Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Hummer helyett korcsolyával: íme, a győri és balatoni téli sport lehetőségek!

A tartós fagynak köszönhetően Győrben is befagytak a természetes vizek. Ugyanakkor nincs kijelölt természetes korcsolyapálya. Csak a szabályok betartásával menjünk a jégre!

A téli sportok kedvelőinek igencsak kedvezett az elmúlt hetek időjárása. Előre láthatóan még a jövő héten is fagypont alatt marad a hőmérséklet. Így a csúszkálni vágyók kihasználhatják a jeget.

Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek várják a korisokat, s hogy hol szabad a jégre lépni.

Első körben mindenképp szem előtt kell tartanunk az erre vonatkozó jogszabályokat. A Rába, a Duna, a Marcal és a Rábca jegére semmilyen körülmények között sem szabad rálépnünk. A folyók jege ugyanis kiszámíthatatlan.

Az állandó vízmozgás miatt nehezebben és egyenetlenül fagynak be. Így könnyen előfordulhat, hogy míg helyenként 10-15 centis, addig másutt csak 2-3 cm a jég vastagsága.

Fotó: balatonfured.info.hu
Fotó: balatonfured.info.hu

A legbiztosabb, ha partközelben maradunk

A jégnek a tavakon minimum 8, de inkább 10 centiméter vastagságot kell elérnie, hogy biztonságosan ráléphessünk. Ez az érték még nem elegendő az egyéb téli tevékenységekhez; például komplett hokicsapathoz vagy fakutyázáshoz.

"Ehhez a legideálisabb a 15-18 cm-es jég, ám a korcsolyázóknak így is azt javasolják: ne álljanak sokan egy helyen, mert a tavak vize is kiszámíthatatlan lehet" - tudtuk meg a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

Jó példa erre a Balaton: lehetnek foltok, ahol a víz hőmérséklete a meleg források miatt magasabb, ezért ott vékonyabb jég képződik vagy egyáltalán nem fagy be a víztükör.

A legbiztosabb, ha partközelben maradunk, illetve csak olyan helyen merészkedünk a jégre, ahol ismerjük a meder mélységét. Egy esetleges beszakadás során nem mindegy, hogy térdig érő vagy három méteres vízben találjuk magunkat.

"Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken"

Csak fényes nappal és jó látási viszonyok között tartózkodjunk a jégen. Kerüljük a part közeli nádas részeket és a patakok, csatornák, folyók torkolatát az állóvizeken is.

"A befagyott állóvíz - főleg bányatavak - esetén a part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. A meleg források különösen veszélyesek, mert olykor csak elvékonyítják a jeget, ami nem látható.

Sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz. A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg rajta átkelni" - ismertette a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Győrben csak saját felelősségre!

Győrben és környékén kisebb tavak, állóvizek is találhatók. Ezek közül a legkedveltebb helyszínek az adyvárosi víztározó, ugyanilyen a szabadhegyi tározó is. A Rabkerti tó és a Mosoni-Duna holtága is népszerű a csúszkálók körében, de szép számmal sportolnak a Marcal-tavon is. 

"Természetes vizeinken ugyanakkor nincsenek kijelölt csúszkáló helyek. A felsorolt tavakon, állóvizeken mindenki kizárólag a saját felelősségére léphet a jégre" - mondta el Domanyik Esztertől, a győri városháza kommunikációs osztályvezetője. 

Hivatalosan korizni, sportolni csak a gyárvárosi műjégpályán lehet. A 12 alkalmas bérlet: 9000 forint, a belépő egy turnusra 900 Ft/fő. Korcsolyakölcsönzés szintén 900 Ft/fő.

Kijelölt csúszkáló helyek a Balatonon

Olvasóink írták

 • 5. gonzo 2012. február 11. 13:30
  „5.turpi,aha a Merkúr-tó,én így ismerem:)Az tényleg ott van.
  Már csak a marcalvárosi víztározót keressük.:)”
 • 4. turpiúrfi 2012. február 11. 13:17
  „1. gonzo

  Rabkerti-tó létezik. Keress rá a térképen, a Sajó utca végében van.”
 • 3. balintroland1983 2012. február 11. 12:27
  „"Bár Hummerek részére még mindíg nem alkalmas, de korcsolyázni biztonságos, és megfelelő a keszthelyi jégpálya."
  Szerintem majd tegyék közzé, hogy mikor aktuális a jég mélysége a Hummereknek, mert rögtön bérlünk és megyünk csúszkálni. :)”
 • 2. kaucsukcsuka 2012. február 11. 10:57
  „Balaton átcsúszás lesz?”
 • 1. gonzo 2012. február 11. 09:49
  „Marcalvárosi víztározó?Az meg hol van?
  Rabkerti-tó,az meg mi?
  A holtág az oké,a Marcal-tó ugye a holt Rába,amit tévesen mindenki Holt-Marcalnak hív.
  Domanyik Eszter honnan vette ezeket a kifejezéseket?Legjobban a Marcalvárosi víztározó érdekel:)
  Bár egyről tudok:a 2+4ezer köbméteres víztározó:)Bár azon korizni....:)
  Egyébként is minden jégfelületen ott a ráfagyott hó,úgyhogy korizni elég nehézkes...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zenekar, mely Győrről (is) énekel - Aquarius-koncert február 25-én Győrben

Az Aquarius zenekar 2012. február 25-én 20:00-tól tart koncertet a Kozi drink bárban. Tovább olvasom