Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Járai Zsigmond avatta fel: saját hegyén a báró szobra Győrújbaráton

Kevesen ismerik az első magyar állami biztosító alapítójának győrújbaráti kötődéseit, pedig a hegyben is voltak birtokai báró Kisteleki Lévay Henriknek. Emlékére mellszobrot avattak tegnap a győrújbaráti Barátság parkban, az alkotást a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító finanszírozta.

Köztéri alkotással gazdagodott a Baráthegy, így kívánt a győrújbaráti önkormányzat megemlékezni báró Kisteleki Lévay Henrikről, aki többek között Deák Ferenccel, Andrássy Gyulával együtt alapította az Első Magyar Általános Biztosító Társaságot.

A bárónak szőlője, gyümölcsöse, présháza volt a róla elnevezett Báró-dombon, teste pedig Táplánypusztán nyugszik. A XIX. században élt alapító szobrát Böjte Horváth István készítette el, akit 29 pályázó közül választott ki a zsűri.

A szobrot Járai Zsigmond avatta fel és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szentelte meg tegnap. Megtudtuk: az EMABIT Zrt. által finanszírozott szobor két és fél millió forintba került. Fotó: Bertleff
A szobrot Járai Zsigmond avatta fel és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szentelte meg szerdán. Megtudtuk: az EMABIT Zrt. által finanszírozott szobor két és fél millió forintba került. Fotó: Bertleff

A polgármester, Juhászné Árpási Irma elmondta: az önkormányzat megkeresésére Boros Péter győrújbaráti lakos, az egyik társaság kárrendezési igazgatója felhívást intézett a magyar biztosítókhoz, s az EMABIT elnöksége felkarolta elődje emlékének ügyét.

Minderről tegnap Járai Zsigmond volt jegybankelnök, s az EMABIT Zrt. felügyelőbizottságának elnöke is beszélt az avatón. Szavai szerint a néhány éve 20–30 főből összeállt társaság előtt éppen a bárónak és körének példája lebegett. Hiszen – „ha egy Deák Ferencet nem is tudhattunk magunk között" – a cél az volt, hogy legyen egy magyar központú biztosítója az országnak, s 10–15 éves távlatban a legnagyobbra nőjön a hazai biztosítók közül.

Érdekességként utalt az elnök arra is: az igen nehéz gazdasági helyzetben, 1857-ben létrejött társaság első kinyomtatott kötvényeiből ki kellett vágni a címert, mivel az udvar nem adott engedélyt a használatukra, így lett amolyan „védjegy" a lyukas kötvény. Ezután azonban a gazdaságban is fénykor következett be, és az első társaság a második világháborúig a legnagyobb biztosító volt Magyarországon.

Olvasóink írták

 • 3. dr73 2012. április 25. 16:43
  „Na na! Felkérték igen,a szobor finanszírozására,viszont az ahhoz vezető térburkolatos járda,és világítás! és a környék rendezése az önkormányzatot terhelte.
  Ha ismerné a Hunyadi utcát és a z ott élő tisztes adófizető polgárokat,akkor elmondhatná ön is hogy szégyellje magát mindenki. A pénznek lenne helye normálisabb célokra,ugyanis ezek csak "játszikák".....”
 • 2. móna84 2012. április 22. 18:57
  „Kedves dr73!

  Talán egy aprócska részlet elkerülte a figyelmét: a szobrot az EMABIT Zrt. finanszírozta. Talán kérjen tőlük aszfaltot, hátha sikerül...
  Akkor miért is kellene szégyellnie magát bárkinek is???”
 • 1. dr73 2012. április 21. 17:26
  „Szégyelljék magukat! Egy utcával lejjebb meg félig van aszfaltozva az utca,csak mert nincs rá pénz!
  Nyeljük a port,tengelyig merülünk a sárban,az udvaraink mocskosak,itt meg avatják a funkció nélküli 2,5milliós szobrot.
  Szégyenkezem hogy mi megy,de inkább szégyelljék magukat a mosolygó önkormányzati dolgozók,tologassák csak a pénzt ilyen "nemes" dolgokra..ugye avatni azt nagyon tudnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Generációk egymás közt, egymásért Győrben

Az idei az aktív időskor és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve. A város Egyesített… Tovább olvasom