Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Jancsó Péter: Ésszerű a holding gondolata

Győr - – Ha Borkai Zsolt győri polgármester nem járja végig az utat, akkor ez politikailag rendkívül komoly veszteséget jelent a számára, hiszen a programjában megígérte, ráadásul kézzelfoghatóan racionális érvei is vannak a cégösszevonásra – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában Jancsó Péter, a Graboplast elnök-vezérigazgatója, a Fészek Klub alapító tagja.
– A Fészek Klub volt az első, amely Győrben elsőként felvetette a városi cégek összevonását két évvel ezelőtt. Meglepte, hogy most kitört a vita Győrben?

– Amikor a választások előtt a Fészek Klub vendége volt Borkai Zsolt mint polgármesterjelölt, egyértelművé tette, hogy programjának része a városi cégek összevonása. Ezért nem nagyon értem, hogy mi történik Győrben. Akik a polgármestert szavazatukkal támogatták, a programjára mondtak igent.

– Valami félreértés lehet, ami most a polgármester és a Fidesz-frakció között kialakult.

– A képviselők védik a saját kis helyeiket a felügyelőbizottságokban, vagy ennél bonyolultabb az ügy?

– Én ezt nem minősíteném. Holdingvezetőként azt tudom mondani, hogy vállalatok összevonva és összevonás nélkül is tudnak jól dolgozni és rosszul is. A holding semmi ellen nem véd és nem jelent garanciát. Ha azonban a világgazdaságot nézzük, azt láthatjuk, hogy egyre nagyobb cégek jönnek létre, legyenek ezek magáncégek vagy állami, netán önkormányzati cégek. Holdingot többször átszervező gazdasági vezetőként világosan látom ezeknek a nagy cégeknek a racionalitását. Borkai Zsolt azon érveit, hogy a közös beszerzésekkel sok pénzt lehetne megspórolni, a fehérgalléros létszámot csökkenteni lehetne, s a felesleges eszközöket ki lehetne iktatni, nem lehet elvitatni. Ebben az esetben a milliárdos megtakarítás reálisnak látszik a második évtől, az első évben ugyanis néhány százmillió forintos ráfordításra biztosan szükség lenne.

– Borkai polgármester egyértelműen kizárta a privatizációt, ennek ellenére folyamatosan erről vitatkoznak. Mit gondol, miért?

– Magyarország abból a szempontból Európa legrosszabb országa, hogy a vezető politikusok az országot olyan mértékben megosztják, hogy gazdasági, egészségi, érzelmi gondolatokat is társítani lehet jobb- és/vagy baloldalra. Bizonyos körökben a privatizáció szitokszó lehet, miközben a rendszerváltások egész Kelet-Közép-Európában erről szóltak, hogy az a társadalmi rendszer, ami nem a privatizációról szól, az nem működik. Ugyanakkor azt is látni lehet, hogy állami vállatok is tudnak hihetetlen sikert elérni, a világ tíz vezető bankjából kettő már kínai, s ezek állami tulajdonban vannak. Nem gondolom azt, hogy ami privatizált, az alapvetően jó, mint ahogy azt sem, hogy ami állami, önkormányzati, az alapvetően rossz. Ha a polgármester kimondja, mint ahogy kimondta, hogy nem akar privatizálni, s mégis ezt terjesztik róla, ez egyértelműen az ő lejáratására irányuló szándék. Akik mégis kétségbe vonják a szándékait, ez már egyértelműen politikai kérdés, amiben nincs racionalitás.

– Ha a polgármester a véleményét kérné mint tapasztalt gazdasági vezetőnek, mit mondani neki, járja végig az utat, vagy lépjen vissza a holdingalakítási terveitől?

– Ez egy teória, a polgármesternek vannak olyan tanácsadói, hogy engem nem kell felhívnia. Ha megtenné, azt mondanám neki, hogy ha nem járja végig az utat, akkor ez politikailag rendkívül komoly veszteséget jelent a számára, hiszen a programjában megígérte, ráadásul kézzelfoghatóan racionális érvei is vannak a cégösszevonásra. Gazdasági vezetőként tudom, hogy az összes lehetséges végkimenetel esetén is van élet, neki is mérlegelni kell, hogy meddig mehetnek el a dolgok. Az általam nyert információk alapján ez a küzdelem arról szól: ki az úr a háznál?

Olvasóink írták

 • 8. dsj 2008. december 18. 10:16
  „Bocsánat, hogy a csapos így utólag közbeszól, de a városi holding gondolata jóval korábbra, kb. 1993-ra nyúlik vissza.
  Akkor vezettem egy önkormányzati delegáltakat is tartalmazó csoportot az ITAG-ÖKOLEX Rt. tanácsadójaként Bécsbe a Wiener Holdinghoz, ahol részletes tájékoztatást kaptunk a bécsi társaságról, mely akkoriban több mint 20 közüzemi, és egyéb (pl. vendéglátó és kereskedelmi egységek) gazdasági társaság működését koordinálta, vagyonát kezelte jelentős városi önrésszel.
  A gondolatot most is támogathatónak vélem, megfelelő célkitűzés és szakmai megalapozottság mellett.
  Dr.Surányi Jenő”
 • 7. flóra 2007. november 19. 22:05
  „Gratuláok mosolgyó!
  Fején talála a szöget, s nekem is hiába magyaráznak nem hiszek nekik.
  Naná hogy tetszene az úrnak!!!”
 • 6. Bodo Peter 2007. november 16. 23:52
  „most akkor ki kerdez es ki valaszol?

  budos komcsik

  tudod, vastag meg sima betuk...”
 • 5. loal 2007. november 13. 13:17
  „penge cse$zed miert kell ilyen idetlen koltoi stilusban irni?
  loal”
 • 4. penge 2007. november 12. 17:08
  „Kibújt egy picit a szög a zsákból. Ebből is látszik milyen gazdasági, hatalmi csoportok állnak az ügy mögött. Ezek szerint a bölcsek kövét a Fészek Klub hordozza magánál. A Kisalföld érdekes módon őket mindig megtalálja, és Koloszár úr tolla is ilyenkor pihe-puha módon bánik ezzel a körrel, kardját hüvelyében tartva, jámbor áhítattal kérve ki a "(n)agyvezér" véleményét.
  A Fészek Klubhoz vajon milyen madár köthető? Netán kakukk, ami más fészkébe teszi tojását, hogy aztán kikelve kilökje addigi lakóit, és a megtévesztett tulajdonos az ő csőrét tömje meg jól.”
 • 3. mosolygo 2007. november 12. 15:48
  „Kedves Jancsó Úr! Ön sem döntött meg arról, hogy a teljesen eltérő profilú cégek esetében melyek azok a párhuzamosságok amik egy milliárdot tudnak hozni a 2. évtől. A 3- tól meg önöknek hozza a kimentett vagyon a milliárdot. Ezt így gondolta?”
 • 2. Tinka István 2007. november 12. 15:12
  „Ő még csak az egyik.”
 • 1. laca 2007. november 12. 11:29
  „Na ez az! Itt vannak a háttérből irányítók!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KDNP: Az értelmes egyeztetés így lehetetlen

Győr - A Kereszténydemokrata Néppárt győri közgyűlési frakciója sajtóközleményt juttatott el… Tovább olvasom