Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Igyunk forralt bort! Na, de mennyiért?

A borongós, hideg napokban mi más deríthet minket jobb kedvre, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor? Ármustra videóval.

Kíváncsiak voltunk, ezért nyakunkba vettük a várost és a győri Baross úton faházról-faházra járva kérdezősködtünk, kóstoltunk és feljegyeztük az árakat.

Elmondhatjuk, hogy idén egy-két helyen borsos áron kínálják a forralt bort, volt ahol egy decit 250 forintért ihattunk. Átlagosan azonban Győr belvárosában 150 forintért kaphattunk egy-egy deci vörös illetve fehéret. A legolcsóbbat 140-ért találtuk. Meg kell jegyeznünk, hogy az ár nem feltétlenül utal a bor minőségére, amit mi kóstoltunk, az kifejezetten finom volt.


Ön iszik forralt bort? Kamera: Cseh Róbert




- A tömeg főleg délután, és az esti órákban érkezik, a hétvége egy szilveszter estéhez hasonlít. A sétálók alaposan körbenéznek ivás előtt, vizsgálják az árakat, a minőséget, vagyis nem állnak sorba az első faháznál – magyarázza G. Ádám a Hóhányó faház tulajdonosa, ahol a vörös, illetve a fehér bor decijét is 140 forintért kínálják.

Galéria!

Nincsen forralt bornak való bor!

A forralt bor első és legfontosabb szabálya ugyanaz, mint a fröccsé: csak olyan borból készítsük, amit amúgy is szívesen meginnánk. Nincsen forralt bornak való bor. Lássuk a legtutibb recepteket:

A klasszikus forralt bor alaprecept

Hozzávalók: 1 l vörös vagy fehérbor, 8 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, két szegfűbors, fél citrom

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, majd forráspontig hevítjük (ne forraljuk, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.



Gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: Fél üveg vörösbor, fél liter szőlőlé, 3 szegfűszeg, 1 rúd fahéj, cukor, vagy méz, 1-2 narancs héja, esetleg a leve is

Elkészítés: A bort a szőlőlével felforraljuk, belerakjuk a fűszereket és a narancshéj felét. Kicsit állni hagyjuk, majd édesítjük. Aki szereti, tehet bele a narancs levéből is. Almakarikákkal forrón kínáljuk.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
  • 32. Becseibea 2009. december 05. 15:31
    „Nekem már csak a Baross út végén árusított forraltbor miatt is honvágyam van!Ugyhogy nemsokára megyek...”
  • 31. cuki81 2009. december 04. 11:11
    „Nagyon finom Rose-ból készült forralt bor van a Kazamata előtt ,ajánlom mindenkinek!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ha akarod rumos mazsolát is tesznek bele!”
  • 30. Imcsi 2009. december 03. 15:54
    „Ez talált! :) ;)”
  • 29. Agent 2009. december 03. 08:03
    „26 alvás és emésztés ellen ?:):):)”
  • 28. tódi 2009. december 03. 07:42
    „Ja - benne van az árban.”
  • 27. tódi 2009. december 03. 07:41
    „Forralt bort inni jó - része az életnek.
    Bécsben - bögrében adják- Haza lehet vinni emléknek.”
  • 26. elemér 2009. december 03. 02:54
    „Én már elszoktam a téltöl és forralt bor meg szalonnátol. Megiszom a zöld citromos teát. Egészséges és sokmindenre jó, például alvás, emésztés és a rák ellen.”
  • 25. Spitfire 2009. december 03. 01:36
    „A Hóhányó ház a nyerő! isteni gyümölcsös spéci forralt bor, jó pálinkák, perec...mmmm”
  • 24. Ninetta 2009. december 03. 00:13
    „Szerintem a HóhányóHáznál igazi jó hangulat van mindíg és érdemes is elmenni oda, mert kedvesek is az emberrel, és mindenkihez van pár jó szava az eladónak! Szerintem ez sem utolsó, és mellékesen még a bor is finom és jó áron van! Oda még visszamegyek... :)”
  • 23. Jocc55 2009. december 02. 23:51
    „Magyar utcán(tavaly) és a Pálffy-nál is ittam finom forralt bort!”
  • 22. látó 2009. december 02. 22:08
    „Győrben, a Nosztalgia kávézóban ittam igen jó forralt bort, aminek decije csak 130 volt, és a kedves pultos lány azt mondta, igazi soproni kékfrankosból készült!”
  • 21. Muaddib 2009. december 02. 21:09
    „1/mosonmagyaróvárón a közterületen betiltott alkoholfogyasztást azért hozták, mert alkoholos állapotban lévő suttyók garázdálkodtak károkat, okoztak a városnak.
    Ha valakinek mindegy hogy betartják-e egy szabályt az a saját városát szarja le.

