Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Író-olvasó találkozó Győrben - `Én csak a tartalékok között kaphatok helyet´

A Győri Antológia Kör február 28-án tartotta második író-olvasó találkozóját, melyen Varga Lajos Dániel író, költő, az antológiakör tagja mutatkozott be olvasói előtt Csáky Annával folytatott beszélgetése keretében.


A többkötetes prózaíró most mint lírikus alkotó vallott önmagáról, a költői kibontakozásához vezető útról gyermekkorától ifjúkorán át a felnőtté válásig. A kérdések mindenekelőtt az életút azon eseményeire (küzdelmek, sikerek, kudarcok, örömök, bánatok, szorongások, félelmek, felismerések) irányultak, melyek az egyébként kitűnő újság- és szépprózaíróból kihozták a költőt, az önfeltárulkozásnak a bátorságát és azt a műfaji tökéletes formát, stílust, mely versek megírására tette képessé (Hullámok, Visszatérés a régi házba).

Az egyébként könnyed, laza, oldott, finom humorral átszőtt beszélgetés feltárta a szerző személyiségének belső titkait, életének drámai fordulatait, melyek a kis Sobor falu szülöttjét, a tanulni, tudni vágyó, de kudarcoktól sem mentes életű kisfiút később az ismertség, a siker útjára vitték jó szülők és kiváló tanítók szép példái nyomán.

Akkori és későbbi életérzését az öröm és bánat, a megnyugvás és félelem közötti vergődés, a tragikum, a veszteség határozta meg. Hozta a génjeiben – mondta. Ez késztette a 12 éves kisfiút a következő felismerésre: "Én csak a tartalékok között kaphatok helyet".

Verseit a Jégből oázis c. kötetében (2006) gyűjtötte össze. A beszélgetésben a szerző olyan kérdésekre válaszolt, mint pl.: Miért vállalta a költői sorsot, kik a példaképei, könnyen vagy nehezen ír verseket, kell-e hozzájuk valódi élmény, vagy elég csupán a fantázia, a képzelet ereje? A hagyományos, kötött vagy a szabad sodrású, kötetlenebb formákat kedveli-e inkább? Ihlető forrás-e a nyelv?

Fotók: Szük Ödön

Verseiben nagy szerepet kap témaként a hazaszeretet, a népéhez való szoros kötődés, a magyar nyelv iránti tisztelet, nyelvünk sorsáért való aggodalom, féltés és a megóvására irányuló szándék (Ódatöredék). "A haza az, ahol otthon érzi magát az ember, mert megértik. Azonos nyelven beszélnek vele. A megértés kellemes érzetet kelt. Békét ad. Idillre lelhet bárki. Ha valakiben elveszik ez az érzés, akkor se háza, se hazája nincsen" – írta Határsáv c. munkájában Varga Lajos.

Újságíróként kitágult előtte a világ: beutazta az országot és Európát. Számára az utazás az érzéki és az érzékleten túli tapasztalatok összegzése. "Nem a célért megyünk, hanem az útért. Az úton jut eszünkbe szebbnél szebb gondolat" – vallotta Petőfit idézve. Gyönyörű versek születtek Északra és Délre történt utazási élményeiből (Kikötőben, A sebzett galamb, Tánc). Bennük már a több síkon tolmácsolt mondanivaló, a képgazdagság, az asszociációk sora, a látomásosság egyaránt helyet kap az érzelmi-hangulat töltés mellett.

A nők Varga Lajos verseinek fő ihletői, akiket a szerző mindmáig személyisége jobbik felének tart. Bármerre járt, mindig ők kínáltak útmutatást, segítették, hogy megőrizze szuverén egyéniségét, elkerülje élete végzetes csapdáit (Ludmilla, Vulkán – versek, A Sátán napja – kispróza).

Költői munkásságának elismerését a jövőtől reméli:"…megdicsőülsz szavaid által…nyelved kicsiny csigaháza talán mégis megmartad…" (Hullámok).

Ars poeticáját  több versében is megfogalmazta: "…legyél te az élet fája, őrizd kincsét…szerezz fényes jó napot, feledtesd a bánatot." (Tánc).

A beszélgetést Olasz Valéria és P. Nagy Gabi szép, színvonalas versfelolvasása tette változatossá. Kecskés Rózsa háziasszony szerepben méltatta az est főszereplőjét, röviden ismertetve a szerző alkotó útját.

                                                                                                          Molnár György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káosz a 85-ösön: több kilométeres torlódás Ikrény és Enese között

Rábapatonánál a leendő bekötőútnál aszfaltozás miatt lezárták a 85-ös főút egyik sávját. A forgalmat… Tovább olvasom