mindig a ,,hamarosan" (ez nekem nem a hónapokon belült jelenti ) állapotnál tartunk. Eközben Fehérvár mellett a börgöndi míg a Veszprémhez közeli szentkirályszabadjai légi kikötőt átépítési és fejlesztési terveit gőzerővel készítik elő már az új tulajdonosok. Félek tőle, hogy kiváló földrajzi adottságainkból adódó előnyünket szépen elszórakozzuk, aztán lehet csodálkozni, hogy 3.-4. repülőtérként a Dunántúlon már nem kellünk majd senkinek. Ha másért nem legalább a tét nagysága miatt is nagyobb fordulatszámra kellene kapcsolni az illetékeseknek. Szerintem....”
 • 1. mtt 2008. április 22. 10:35
  „Kívánom, hogy úgy legyen! Sok sikert, ez mindenkinek érdeke, nem csak a régióban lakóknak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krónikát rejtő öreg, családi Bibliák

Győr - Családi Bibliákból, énekes- és imakönyvekből rendeztek kiállítást a szabadhegyi reformátusok.… Tovább olvasom