    2/Bár nincs közöm hozzá, de piacokon, buszmegállókban "isznak és táplálkoznak" az emberek sokszor nagyon undorirtóan teszik.
    3/ De ugyanilyen a tömegben haladó dohányos, akinek a kezét lóbálja a cigivel.
    Egyszóval nagyon sok ember van, aki szarik a másikra, ha ilyen világot akartok, tegyétek ti is ezt.”
  • 20. Agent 2009. december 02. 19:37
    „"De erre nem akarok több szót vesztegetni"
    Egy frászt nem öregem, te itt gyakorlatilag simán törvénysértéssel/bűnnel vádoltad meg azokat, akik a forralt borukkal el mernek lépni a stand mellől, legalább próbálnál meg mentegetőzni:):)”
  • 19. Agent 2009. december 02. 19:29
    „17, ez nem virtus, ez az értelmetlen dolgok felismerése, nyilván ha az állam törvénybe foglalja, hogy kútba kell ugorni, nem ugrom bele:)”
  • 18. Imcsi 2009. december 02. 19:26
    „Én Móváron a Magyar utcára szoktam besétálni forraltborozni valamelyik jótékonyságis bódéhoz! Ezzel összekötöm a kellemest a hasznossal! És nem érdekel, hogy mennyit fizetek érte!”
  • 17. Szilágyi_Zsolt 2009. december 02. 19:21
    „Agent: többek között azért tart itt ez az ország, mert a magyar sajnos így gondolkozik nagyon sok rendeletről és szabályról. Magyar virtus, ugyebár. De erre nem akarok több szót vesztegetni.

    Viperetta335: el van nézve.”
  • 16. janika 2009. december 02. 18:16
    „Higiénia "Óh"! Gondom a kulturáltsághoz hozzá tartozik a higiénia is.Persze nem mindenki tudja, hogy hogyan terjed a H1N1 és a többi vírus! Igaz nem is mindenki vette észre annak idején, hogy az efféle utcai árusok hogyan is kezelik a portékájukat eladás előtt! no meg mi is a követelmény a higiéniai eljárások területén. Egyszer én beküldtem egy fotót a Kisalföld szerkesztőségbe! Ugyan is rácsos koszos zöldséges ládákban tárolták a füstölt darabolt sonkát tarját szalonnát kolbászt úgy az egyik húsvéti ünnep előtt a Győri vásárcsarnok oldalánál. A fotó ugyan nemjelent meg ,de azóta csak üveges pult mögül árulhatják az élelmiszert és csak is a belső fedett csarnokban. Nem tudom, hogy itt és most hogy csinálják, de én biztos nem veszek semmit a bódés árusoktól az biztos.”
  • 15. viperetta335 2009. december 02. 17:36
    „Bocs,az e betű elírás volt,későn vettem észre.Sorry!”
  • 14. veronika05 2009. december 02. 16:56
    „szerintem a Pálffy-háznál a legfinomabb”
  • 13. Esther 2009. december 02. 15:57
    „En imadok forralt bort es puncsot inni az adventi vasarba. van egy feeling-je:)az eves...kebap, kemences langos, sima langos:)en ezt is szeretem.:)jo persze, nem tul gyakran mert atlag 700ft-ert nem eszik az ember minden nap ilyeneket:D”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téma a hulladékégető

Elkészült Győr egészségtérképe, amely fehéren-feketén tartalmazza: minden negyedik ember daganatos… Tovább olvasom