Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

Iskolabüfék, de egészségesen!

Magyarország - Felmérik a diákétkeztetést szolgáló helyek – például iskolai büfék – kínálatát az ország általános és középiskoláiban. A környezetvédők szerint készült már reform-ajánlólista, de az egészséges ételek-italok a legtöbb helyen ma is hiányoznak.
Három évvel ezelőtt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ajánlást dolgozott ki és tett közzé az iskolai büfék egészséges és korszerű kínálatára, az iskolai konyhák mintaétrendjére. Mivel az OÉTI szakemberei szerint a gyermekélelmezés még mindig nem felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek, ezért a közeljövőben – az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal együttműködve – teljes körű felmérést indítanak a diákétkezést szolgáló helyek – büfék, automaták, konyhák – feltérképezésére.

Kalas György, a Hulladék Munkaszövetség egyik vezetője érdeklődésünkre elmondta: nem ajánlásokat kellene tenni, nem felmérni kellene, hanem rendeletben szabályozni a diákétkeztetést. A rendeleti szabályozás az egészségügyi minisztérium szerint viszont ellentétes a piacgazdaság szellemével. A környezetvédő pedig úgy vélekedett: ez azért érdekes, mert a magyarnál fejlettebb demokráciák a gyermekek egészsége érdekében nem rettentek vissza a tiltások bevezetésétől sem.
– Az évekkel ezelőtti, kicsit kampányszerű ajánlólistának, mintaétrendnek igazából semmi hatása nem volt. A választék a legtöbb helyen maradt a régi: cukros, színezékes üdítők, csokik, több helyütt chipsek kínálkoznak az iskolai büfékben, továbbra is hiányzik a friss gyümölcs, zöldség, hiányoznak a tejtermékek és a teljes kiőrlésű pékáruk. Mi javasoltuk, hogy a német példa alapján, legyenek „vastehenek", vagyis olyan automaták, ahol poharas tejet vásárolhatnak a gyerekek. Javasoltuk azt is, szereljék vissza az iskolai folyosókra az ivókutakat, hogy a cukrozott üdítők mellett vagy helyett friss vizet ihassanak a diákok – említette Kalas György, majd hangsúlyozta: – A felelősség közös. Az iskolavezetés bérlőivel kötött szerződésekben érvényesítheti az egészséges táplálkozással és a környezetbarát üzemeltetéssel kapcsolatos elvárásokat. A kérdés így is megfogalmazható: vajon van-e jogunk a gyerekeket a fogyasztói társadalom nevében megfosztani attól, hogy legalább az iskolájukban megismerhessék az egészséges életmód alapjait, a környezettudatos fogyasztói alternatívákat?

A győri evangélikus oktatási központ büféjében friss péksütemények, szendvicsek várják a gyerekeket, így Furján Gergőt, Kertész Somát, Elie Solange-t, Agócs Zsannát és Vincze Veronikát is. Fotó: Krizs
A győri evangélikus oktatási központ büféjében friss péksütemények, szendvicsek várják a gyerekeket, így Furján Gergőt, Kertész Somát, Elie Solange-t, Agócs Zsannát és Vincze Veronikát is. Fotó: Krizs

Mintakínálat az evangélikusban

Kovács Rita a győri evangélikus oktatási központban működtet büfét. Egyikét azoknak, amelyek megfelelnek az évekkel ezelőtt megállapított reformkínálatnak. Mindig kapható friss péksütemény, hideg-meleg szendvics, különféle tejtermékek (például joghurt, puding), ásványvíz, százszázalékos gyümölcslé, sőt, alma is. Chipset, kólát egyáltalán nem tart, csokit, cukrot keveset.

Olvasóink írták

 • 6. mc 2008. június 01. 20:41
  „A friss péksütemény sem olyan friss, a szendvics ehetetlen és drága, köze sincs az egészséges étkezéshez egyiknek sem, miért nem járják sorra az iskolákat, az ott dolgozók már évek óta szeretnének igazi változást: finom, friss és természetesen egészséges ételeket, italokat!”
 • 5. raffy2 2008. május 30. 21:48
  „iskolabüféknek és minden más intézménynek magyar terméket kellene árusítani.nem külföldről behozott szarokat.és akkor lehet lenne friss gyümölcs,zöldség ,és tejtermék is.de ez a mai kormánynak nem érdeke,hogy magyar termékek legyenek iskolákban és boltokban.”
 • 4. Tündérmackó 2008. május 30. 11:24
  „Na igen, feltérképezik.Elküldtek az iskolákba egy emailt, hogy az iskolák töltsék ki, és küldjék nekik vissza.Ezzel pedig a védőnők szaladgálnak, (köztük én is),pénzt, elismerést nem kapunk ezért.Valaki pedig fog ebből egy hangzatos tanulmányt készíteni úgy hogy csak az emaileket küldözgette szét.Felháborító!!!”
 • 3. KI.Sz. 2008. május 30. 10:45
  „Hát,ha kevesebb lesz a gumicukor meg a nyalóka meg a csipszkínálat,és több zöldség és gyümölcs,akkor már megérte.A kínálat olyan ócska az iskolai büfékben,mintha tudatosan akarnák,hogy a gyerekek szokjanak rá a sok szar kajára.”
 • 2. colomano 2008. május 30. 08:23
  „A "Ződek" mit keresenek itt (is)?”
 • 1. Vak Pali 2008. május 30. 07:15
  „A kínálat reform, a kínálás is az? (Hozzáérnek a reformhoz, tapogatják rátüsszentenek.) Nesze neked iskola! Amit a szülő, a társadalom, az egészségnevelés nem tud megoldani, azt kikényszerítjük az iskolában? Micsoda kifordított világ!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrruha és sokkoló az autóban

Győr - Vizsgálják a nyomozók, hogy mire készülhetett az a négy férfi, akiknek Skoda Octaviájában… Tovább olvasom