Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Ismét életre kel a határ

Bérbe adja, hasznosítja: pénzváltó, büfé, fafeldolgozó után benzinkút, kávézó és szálláshely is lesz az önkormányzati működtetésű hegyeshalmi határon. Kópházánál golfközpont épül, Rajka nem kapta meg az új átkelőt, Vámosszabadi nem is kérte.

Aki kérte és kapta, az hasznosítja: a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelők épületeiben vámellenőrzés és útlevélvizsgálat helyett étterem, pénzváltó, fafeldolgozó működik, golfközpont, kávézó, benzinkút nyílhat. Nem kétséges, a legnagyobb fejlesztés, hasznosítás Hegyeshalomban történt. A K1-es átkelőt 2012 júliusától bérli és üzemelteti az önkormányzat. A belépőoldalon bérleti lehetőséget hagytak az addig is ott üzemelő szolgáltatóknak. Megépült a mérlegház, az autópálya-kezelő árusítópontja is itt működik. A kilépőoldalon egy vállalkozó pénzváltót, matricaárusítót és büfét üzemeltet: a forgalmi rend megváltoztatásával most már meg lehet itt állni. Hamarosan egy benzinkút is nyílik, s további bővítéssel újabb szolgáltatások lehetnek. Egy helyiséget a megyei rendőrkapitányság is bérel, ahol az E-útdíj adminisztrációját végzik majd. A K2-es átkelőnél szintén pénzváltást, matricaárusítást végeznek, raktárhelyiségeket bérelnek a főépületben, s egy szaunákat gyártó cég fafeldolgozással foglalkozik. Az önkormányzat hirdetési felületet ad bérbe három vállalkozónak. Előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a kamionvizsgáló hangár fejlesztéséről, parkoló kialakításáról, s felújítás után kávézó is nyílhat. Az önkormányzat szálláshely kialakítására pályázik.

„Bár a működtetés (energiaköltség, szemétszállítás, fűnyírás) jókora költséget jelent, az átkelő némi hasznot hajt az önkormányzatnak" – mondta Szőke László polgármester.

A rajkai kishatár átkelőjének lebontására még mindig nem került sor, hiába adtak ki engedélyt. Kiss Vince polgármester elmondta: az ígéret szerint erre és az út felújítására a következő évben lesz forrása az illetékeseknek. Ami a nagy határt illeti: az önkormányzat egyelőre nem kapta meg működtetésre, mondván: az M15-ös autóutat autópályává alakítják, s nem szeretnék, ha valamelyik bérlő akadályozná a fejlesztést.
Sopronban is igényelte az átkelőt a város a vagyonkezelőtől: korábban úgy nyilatkoztak, a vámépület turisztikai hasznosításán gondolkodnak. Új választ tegnap kérdésünkre nem kaptunk. A napokban aszfaltoztak az átkelőnél.

A határállomás épületeit nem bontották le a deutschkreutzi átkelőnél. Ezeket egy hatezer négyzetméteres területtel együtt 25 ezer euróért megvásárolta a burgenlandi település. Vöröskeresztes állomást, ifjúsági központot és golfcentrumot alakítanak ki az ingatlanokban.
Révkomáromban a volt határátkelő területén, az állami út két oldalán található épületek a szlovák vámigazgatóság tulajdonában voltak. A város a schengeni övezetbe való belépés előtt kérte az ingatlanok tulajdonjogát. Végül a régi vámépületet 121 ezer euróért vették meg.

Vámosszabadin csak a létesítmény közvilágítása több mint egymillió forintba kerülne évente: az önkormányzat többek közt emiatt nem is tartott rá igényt. Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliókkal több kátyúzásra Győrben

Hatezer négyzetméter kátyú javításával fut neki az idei télnek a Győri Útkezelő Szervezet. Tovább olvasom