Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Jobbik: a Szigetköznek azonnali megoldás kell

Kepli Lajos, a Jobbik képviselője szerint jelenleg a hazai vízkészlet öt százalékát tudjuk felhasználni, mert nem tartjuk meg a beérkező vizeket.

A győri vízügyi igazgatóság előtt tartott sajtótájékoztatót szerdán többek közt a vízlépcső–ügyben kezdeményezett szakmai vitáról Kepli Lajos, a Jobbik szakpolitikusa és Magyar Zoltán, a párt megyei elnöke.

"A folyók duzzasztásával kapcsolatos, húsz éves hazai tabutémát döntenénk le. Azt szeretnénk, ha korrekt, szakmai vita folyna a vízlépcső kérdésben: a 90-es évek elején hangoztatott ellenérvek egyrésze nem állja meg a helyét, hisz a Dunán több tucatnyi vízlépcső épült. Működésük a hazai félelmeket nem támasztja alá" - kezdte Kepli.

"Magyarország ökológia károkat szenvedett azáltal, hogy nem épült meg a bős-nagymarosi vízlépcső, hisz a vízkormányzás a mi kezünkben lett volna.

A dunakiliti fenékküszöb megépítésének három évnyi késletetése is ide tartozik. A mindenkori kormányok felelősségét is vizsgálni kell, akik milliárdos károkat okoztak azáltal, hogy kihátráltak a szerződésből, aminek következményeként se vízünk, sem energiánk nem lett. Valós megoldást szeretnénk elérni, ezért jövő januárra egy szakmai konferenciát szervezünk, ahol mindenki elmondhatja az álláspontját: a Jobbik az ezekből összegyúrt nemzeti álláspontot képviseli majd."

Kepli Lajos visszautasította Illés Zoltán államtitkár azon véleményét, hogy a Jobbik a kérdésből politikai tőkét kíván kovácsolni. Mint mondta, azon állítása, hogy "a van víz ellentétpárja a nincs víz" sem állja meg a helyét, hisz a hazai vízkészlet 5 százalékát tudjuk felhasználni, mert nem tartjuk meg – többek közt duzzasztással – a beérkező vizeket. Szigetközről hozzátette: a remélt ötven százaléknyi vízhozam műszaki megoldás nélkül keveset ér.

Magyar Zoltán, a párt megyei elnöke azt kérte a megyei fideszes országggyűlési képviselőktől, hogy a fogjanak össze, s igyekezzenek Illés Zoltánt elűzni, de legalábbis "észérvektől mentes hozzállását" megváltoztatni.

"Szeretném felvállalni azt az ügyet is, mely mellett ellenzékiként még korábban a Fidesz is kiállt: a Szigetközi-Csallóközi Nemzeti Park létrehozását. Jövő héten a parlamentben ismét elhangozhat egy erre vonatkozó javaslat."

A Kisalföld azt kérdezte a képviselőktől: a szigetköziek szeretnék, ha az elhúzódó vízlépcsővitától leválasztva oldanák meg a helyi gondokat. Bős-Nagymarosi vízlépcső megépítésének felvetése nem jelent–e hátrányt majd a térségben élők számára?

"Szigetköznek azonnal megoldás kell, a vízlépcsőre viszont hosszabb távú ügyként tekintünk" - mondta Kepli Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyennek szeretlek Győr - Íme, a 25 legkedveltebb fotó

Több mint 130 fotó, megannyi épület, kedvenc helyszín: így ért véget a Győrben meghirdetett Ilyennek… Tovább olvasom