Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Ismét Hágába mennének?

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (39. rész)
„Olajos Péter, az MDF brüsszeli képviselője elmondta: Szigetköz ügye 14 év után is a »béna kacsa« állapotában van, sorsáról Budapesten akarnak dönteni, holott helyben kellene." (Kisalföld, 2006. március 18.)

„Sajtóközleményt adott ki tegnap öt szigetközi térségfejlesztési társulási elnök a térségbeli monitoringvizsgálatokról. »Nem lehet hasznos olyan monitoringrendszer üzemeltetése, amely már megtörtént eseményeket, korábban levont következtetéseket utólag akar igazolni« – közölték." (Kisalföld, 2006. május 25.)

„»Mostani miniszterségem alatt biztosan nem oldódik meg Bős–Nagymaros ügye. Sok olyan dolgot kezdtem el – Szigetköz ügyét is –, amit szívesen folytatnék. Ha a mostani szlovák választásokat követően nem sikerül valamilyen konszenzusra jutni a szlovákokkal, akkor újra kell gondolni az elmúlt egy évtizedes stratégiánkat. Új stílust, megoldási módot kell találni új eszközökkel: az sem kizárt, hogy harmadik fél bevonása szükséges« – mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. (Kisalföld, 2006. május 26.)

„Mintegy hatvan alapító taggal – köztük polgármesterekkel, vízügyi és természetvédelmi szakemberekkel, civilekkel – csütörtökön megalakult a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület." (Kisalföld, 2006. június 3.)

„Petíciót adtak át, melyben megfogalmazták elképzeléseiket, kéréseiket a szigetköziek, s térségbeli látogatásakor átadták Sólyom László államfőnek. Azt ígérte: képviseli Szigetköz ügyét, segíti az itt élők elképzeléseinek megvalósítását. »Tíz év óta alig történt érdemi előrelépés a szlovák–magyar tárgyalásokon. Elfogyott a megegyezésre szánt idő; ha most sem sikerül, harmadik fél közreműködését kell igénybe venni« – mondta, s a szigetközi monitoringgal kapcsolatban megjegyezte: »a tudománytól ne sajnálja senki a pénzt«." (Kisalföld, 2006. június 7.)

„Megnyílt a dunaremetei vízi határállomás, mely a települést a szlovákiai Nagybodakkal köti össze." (Kisalföld, 2006. július 11.)

„Az Öreg-Duna Dunakiliti és Ásványráró közötti szakaszán – a szlovák oldali mederelterelés következtében – a gázlóküszöböknél ma is csupán 70–80 centiméter mély a víz: a szigetközi hullámtéren és a szárazra került zátonyokon az erdősödés miatt csökkent a folyó szigetközi szakaszának árvízlevezető képessége. Ugyanakkora vízhozam most magasabb szinten vonul le, mint néhány évtizeddel ezelőtt." (Kisalföld, 2006. augusztus 2.) (Folytatjuk)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályára irányítási gondok határon innen és túl

A nyugat-dunántúli régió és Burgenland munkaügyi szakembereiből álló EXP:AK Osztrák–Magyar… Tovább olvasom