Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Jóakarat hídja: `Az idei téltől nagyon félek´

A Jóakarat hídján keresztül idén is húsz család karácsonyát szeretnénk önökkel együtt szebbé tenni. A Kisalföld Lapcom Média Alapítvány által kiválasztott családokat bemutatjuk önöknek, ezúttal a győrsági Hováth Gyulánénál jártunk.

Tisztes, ám kicsit hűvös házban fogadott minket tegnap Horváth Gyuláné.

"Nagy ház, gondolják sokan. Az igazság azonban az, hogy mindezt még a férjemmel együtt építettük fel, húsz évvel ezelőtt. Azóta sok minden megváltozott" – kezdte a győrsági asszony.

Horváth Gyuláné kilenc évvel ezelőtt vesztette el férjét, azóta egyedül neveli ma már 23 éves lányát, Nikolettet és 24 esztendős fiát, Lászlót.


Horváth Gyuláné rehabilitációs ellátása hatvanezer forinttal csökkent, nem tudja, hogy miből fog idén fűteni. Fotó: Bertleff András
Horváth Gyuláné rehabilitációs ellátása hatvanezer forinttal csökkent, nem tudja, hogy miből fog idén fűteni. Fotó: Bertleff András


– Hét éve nem dolgozom, férjem halála után idegileg kimerültem, ízületi problémáim pedig a járást nehezítik meg. Öt éve rokkant vagyok, ennek ellenére igyekeztem mindent megadni a gyerekeimnek. Ez év májusáig nem voltak nagyobb gondjaink, szerényen, de megéltünk. Akkor behívtak felülvizsgálatra, megállapították, hogy rehabilitálható vagyok.

Ellátásom kilencvenkét ezer forintról harminckettőre csökkent – mesélte megtörten az 51 éves asszony.

Így folytatta: – Ez az összeg a jelzáloghitelünk havi törlesztőrészletét fedezi, számlákra és élelemre az özvegyi nyugdíjam (22.800 forint) és a lányom árvaellátása (30 ezer 560 forint) marad.

Horváthék évekkel ezelőtt beköttették a házba a gázt, az asszony ugyanis ízületi fájdalmai miatt nem tud fát aprítani. Tartozása miatt feltöltős gázórája van, erre fizet, ha futja rá.

"A villanyszámlát három, a vízszámlát öt hónapja nem tudom feladni. Igyekszem törleszteni a hátralékokat, amennyit éppen tudok, beviszek a szolgáltatókhoz, hogy legalább lássák, hogy igyekszem."

Hozzátette: "Még sosem kértem segítséget, de az idei téltől nagyon félek. Nem tudom, hogyan tudok még fűteni is ennyi pénzből. Megvan még a rendes kazánunk is, szükség esetén azt is használni tudjuk, de a fa sincs ingyen, nem csak a gáz."

Az asszony bízik benne, hogy jövőre az életük könnyebb lesz. László nyáron végzett az iskolával, logisztikai ügyintézést és nemzetközi szállítmányozást tanult, de egyelőre nem kapott állást.

"Alkalmi munkákat elvállal, gyakran segít egy ácsnak. Bízom benne, hogy nemsokára lesz állandó munkája" – jegyezte meg az édesanya. Nikolett a Szent-Györgyi Albert szakképző iskolába jár, nyárra szociális gondozó, csecsemő- és gyermekápoló lesz.

"Nagyon szereti a gyerekeket, épp a győri kórház csecsemőosztályán van gyakorlaton. Remélem, hogy szakmájával talál majd munkát, addig azonban ki kell bírni" – mondta bizakodva Horváth Gyuláné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szupermarket épül az egykori adyvárosi buszdecentrum helyén Győrben - fotók

A kisalföldi megyeszékhelyen becslések szerint három tucat áruház várja a vásárlók rohamát, s úgy tűnik, továbbra is van kereslet újabb és újabb üzletekre. Szavazás. Tovább olvasom