Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Irtják a falfirkát a győri belvárosban

Győr - Tízmillió forintos költséggel, egyelőre a belvárosban, 1850 négyzetméternyi felületen, több korábbi bemutató után elindult a falfirka-eltávolítási program, amely kiterjed majd a város más területeire is.
Csütörtökön délelőtt a Teleki u.–Szent István út sarkán látványos munkával elindult az önkormányzat graffitimentesítési programja. 2006 augusztusában ezt ugyanitt ígérte választási programjában Borkai Zsolt és Németh Zoltán. A polgármester és az alpolgármester-képviselő tegnap azt jelenthette be, már nem bemutatóról van szó (ilyen több is volt a városban), hanem valóban beindult a munka.

Vegyszeres kezelés után nagynyomású vízsugárral távolítják el a városrondító graffitiket. Fotó: H. Baranyai Edina
Vegyszeres kezelés után nagynyomású vízsugárral távolítják el a városrondító graffitiket. Fotó: H. Baranyai Edina


Az önkormányzat idei költségvetésében 10 millió forintot szánt erre, ebből 1850 négyzetméternyi összerondított falfelület tisztítható meg a Révai utca–Teleki u.–Püspökvár–Munkácsy u. által határolt területen, s ide tartozik még a Petőfi híd, a Kossuth híd, a Rába kettős hídja, illetve a Kálóczy tér is.

A programban nemcsak az önkormányzati tulajdonú épületekről távolítják el a firkákat, hanem – városképi, idegenforgalmi megfontolásból – a magántulajdonú és társasházakról is (természetesen a tulajdonosok hozzájárulásával).

Mint említettük, a városban korábban több cég is bemutatta, hogyan tud elbánni a graffitikkel, így volt lehetőség az összehasonlításra. Hat cég ajánlata közül végül a győri Marclean és a tarjáni Ifotech Kft. közösen nyert. Szó volt róla, hogy esetleg a győri Komszol megvásárolja a technológiát, ez a beruházás azonban többe került volna 10 milliónál, ehhez még hozzájön maga a munka, a vegyszer...
Ezért döntöttek úgy, hogy a graffitieltávolítást végezzék a nyertes cégek, amelyek azt is vállalták, a szerződésben meghatározotton felül tízszázaléknyi felületet ingyen megtisztítanak.

Fontos, hogy rendelkeznek felelősségbiztosítással, így ha netán az eltávolítás közben valamely falfelület károsodna, helyreál-
lítják. A belvárosi munkák körülbelül másfél hónapig tartanak,
s a tapasztalatok összegzése után folytatódnak más város-
részekben az önkormányzati tulajdonú épületeken (orvosi rendelők, iskolák, óvodák, szociális intézmények). Az eltávolítást végző cégek a turisztikai szezonra való tekintettel nagy erővel, öt gépkocsival láttak munkához.

Olvasóink írták

 • 6. paszuly 2008. június 28. 17:59
  „Hát igen, ezt a pénzt más hasznos dologra is lehetett volna fordítani. De azért jó lesz, ha eltűnik pár falfirka!!!”
 • 5. tricse 2008. június 27. 23:14
  „ebben a témában én nagyon pesszimista vagyok,sőt kedvenc hobbim az összeesküvéselméletgyártás is beindult,ugyanis ha ilyen jól lehet a falfirkaeltüntetéssel keresni akkor párezer forint ráfordítással bármikor újabb megbízásokat lehet szerezni----hmmm!
  szerintem a többmilla töredékéért a falfirkászok potenciális műveleti területein rendőröket kellene járőröztetni és a büntetés minden esetben a falfirkaeltüntetés lenne!
  persze ez megint csak az én véleményem!”
 • 4. raffy2 2008. június 27. 21:13
  „én is jó dolognak tartom.de lehet amit ma letisztítanak,holnapra összefirkálják.de jó,és eredményes munkát kívánok a falfirka tisztító fiúknak.”
 • 3. Min Joe 2008. június 27. 15:26
  „Csak ugy lehet hadat uzenni ha azt a 10 milliot leg kozelebb kamerak felallitasara forditjak.Az igaz ahogy mondjak,ez "Eso utan koponyeg"A fal firkasszal le lehet mosatni a falat.Csak ez legyen a buntetese.Na meg az,hogy a hatara egy irast,hogy En vagyok a fal firkasz.”
 • 2. Kelemen Attila 2008. június 27. 14:58
  „Üdv.mindenkinek!Persze jó dolognak tartom a falfirkák eltávolítását.Csak az a gond,hogy a"tisztítás"következményeként a régi épületek vakolata is lejön.Lásd:Széchenyi teret környékező épületek.A vakolatok javítására is szükség lenne.”
 • 1. soproni 2008. június 27. 14:32
  „Gratulálok a firkászokknak! Nem elég szegény ez az ország? Azt a 10millió forintot hasznosabb célra is lehetne költeni (gyógyításra,utak javítására,játszóterek és parkok szépítésére....) !Büszkék lehettek magatokra,hogy elvonjátok a támogatást a rászorulóktól.Az ismerőseitek,rokonaitok és a ti házatok falát is így "díszititek"?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Célpontban a közúton szállított vascső

Győr - A Győri Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának járőrei azzal a nem titkolt… Tovább olvasom