Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Jogállamban a cél a bíróság elé állítás

Tét - Estig tartó tárgyalásra készült a rendőrség múlt pénteken Téten, amikor egy férfi golyózáporral fogadta a vele szemben intézkedni érkező rendőröket. A megyei főkapitány szerint a hatalmas készültségre a lakosság védelme miatt volt szükség. Azt sem lehetett tudni, milyen fegyverei vannak B. Lászlónak.
A megyei rendőrfőkapitány, Szabadfi Árpád útban volt Ausztria felé, az IRM síbajnokságára igyekezett, hogy megnyissa azt, amikor a múlt héten pénteken elkezdődött a lövöldözés Téten. A dandártábornok azonnal visszafordult, s a helyszínre indult, amikor jelentették neki, hogy mi történt.

– Az intézkedési terv alapján gyorsan felállt a válságstáb. Meghatároztam, hogy milyen zárásokat kell végrehajtani a lakosság és a kint lévők biztonsága érdekében. Többek között az utcában lakókat figyelmeztettük, hogy húzódjanak házaik hátsó helyiségeibe, nehogy egy lövedék valakit eltaláljon. Kijelöltem azokat, akik a különböző szolgáltatókkal tartják a kapcsolatot. Ugyanakkor a kórházzal is egyeztetni kellett, hogy szükség esetén legyen szabad műtő – sorolja a kezdeti intézkedéseket Szabadfi Árpád.

A felvonultatott nagy erő a lakosság védelmét szolgálta. Fotó: Tóth Gyula

A különböző szakmai területek képviselői mellett a győri kapitányság beavatkozó alosztálya és a megyei rendőr-főkapitányság bevetési szolgálatának speciális egységei is a helyszínen voltak. Mire a terrorelhárító szolgálat (TESZ) megérkezett, meg kellett szerezni a megfelelő térképeket, a ház alaprajzait, hogy egy esetleges behatolásnál tudják, hol milyen ajtó van, hogy helyezkednek el a szobák.

– Családi ház lévén szükség volt egy olyan emberre, aki le tudta rajzolni a ház elrendezését. Emellett ellenőrizni kellett, hogy megfelelő védőfelszerelések vannak-e az embereknél. A helyszínre érkezett a megyei nyomozó ügyészség vezetője is, aki egyrészt a törvényességet felügyelte, másrészt javaslatokat is tett – magyarázta a tábornok.
A főkapitány elmondta, értesítették a történtekről a megyei főügyészt is. A közben megérkező terrorelhárítók rendben találták a válságkezelő törzs működését. A túsztárgyalójuk is megfelelőnek tartotta a tárgyalást, nem kívánta azt átvenni.

Ötvenezer a meglőtt rendőrnek

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének megyei titkára, Pesztenlehrer Lajosné arról tájékoztatta lapunkat, hogy a múlt hét pénteken Téten meglőtt Hancz Péter törzszászlósnak 50 ezer forint gyorssegélyt ajánlott fel a szakszervezet intézőbizottsága.
A Kisalföld azon kérdésére, hogy miért kellett ekkora erőt felvonultatni egy ember ellen, Szabadfi Árpád elmondta:
– Soha nem tudni, hogy egy válsághelyzet milyen irányba tolódik el. Az sem volt tudott, hogy B. Lászlónál milyen fegyverek vannak, mennyi lőszere van még, s milyen további lépésekre szánhatja el magát. Ugyanis a faluban mindenki beszélte, de senki nem látta, milyen fegyvereket tart az illető. Ezért a lakosság és az intézkedő állomány érdekében áthatolhatatlan zárást kellett húzni.

A kibicnek semmi nem drága, kívülről lehet bekiabálni, hogy miért kellett ekkora erő. De ha nem vagyunk felkészülve, azt kérdezik, miért nem volt megfelelő számú ember – mondta Szabadfi Árpád. A főkapitány szerint a helyzetet csak végső esetben szabadott volna megoldani úgy, hogy precíziós lövők kilövik B. Lászlót.

– Egy jogállamban nem a kivégzés a cél, hanem a törvényes keretek közti megoldás. Az elkövető bíróság elé állítása a feladat, ott feleljen tettéért akkor is, ha annak ilyen súlya van. A beavatkozás akkor történt volna, ha a szülők élete veszélybe kerül. Estig tartó tárgyalásra is felkészültünk – mondta végül Szabadfi tábornok.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. január 24. 10:53
    „Még hogy "Jogállam"! Nevetséges! Hogy mer ilyet kiejteni a száján, amikor a hatalomváltás kezdete óta nemképesek a fehérgalléros bűnözést felszámolni! Ma a hivatali visszaélésk sokkal veszélyesebbek mint a félőrültek kordában tartása. Van mit tanúlni e rendőrségnek bőven! Bátorság meg ahhoz kell, hogy szembemerjenek szállni azokkal akik a bűn ismeretével a bűnözőket pártolják és bujtatják! Ehhez nem kellenek "preciziós kilövők" csupán értelmes becsületes rendőrök! Olyan ok, akik nemtagadják meg a munkát és nem az illetéktelen bírósághoz irányitják a bűnös módon kifosztott embereket. Persze így akár el is évülhetnek a bűnök, és így mehet a fosztogatás az emberek élet végéig! Ennek felszámolására kitől kell a parancs?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Voksolás március elején

Magyarország - Március 9-re tűzte ki a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett népszavazást az… Tovább olvasom